Kauno ateitį braižys ir politikos pirmakursiai | KaunoDiena.lt

KAUNO ATEITĮ BRAIŽYS IR POLITIKOS PIRMAKURSIAI

Būsimojoje Kauno miesto taryboje apstu naujų veidų. Beveik 20 jų galima vadinti politikos pirmakursiais. Dalis jų iki šiol užsiėmė verslu. Naujokai įsitikinę, kad jų patirtis bus naudinga.

Pirmas kartas

Sekmadienį vykę savivaldybių tarybų rinkimai nulėmė, kad ateinančius ketverius metus Kaunui miesto taryboje atstovaus 32 "Vieningo Kauno" nariai ir aštuoni Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovai. Beveik pusė išrinktųjų  pirmą kartą gaus tarybos nario mandatą.

"Vieningo Kauno" gretas papildė aštuoniolika politikos naujokų. Tiesa, į valdančiųjų naujokų gretas įtrauktas Vilius Šiliauskas, nors jam Kauno miesto savivaldybės koridoriai tikrai gerai pažįstami.

Besibaigiančią kadenciją jis darbus pradėjo kaip savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas, o pasitraukus Gintarui Petrauskui, užėmė administracijos direktoriaus postą. Nors V.Šiliauskas ir laimėjo tarybos nario mandatą, greičiausiai jis jo gali atsisakyti ir likti dirbti savivaldybės administracijos direktoriumi. Apie tai užsiminė ir Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Konservatorių sąraše – trys iki tol miesto taryboje nebuvusios asmenybės: Vitas Lendraitis, Paulius Lukševičius ir Kauno mero posto siekusi Jurgita Šiugždinienė. Kiti į naujos kadencijos tarybą patekę TS-LKD nariai Kauno tarybos nario mandatą jau buvo iškovoję anksčiau, tad rinkėjai juos perrinko dar vienai kadencijai. Tiesa, kai kurie politikai turėjo pertrauką ir laikinai buvo nutolę nuo miesto reikalų. Vienas jų – Rytas Kupčinskas rinkėjams atstovavo Seime.

Šeimos pėdomis

Bene daugiausia dėmesio šiuose savivaldybių tarybų rinkimuose sulaukė Matijošaičių šeima. Triuškinama persvara antrai kadencijai perrinktas Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, taryboje antrą kadenciją bus ir jo sūnus Dainius. Tačiau kitą sūnų Šarūną Matijošaitį galima vadinti politikos naujoku, nes jis yra vienas tų, kuris pirmą kartą duos priesaiką ir gaus mandatą.

Š.Matijošaitis neslėpė džiaugsmo ne tik dėl triuškinamos "Vieningo Kauno" pergalės, bet ir dėl asmeninio pasiekimo, nes prieš rinkimus sąraše jis buvo dešimtas, o rinkėjai jį kilstelėjo į penktą vietą.

Š.Matijošaitis vienu metu bus ir Kauno tarybos nariu, ir "Vičiūnų grupės" vadovu.

"Jaučiuosi gerai, tik nesitikėjau, kad miestiečiai dar pareitinguos ir kilstelės mane. Manau, kad kauniečiai išreiškė pasitikėjimą dabartine valdžia ir mato perspektyvas tolesnei miesto plėtrai, tobulėjimui ir investicijoms", – teigė Kauno mero sūnus Šarūnas.

Pasak jo, dėl dalyvavimo rinkimuose ne kartą kalbėjosi tiek su savo žmona, tiek su tėčiu ir broliu. Tai, kad miesto taryboje jau yra išrinktų šeimos narių, jį skatino jaustis tvirčiau.

"Kuo dar geriau gali pasitikėti nei savo artimais žmonėmis. Stengsimės dirbti miesto gerovei ir kad kauniečiai būtų patenkinti", – žadėjo Š.Matijošaitis.

Kol kas jis įsitikinęs, kad pavyks suderinti "Vičiūnų grupės" vadovo postą ir darbą Kauno miesto taryboje. Esą reikia tik mokėti viską planuoti.

"Taryboje visi žmonės turi savo darbus. Taryba yra tam tikra duoklė miestui, tad nematau problemos skirti kažkiek savo laiko būtent Kauno klausimams. Viskas suderinama, juk yra grafikai, kada vyksta įmonės susirinkimas, svarstymai. Tas pats yra ir mieste, todėl galima tuos grafikus susidėlioti, tad tikrai nematau problemos", – tikino naujai išrinktas tarybos narys.

Š.Matijošaitis "Kauno dienai" sakė, kad dar nesvarstė, kokiam komitetui norėtų priklausyti, tačiau įsitikinęs, kad jo turima patirtis tikrai bus naudinga Kaunui. "Problemos ir mieste, ir versle yra panašios. Skiriasi tik jų sprendimo greitis. Versle gali į viską lanksčiau pažiūrėti, o mieste yra tam tikri biurokratiniai dalykai. Vis dėlto manau, kad verslo patirtį tikrai galima pritaikyti ir miesto valdyme. Manau, kad ateis laikas diskusijoms ir apsisprendimui, kokiame komitete galiu dirbti, nes kol kas dar emocijos po rinkimų nėra susigulėjusios. Tai bus man naujas iššūkis ir nauja patirtis", – teigė Š.Matijošaitis.

Kuo dar geriau gali pasitikėti nei savo artimais žmonėmis. Stengsimės dirbti miesto gerovei ir kad kauniečiai būtų patenkinti.

Darbo patirtis

Naująją Kauno miesto savivaldybės tarybos kadenciją susiburs įvairių profesijų atstovai. Tarp politikos naujokų yra atėjusių ir iš privačių bendrovių, ir iš valstybės institucijų.

Pagal "Vieningo Kauno" sąrašą į miesto tarybą išrinkta Užimtumo tarnybos (buvusios "Darbo biržos") direktorė Ligita Valalytė. Ji ir toliau užims šias pareigas.

"Pareigos Užimtumo tarnyboje yra mano pagrindinis darbas. Pokyčių šioje srityje neplanuoju. Manau, kad derinant pareigas kliūčių nekils. Visada buvau aktyvus žmogus, realizuoju save ne tik profesinėje, bet ir visuomeninėje veikloje, todėl esu įsitikinusi, kad šias dvi pareigas man pavyks suderinti be kliūčių. Daugiausia galėsiu prisidėti įgyvendinant "Vieningo Kauno" kauniečiams žadėtus prioritetus kurti laisvą, klestintį ir sveiką Kauną. Šioms sritims skirsiu daugiausia savo energijos ir laiko, kad pateisinčiau kauniečių man suteiktą pasitikėjimą", – žadėjo ji.

Mero posto siekusi ir konservatorių sąrašą į priekį vedusi J.Šiugždinienė į miesto tarybą atsineša nemažą patirties bagažą. Ji tikisi, kad turima patirtis derės prie naujų pareigų.

"Nesu naujokė viešojo administravimo srityje, turiu daug praktinės patirties. Penkerius metus vadovavau KTU savivaldos mokymo centrui. Dirbdama Jungtinių Tautų Vystymo programos patarėja, konsultavau daugiau kaip dešimties šalių vyriausybes valstybės valdymo ir vietos valdžios reformos klausimais. Trejus metus dirbau Ministro pirmininko tarnybos Strateginio valdymo departamento vadove, vėliau pirmąja vicekanclere ir kanclere.

Būtų smagu, jei ši mano patirtis praverstų tarybos nario darbe. Esu aktyvus žmogus, nuolat užsiėmusi įvairia veikla, todėl tik sėdėti tarybos salėje ir spaudyti mygtukus – ne man. Norėčiau, kad tarybos dauguma suprastų, jog opozicija yra naudinga, nes skatina tobulėti, priimti ne pavieniams asmenims, bet visam miestui naudingus sprendimus. Ir kad kuo greičiau kauniečiai pasijustų esantys miesto šeimininkai", – sakė TS-LKD frakcijos narė J.Šiugždinienė.

J.Šiugdždinienė yra konsultavusi įvairių šalių vyriausybes valstybės valdymo klausimais.

Jaučia pasitikėjimą

Kiti naujai išrinkti tarybos nariai taip pat dėstė, kuo galėtų būti naudingi Kaunui ir ką veikė iki šiol.

Kauno valstybinio muzikinio teatro direktoriaus pavaduotojas Rimas Lekavičius teigė, kad šioks toks nerimas ima tik dėl to, kaip pateisinti tokį didelį kauniečių pasitikėjimą.

"Dar prieš keletą metų prisijungiau prie "Vieningo Kauno", tad visuomeninė veikla man nesvetima. Išmanau ne tik kultūrą, nes dirbant teatre tenka rengti ir įvairius projektus. Tad taryboje galėčiau panaudoti įvairią savo patirtį. Džiugu, kad per šiuos rinkimus kauniečiai įvertino ne tuščius pažadus, o realius ir pradėtus darbus, kuriuos verta tęsti", – teigė R.Lekavičius.

R.Lekavičius džiaugiasi, kad kauniečiai patikėjo ne tuščiais pažadais, o realiais ir pradėtais darbais, kuriuos būtina tęsti.

"Penkiolika metų dirbau privačioje konsultacijų įmonėje. Pati kuravau mokymo sritį. Didžiausias dėmesys mano darbe skiriamas suaugusiųjų mokymui, darbuotojų saugos klausimams, organizuojame įvairius profesinius seminarus. Manau, kad mano patirtį bus galima panaudoti švietimo srityje. Man, kaip mamai, rūpi ir bendri švietimo klausimai. Artimi ir socialiniai dalykai, rūpi senjorai, nes manau, kad vyresniais žmonėmis per mažai rūpinamasi. Manau, kad užaugau ir patirtį galiu perduoti ne tik profesinei sričiai, bet ir miestui", – tikino "Vieningo Kauno" narė Karolina Žekaitė.

Dalis naujai išrinktų politikų prisipažino, kad miesto tarybos darbas jiems artimai nebuvo pažįstamas, todėl reikės pajausti miesto pulsą ir po truputį įsilieti į Kauno valdymo sritį.

"Esu bendrovės "Gerovė" vadovas. Manau, kad mano patirtis galėtų būti panaudota miesto vystymo, plėtros, ekonomikos, galbūt net aplinkosaugos srityje. Man visa miesto organizacija yra nauja, tad užtruks šiek tiek laiko, kol suprasiu, kaip viskas veikia", – prisipažino Jaunius Ramoška, į tarybą patekęs pagal "Vieningo Kauno" sąrašą.

Tarp politikos naujokų yra atėjusių ir iš privačių bendrovių, ir iš valstybės institucijų.

"Esu teisininkas. Bus komandinis darbas, kur mane nukreips dirbti taryboje. Reikia įsivažiuoti ir susipažinti su savivaldybės ir komitetų veikla", – antrino kitas kolega Rosvydas Marcinkevičius.

Arti politikos

Į Kauno miesto tarybą rinkėjai delegavo ir tuos asmenis, kurie politinį gyvenimą matę iš arti. Iš "Vieningo Kauno" sąrašo kauniečiai atstovauti miestui delegavo mero patarėją, o iš konservatorių išrinko ilgaamžį partijos narį.

"Pastaruosius metus dirbau "Vieningo Kauno" komandoje mero patarėju. Mano pagrindinės darbo temos buvo jaunimo, sporto reikalai, nes nuo mokyklos laikų priklausiau jaunimo judėjimui, dabar – Kauno jaunimo sąjungai "Apskritasis stalas", esu ir krepšinio teisėjas. Jaunimas, nevyriausybinės organizacijos – tai tos temos, kurias išmanau geriausiai. Todėl tolimesniuose darbuose domėjimosi laukas nesikeis ir ten, kur esu geriausias, bandysiu išnaudoti savo patirtį taryboje. Kauniečiai parodė labai didelį palaikymą, kurio tikrai nesitikėjau, tad nuotaika tikrai pati geriausia. Dabar svarbiausia neužmigti ant laurų ir už balsus atidirbti, nes tai yra didelė atsakomybė", – save pristatė Simas Sirtautas.

TS-LKD sąrašui atstovaujantis P.Lukševičius taip pat įsitikinęs, kad jo turima patirtis leis prisidėti prie miesto gerovės. Nors jis išrenkamas pirmą kartą, tačiau politinės subtilybės jam nesvetimos.

Konservatorius P.Lukševičius teigė, kad politinės subtilybės jam nesvetimos.

"Politikoje esu nuo 1994 m. Esu Tėvynės Sąjungos narys. Per tą laiką teko dalyvauti ir politinių organizacijų veikloje, buvau Jaunųjų konservatorių lygos pirmininkas. Partijoje karjeros laiptais kopiau nuosekliai: nuo eilinio nario iki skyriaus pirmininko, po to ir sueigos pirmininko pavaduotojo. Į miesto tarybą išrinktas nebuvau, bet dirbau versle, o dabar turiu  daugiau laisvo laiko ir galiu sau leisti eiti į tarybą", – sakė P.Lukševičius.

Jis teigė, kad pastaruosius metus užsiima ir investicine veikla, todėl tikisi, kad būnant Kauno taryboje pavyks ir į miestą pritraukti daugiau investuotojų. "Manau, kad investicijos yra miesto kraujas, kuris reikalingas kuriant naujas darbo vietas, o tada miestas plečiasi ir žmonės gali likti čia gyventi. Visi ateiname dirbti Kaunui, tad tam, kad miestas klestėtų, turime stengtis visi, o jei matysime, kad valdančioji dauguma daro kažką ne taip, pasinaudosime opozicijos teisėmis", – pridūrė konservatorius.


Kauno politikos naujokai

"Vieningas Kaunas":

Saulius Kavaliauskas

Ingrida Lapėnaitė-Krasnickė

Rimantas Lekavičius

Viktorija Mačiūnė

Rosvydas Marcinkevičius

Šarūnas Matijošaitis

Kęstutis Morkūnas

Konstantinas Pesenka

Jaunius Ramoška

Rugilė Rukšėnaitė

Simas Sirtautas

Vilius Šiliauskas

Mindaugas Šimkus

Ramūnas Širvys

Vilius Vaitkevičius

Ligita Valalytė

Tomas Žebuolis

Karolina Žekaitė

Tėvynės sąjunga–Lietuvos krikščionys demokratai:

Vitas Lendraitis

Paulius Lukševičius

Jurgita Šiugždinienė

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Kaunietis

Seneliams laikas auginti anukus(jei turi) Jaunimas turi uzimti ju vietas ir verztis i geresne ateiti.Matjosaicio komandos nariai turi darbus -verslus ir visi verslininkai.Jie supranta kas yra miesto ukis .Senesni hrienai tokie kaip Budnikas-kapsioras ir kiti funkcionieriai tik ora gadino ir sau pinigus melzdavo.

Irena Marija

Prašykite, ir jums bus duota, ieškokite, ir rasite, belskite, ir bus jums atidaryta. Kiekvienas, kas prašo, gauna, kas ieško, randa, ir beldžiančiam atidaroma. (Mt 7, 7-8)

Laumė

Visiems daug Sėkmės!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS