Kauno klinikinė ligoninėje – kontraceptinės pagalbos akcija | KaunoDiena.lt

KAUNO KLINIKINĖ LIGONINĖJE – KONTRACEPTINĖS PAGALBOS AKCIJA

  • 5

Kauno klinikinė ligoninė (KKL) su partneriais įgyvendina projektą, kurio metu socialiai pažeidžiamos moterys skatinamos prevenciškai pasitikrinti sveikatą, o pageidaujant suteikiama nemokama ilgalaikė kontraceptinė pagalba.

Siūlo nemokamas paslaugas

Neabejojama, kad šis socialinis projektas prisidės prie ankstyvos ligų diagnostikos, taip pat padės sumažinti nepageidaujamų nėštumų, abortų skaičių.

Projekte kartu su KKL dalyvauja Kauno miesto ir rajono savivaldybės bei farmacijos bendrovė "ActioFarma". Ji pateiks gimdos spiralių, kurios yra vienos efektyviausių kontracepcijos priemonių siekiant išvengti nepageidaujamo nėštumo.

Lietuvos socialinio žemėlapio duomenimis, Lietuvoje 2014 m. buvo daugiau kaip 9,9 tūkst. socialinės rizikos šeimų, kuriose augo 19,6 tūkst. vaikų. Kauno mieste tokių socialinės rizikos šeimų buvo 438 (620 vaikų), o Kauno rajone – 282 šeimos ir 555 vaikai.

"Didelis gimstamumas socialiai pažeidžiamose šeimose sukelia papildomų socialinių problemų tiek tėvams, tiek pirmiausia vaikams, kuriais ne visada sugebama deramai pasirūpinti. Prisidėdami prie šios socialinės problemos sprendimo, savo partnerių padedami, galime pasiūlyti papildomas nemokamas paslaugas savo pacientėms", – projekto motyvus įvardijo KKL direktorius Gediminas Abeciūnas.

Didelė socialinė problema

Kauno rajono socialinių paslaugų centro Šeimos gerovės skyriaus Socialinė darbuotoja darbui su socialinės rizikos šeimomis Kristina Banuškevičienė neplanuotą nėštumą įvardijo itin didele socialine bėda.

"Centras džiaugiasi galėdamas prisidėti prie projekto įgyvendinimo siekiant spręsti vieną skaudžiausių socialinių problemų. Neplanuotas ir nepageidaujamas nėštumas yra skaudi ne tik socialinės rizikos, bet ir arti skurdo ribos, ar laikinai finansinius sunkumus patiriančių šeimų problema. Daug moterų vis dar drovisi kalbėti apie apsisaugojimo nuo neplanuoto nėštumo priemones, vengia kreiptis į gydytoją, arba šeimai tiesiog trūksta lėšų reguliariai įsigyti apsaugos priemonių", – teigė K.Banuškevičienė.

Vėžys nėra nepagydomas, dažniausiai tai yra uždelsta ir dėl to tapusi nepagydoma liga.

Galimybė nemokamai gauti gimdos spiralę, gydytojo konsultaciją yra svarbi, bet, jos manymu, šis projektas labai vertingas ir dėl šviečiamosios funkcijos.

"Prakalbintos moterys jaučiasi drąsesnės, labiau pasitiki savimi, ieško sprendimų. Nuo projekto pradžios Socialinių paslaugų centro socialiniai darbuotojai tikslingai į projektą nukreipė apie 40 moterų. Dalis jų apsilankė gydytojų konsultacijose, kitos – išgirdo vertingą informaciją, kuria galės pasinaudoti ateityje. Palietus šią skaudžią temą, nepageidaujamus nėštumus, abortus, moterys dalijosi savo istorijomis, dėl patiriamų išgyvenimų dalis jų nukreiptos psichologo konsultacijoms. Projektas tęsiasi, tikimės ir stengiamės, kad informacija apie projektą pasiektų kuo daugiau šeimų", – dėstė K.Banuškevičienė.

Delsimas – ne į naudą

Apie profilaktinių patikrinimų ir gimdos spiralių kaip kontraceptinės priemonės poveikį ir naudą kalbamės su KKL Akušerijos ginekologijos skyriaus dr. gydytoja Goda Jievaltiene.

– Gal galite pateikti konkrečių pavyzdžių, kodėl svarbu profilaktiniai patikrinimai, kokių rimtų negalavimų savo praktikoje pacientėms esate nustačiusi šioms pas jus apsilankius?

– Profilaktiniai patikrinimai yra labai svarbūs. Savo praktikoje ne kartą esu nustačiusi gimdos kaklelio, gimdos ar kiaušidžių jau pažengusios stadijos, išplitusį vėžį. Tokiais atvejais būna liūdna, kad pacientai nesikreipė anksčiau. Juk vėžys nėra nepagydomas, dažniausiai tai yra uždelsta ir dėl to tapusi nepagydoma liga.

– Kaip ankstyvesnė diagnozė ir gydymas paveikė jūsų pacienčių sveikimą, tolesnę sveikatą bei gyvenimo kokybę?

– Džiugu, kad Lietuvoje vykdoma gimdos kaklelio vėžio ankstyvosios diagnostikos programa: 25–60 metų moterims nemokamai vieną kartą per trejus metus atliekamas citologinis gimdos kaklelio tyrimas. Tai ne kartą padėjo laiku diagnozuoti ikivėžinius gimdos kaklelio pakitimus ir taip išvengti sunkios ligos.

– Kaip dažnai reikia profilaktiškai apsilankyti pas ginekologą?

– Pas ginekologą profilaktiškai pakanka apsilankyti kartą per metus.

– Kalbant apie gimdos spirales, koks yra didžiausias jų pranašumas turint omenyje socialinės rizikos moteris ir jų šeimas?

– Gimdos spiralių veiksmingumas prilyginamas sterilizacijai, todėl šis metodas priskiriamas labai efektyviai kontracepcijai. Beje, jų veiksmingumas nepriklauso nuo moters kūno masės.

– Kaip ji apsaugo nuo nepageidaujamo nėštumo?

– Yra keli gimdos spiralės veikimo mechanizmai. Ji trukdo spermatozoidams pasiekti kiaušinėlį, nes mažina pastarųjų gyvybingumą ir gebėjimą apvaisinti. Gimdos spiralės neleidžia apvaisintam kiaušinėliui įsitvirtinti gimdoje.

– Kiek laiko spiralė apsaugo nuo nepageidaujamo nėštumo?

– Gimdos spiralės yra ilgalaikės, grįžtamojo poveikio kontraceptinės priemonės. Tai labai efektyvus kontracepcijos metodas. Hormoninių spiralių poveikio trukmė 3–5 metai (priklausomai nuo hormono kiekio jose), o varinių – 5–7 metai. Patikimumas 99,2–99,8 proc.

– Šiek tiek papasakokite apie pačią spiralės įvedimo procedūrą. Ji skausminga, sudėtinga? Kiek trunka?

– Spiralės įvedimo procedūra užtrunka apie 10 minučių. Didžioji dalis moterų stipraus skausmo nejaučia. Pati procedūra nesudėtinga, bet pasitaiko atvejų, kai įdėti gimdos spiralę gali būti techniškai sudėtinga. Nėra mokslinių įrodymų, kad gimdos kaklelio ruošimas ar nesteroidinių vaistų nuo uždegimo vartojimas palengvintų gimdos spiralės įdėjimą ar sumažintų skausmą procedūros metu.

– Ar ji tinka visoms moterims?

– Naujausiais literatūros duomenimis, ilgalaikės grįžtamojo poveikio kontraceptinės priemonės visoms moterims turėtų būti pagrindinės. Gimdos spiralių negalima naudoti esant: nėštumui ar jo įtarimui, po gimdymo praėjus per mažai laiko, lytinių organų vėžiui (iki gydymo), esant deformuotai gimdos ertmei, dubens uždegimo ligai (kol neišgydyta), lytiniu keliu plintančioms ligoms (kol neišgydyta), dubens tuberkuliozei, esant jautrumui bet kuriai gimdos spiralės sudedamajai daliai, nenustatytos kilmės kraujavimui iš makšties (iki ištyrimo) ir kt.

– Kokie galimi šalutiniai poveikiai, kokius pojūčius pajutus reikėtų sunerimti turint spiralę?

– Atsiradus pilvo ar dubens skausmui, bendram silpnumui, gausiam kraujavimui, nenormalioms išskyroms iš makšties – kreiptis nedelsiant. Įvedus gimdos spiralę pirmaisiais 3–6 mėnesiais gali būti tepimas iš makšties, gausesnis ar užsitęsęs kraujavimas. Dažniausiai jokio gydymo nereikia, nes šie pokyčiai ilgainiui išnyksta. Gimdos spiralė gali iškristi. Dažniausiai tai įvyksta per pirmuosius tris mėnesius, mėnesinių metu. Iškritimo rizika didesnė toms moterims, kurioms spiralė įdedama tuoj po nėštumo nutraukimo, persileidimo, gimdymo, ar cezario pjūvio operacijos. Mokslinių įrodymų, kad gimdos spiralės slopina lytinį potraukį ar didina kūno svorį, nenustatyta.

Kur kreiptis?

Profilaktinis patikrinimas pas KKL ginekologus bus atliekamas turint šeimos gydytojo siuntimą. Per apžiūrą gydytojas įvertins, ar moteriai gali būti įdėta gimdos spiralė.

Socialinis projektas įgyvendinamas tiek KKL Akušerijos ginekologijos skyriuje (Josvainių g. 2), tiek ligoninės filiale P. Mažylio gimdymo namuose (V. Putvinskio g. 3).

Dėl ginekologo apžiūros ir nemokamos gimdos spiralės įdėjimo procedūros informacija teikiama tel. 8 655 19 296 nuo 8 iki 16.30 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

negerai su žmogiškumu

baisoka akcija. Lyg vargšų vaikai - kažkas blogo... Fuij

Anonimas

Kiek akcijos metu susikišit tūkstančius eurų į tarpukojus ?

...

O kada skelbsit nemokamų abortų akciją, nejau pamestinukai geriau? :s
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS