Kaunietį pribloškė policijos pozicija: skola virto užmokesčiu už nelegalią veiklą? | KaunoDiena.lt

KAUNIETĮ PRIBLOŠKĖ POLICIJOS POZICIJA: SKOLA VIRTO UŽMOKESČIU UŽ NELEGALIĄ VEIKLĄ?

Skolos neatgaunantį ir policijai pasiskundusį kaunietį šokiravo pareigūnų atsakymas. Jie nesikiš, nes tai esą ne skola, o užmokestis už tarpininkavimą atgaunant vairuotojo pažymėjimą.

Lemtingas skolinimasis

Į "Kauno dieną" kreipėsi kaunietis Mindaugas (pavardė redakcijai žinoma), kuris pasakojo, kad niekaip negali susigrąžinti, jo teigimu, Ruslanui (pavardė redakcijai žinoma) paskolintų pinigų. Suma – 1,2 tūkst. eurų.

Vyras pasakojo, kad pakliuvo į nepavydėtiną situaciją, nes bendradarbiui pinigus davė ne savo, o skolintus. Sužinojęs, kad jis planuoja skolintis šeimos reikmėms, apsaugininku taip pat dirbęs Ruslanas Mindaugo neva paprašęs pasiskolinti ir jo poreikiams.

"Žadėjo atiduoti per savaitę dvi ar netgi greičiau. Sako, būk draugas, paskolink, aš tavęs tikrai neapgausiu. Viename darbe dirbame. Pasitikėk kaip kolega", – prisiminė kaunietis. Iki tol, kaip pasakojo, nebuvo nutikę nieko, dėl ko jis būtų galėjęs abejoti Rolando patikimumu ir nuoširdumu.

"Su juo teko dirbti viename ekipaže. Dirbdavome ir palaikydami tvarką baruose. Vienas kito nugarą dengėme. Viskas gerai, atrodė lyg ir normalus", – apibūdino Mindaugas dabar buvusį bendradarbį.

Anksčiau į žinutes atsakydavo. Klausdavau, kaip dėl skolos? Atrašydavo. Šiandien aš geriu, man viskas p***". Čia paskutinė žinutė iš jo.

Tačiau nei per dvi savaites, nei per mėnesį pinigų iš Rolando negavo. "Anksčiau į žinutes atsakydavo. Klausdavau, kaip dėl skolos? Atrašydavo. Šiandien aš geriu, man viskas p***". Čia paskutinė žinutė iš jo", – kalbėjo Mindaugas.

"Sakiau, kad žmonės laukia, kol grąžinsiu pinigus, neturiu iš ko atiduoti. Man reikia jiems grąžinti. Žmonės laukė, laukė, po to jau nebelaukė. Padavė mane į teismą. Buvo areštuotos mano sąskaitos. Prieš rugsėjo 1-ąją, kai vaikas turėjo pradėti eiti į mokyklą ir kai reikėjo daug ką supirkti, buvo teismo posėdis. Turėjau prisiimti už skolą visą atsakomybę sau. Reikėjo, kad atblokuotų mano sąskaitas, nes kitaip negalėjau paimti pinigų vaiką mokyklai suruošti", – dėstė kaunietis. Buvo sutarta, kad skolą Mindaugas žmonėms, iš kurių, kaip jis teigė, skolinosi sau ir Ruslanui, grąžins dalimis.

Sutiko paveikti pareigūnus?

Kauniečio skaičiavimu, nuo skolinimosi datos praėjo jau daugiau kaip metai. Ilgai laukęs ir kentęs Mindaugas kreipėsi į Kauno policiją. Raštu išdėstė visas aplinkybes ir prašė pagalbos.

Iš Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Kauno miesto Dainavos policijos komisariato Veiklos skyriaus vyriausiosios tyrėjos Ramintos Dičkienės vyras gavo atsakymą, kuriame tyrėja atlikusi pareiškimo patikrinimą informuoja, kad nebuvo nustatyti nusikalstamos veiklos požymiai, nes Ruslano veiksmuose nėra įžvelgiama tyčia pasisavinti svetimą turtą.

Kaip teigiama tyrėjos pasirašytame dokumente, Ruslanas "apklausos metu taip pat nurodė, kad 1,2 tūkst. eurų jam buvo duoti ne kaip skola, o kaip atlygis už paslaugą. Tai yra, jūs sumokėjote 1,2 tūkst. eurų sumą piliečiui, kad šis pasitelktų savo senus pažįstamus ir padėtų susigrąžinti jūsų tetos prarastą vairuotojo pažymėjimą".

Mindaugas "Kauno dienai" teigė neturįs nė vienos tetos, kuri būtų praradusi vairuotojo pažymėjimą.

Net ir po tokio policijos atsakymo bei Ruslano drąsaus elgesio apklausos metu Mindaugas nepraranda vilties: "Neliepiu atnešti visus pinigus iš karto. Nesu toks žmogus. Dalimis tegul moka. Susėdame, susitariame, kad kas mėnesį po šiek tiek perveda."

Tačiau sunerimti, kaip pasakojo Mindaugas, jį verčia ankstesni pokalbiai su Ruslanu. "Esu Ruslanui sakęs, kad kreipsimės į policiją ar į teismą, jis atšaudavo, kad jis buvęs policininkas, teismuose turi pažįstamų. Kai abu dar dirbome viename darbe, po to, kai jam paskolinau pinigų, jis yra sakęs, kad jeigu ko nors reikės, padės, nes turi pažįstamų teisėsaugoje. Bet aš taip visko nepaliksiu. Su žmona galvojame kreiptis į teismą", – pasakojo Mindaugas. Kreiptis į teismą civilinio proceso tvarka siūlė ir tyrėja.

Pareigūnai tikslina informaciją

Susisiekėme su Ruslanu, kurį Mindaugas kaltina, kad yra skolingas. Prisistatėme, paaiškinome, kokiu reikalu, – dėl situacijos su Mindaugu. "Nu ir?" – nesutriko vyras. Patikslinome klausimą, kaip ten buvo su skola, ar gavo 1,2 tūkst. eurų? "Viskas yra policijoje. Esu ir aš parašęs pareiškimą, ir jis yra parašęs pareiškimą. Išdėstėme savo pozicijas, ir viskas", – ramiai kalbėjo kaunietis.

Ar pavyko padėti atgauti buvusio kolegos tetai vairuotojo pažymėjimą? Tokią aplinkybę Ruslanas buvo nurodęs policijai. "Klausykit, nematau, apie ką čia su jumis diskutuoti", – nepanoro aiškintis vyras. Pasiteiravome, kodėl, jo nuomone, buvęs jo bendradarbis nepalieka ramybėje. "Nematau apie ką diskutuoti, viskas yra išdėstyta. Nelabai turi laiko su jumis diskutuoti", – nukirto apsaugininkas.

Nematau apie ką diskutuoti, viskas yra išdėstyta. Nelabai turi laiko su jumis diskutuoti.

Vienoje iš žinučių, kurių autorius, kaip galima pamanyti, yra Ruslanas, rašoma: "Tu nebūk aferistas. Joks Vytenis man pinigų neskolino. Ką tu čia bandai su savo žinutėmis prigauti nelabai suprantu? Ką iš tavęs paėmiau, tą ir grąžinsiu."

Kauno policijos atstovai "Kauno dienai" patvirtino, kad pagal gautą gyventojo pranešimą apie tai, kad jam negrąžinami kitam asmeniui perduoti pinigai, priimtas nutarimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą, nesant nusikalstamos veikos sudėties, už kurį numatoma baudžiamoji atsakomybė.

"Dėl neatgaunamų pinigų, asmeniui pasiūlyta civilinio proceso tvarka kreiptis į teismą. Dėl pateikto kito asmens paaiškinimo apie neva teikiamas paslaugas, pareigūnai tikslina informaciją ir aplinkybes. Pareigūnai dėkoja pilietiškiems gyventojams už teikiamą informaciją ir primena, kad pastebėjus galbūt daromą neteisėtą veiką, apie tai informuotumėte bendruoju pagalbos telefonu 112", – teigė Kauno policijos atstovai.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Delfis

Neveltui Kauno dienos skola sodrai 54000 tūkstančių euru.

Diana

Tegu pasako ponas Ruslanas policijoje kam turėjo atgaut vairuotojo pažymėjimą. Tetos vardą pavarde. Policija juk gali patikrint ar gali tas žmogus tariama teta sest jau už vairo. Tegu iškviečia apklausai. Yra daug būdų patikrint. Jei reikalauja grąžint pinigus tai reiškias pinigai buvo paimti ne už paslaugą.

Šnekama apie mentą

Nori prarast draugus- paskolink pinigų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS