Kauno architekto iššūkis – nugalėti aplinkinių baimę | KaunoDiena.lt

KAUNO ARCHITEKTO IŠŠŪKIS – NUGALĖTI APLINKINIŲ BAIMĘ

"Visą laiką jaučiau aplinkinių – statybininkų, užsakovų, valdininkų ir visuomenės – nepasitikėjimą, kad viskas bus gerai. Ir tai savaime suprantama, nes objekto vieta – neeilinė", - sako architektas Rytis Vieštautas, suprojektavęs restoraną, esantį prie pat Kauno pilies.

Džiaugėsi įvertinimu

Gruodžio pradžioje restorano "Pilies sodas" projektas buvo įvertintas Aplinkos ministerijos apdovanojimu už kūrybinius laimėjimus urbanistikos ir architektūros srityse. Tarp laureatų – tai vienintelis objektas Kaune.

"Taip jau būna – kol statai pastatą, kol kyla karkasas, kol namas neturi estetinės išvaizdos, žmonėms viskas atrodo blogai. Nors dabar dalis profesionalų jau nebeturi tokios neigiamos nuomonės, turbūt dar liko žmonių, kuriems šis pastatas nepatinka. Tai normalu", – teigė R.Vieštautas.

Aplinkos ministerijos apdovanojimas architektui buvo įrodymas, kad ir ką manytų visuomenė, projektas buvo sėkmingas. "Malonu būti įvertintam. Patenkintas užsakovas – taip pat įvertinimas, tačiau profesionalų įvertinimas yra svarbesnis, nes tada gali jaustis, jog eini teisinga linkme", – džiaugėsi architektas.

Atkartoja čerpių spalvą

R.Vieštautui "Pilies sodo" užsakovų užduotis buvo intriguojanti. "Mažame objekte reikėjo įgyvendinti daug įvairių uždavinių, o sklype – suderinti Senamiesčiui būdingo užstatymo principus su šiek tiek netradiciniu, jau esančiu vilos tipo gyvenamuoju namu. Abu pastatai buvo sujungti beveik po visu sklypu įrengtu rūsiu", – pasakojo architektas.

Artima Kauno pilies kaimynystė inspiravo ir pagrindinio pastato fasado koncepciją – rūdinto metalo (korteno) spalva artima Senamiesčiui būdingų stogų čerpių dangai, o medinis balkonas primena pakeliamuosius pilių vartus.

"Pastato forma reikalavo, kad stogas ir sienos būtų vienos medžiagos. Esu labai patenkintas fasado spalva, nes ji atkartoja Kauno pilies čerpių spalvą. Ji buvo derinama su Kultūros paveldo departamentu, kuris mūsų sprendimui pritarė", – anot architekto, galbūt ne visiems bus suprantama medinio balkono koncepcija. "Tas, kuris turi daugiau fantazijos, suvoks."

Sutarė su užsakovais

Iš pradžių buvo sumanyta naudoti visai kitokias medžiagas – betoną, medį, vėliau – pilka spalva dengtą aliuminį, tačiau neradus šios medžiagos pavyzdinio panaudojimo Lietuvoje, idėjos atsisakyta.

"Laikausi tokio darbo principo, kad gerų minčių nereikia atsisakyti ir jas vis tiek įgyvendinti. Todėl kitos mano smulkios idėjos buvo kažkur visur įgyvendintos", – dalis interjero taip pat buvo suprojektuota R.Vieštauto, nes jis natūraliai pratęsė pastato fasado koncepciją. Todėl interjere nemažai industrinio dizaino detalių: lubos iš betono, rūdinto metalo laiptai ir kitos.

"Man labai pasisekė, kad beveik visi užsakovai nuo pat pradžių suprato idėją, todėl su jais sekėsi dirbti. Tik pagrindinis užsakovas Edgaras Kurauskas man pačioje pabaigoje pasakė, kad labai bijojo, bet rezultatu liko be galo patenkintas. Juolab kad pastatas buvo įvetintas apdovanojimu, tai visus labai pradžiugino", – pasakojo R.Vieštautas.

Riboja menkos galimybės

Vis dėlto, architektas nelabai suprato, kodėl kolegos iš Kauno taip ir nepastebėjo šio projekto, priešingai – nei vilniečiai architektai: "Nors iš artimesnių kolegų komplimentų sulaukėme."

Paklaustas, ar "Pilies sodo" idėjai turėjo įtakos kažkokie pasauliniai architektūros pavyzdžiai, R.Vieštautas negalėjo įvardyti vieno kurio nors objekto.

"Pasaulinės architektūros tendencijos daro įtaką architektų kūrybai, bet negalima sakyti, kad įtakos turėjo konkretus objektas. Be to, kūrybą Lietuvoje labiau nulemia menkos mūsų galimybės, kuriomis  norime pasiekti pasaulinio lygio architektūros kokybę", – teigė architektas.

GALERIJA

  • Rytis Vieštautas
  • Kauno architekto iššūkis – nugalėti aplinkinių baimę
  • Kauno architekto iššūkis – nugalėti aplinkinių baimę
  • Kauno architekto iššūkis – nugalėti aplinkinių baimę
  • Kauno architekto iššūkis – nugalėti aplinkinių baimę
  • Kauno architekto iššūkis – nugalėti aplinkinių baimę
Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

viskas nieko

tik tas kičinis arklys iš sienos išlindes...

/////???

kauno architektai - kauno veidą suniokojo, mieste urbanistinis chaosas, betvarkė ne tik architektūrinė, bet ir smegeninėse.... ....

/////???

kauno architektai - kauno veidą suniokojo, mieste urbanistinis chaosas, betvarkė ne tik architektūrinė, bet ir smegeninėse.... ....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS