Kauno kultūros įstaigose veši netvarka | KaunoDiena.lt

KAUNO KULTŪROS ĮSTAIGOSE VEŠI NETVARKA

Po trijose Kauno kultūros įstaigose atliktų auditų aiškėja, kad netvarkos jose būta daug, o vidinės kontrolės trūkumas palieka daug spragų.

Laisvės pinigams nėra

"Suklysti pasitaiko visiems, bet mūsų tikrintose kultūros įstaigose netvarkos daug, ir per dieną tų procesų skaidrių nepadarysi. Aišku viena – kultūrai reikia nemažai pinigų, tad kontrolė yra būtina", – įsitikinusi savivaldybės kontrolierė Žana Gasparavičienė.

Savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos tikrintojai pasidomėjo Kauno kameriniu teatru, Kauno šokio teatru "Aura" ir Kauno kultūros centru Tautos namai.

Paaiškėjo, kad ne vienus metus jose būta įvairiausių pažeidimų, tačiau dėl to niekas nesuko galvos.

"Gana didelės pinigų sumos yra skiriamos iš mokesčių mokėtojų kišenės – iš biudžeto, ir ne visada jie panaudojami gerai", – remdamasi atliktų auditų išvadomis teigia savivaldybės kontrolierė.

Daug sisteminių klaidų

Bene daugiausia galvos skausmo kelia Kauno kultūros centras Tautos namai. Jie pernai organizuodami viešuosius pirkimus vadovavosi supaprastintomis pirkimų taisyklėmis.

"Nėra jokios informacijos apie fizinius ir juridinius asmenis, dalyvavusius apklausose, kaip jie buvo atrinkti. Įstaiga galėjo pateikti tik kelių dalyvių duomenis", – vardijo savivaldybės kontrolierė.

Supaprastinti viešieji pirkimai sudarė sąlygas dalyvauti ir siūlyti savo paslaugas ar prekes visą laiką tiems patiems asmenims arba juridiniams vienetams.

Užfiksuota nemažai pažeidimų ir sudarant sutartis. Kai kurių rašytinių sutarčių auditoriams net nepavyko rasti.

"Gavome paaiškinimą, kad kultūros veikloje nėra reglamentuota, kada sutartys sudaromos žodžiu, kada – raštu. Vienos – 90 litų, kitos – 1700 litų. Sakoma, kad yra žodinės sutartys, nors visai neaišku, kokie kriterijai taikomi jas sudarant, o apklausose nenurodoma, ar sutartys bus sudaromos raštu, ar žodžiu. Tai sisteminės klaidos, kurių nusikaltimais gal ir nepavadinsime, bet jas reikia taisyti ir ateityje vengti", – neabejoja savivaldybės kontrolierė.

Keistas dosnumas

Tikrintojams užkliuvo ir tai, kad pagal dokumentus centre veikia penkiolika kolektyvų, o repeticijas rengia daugiau nei 22 kolektyvai.

Paaiškėjo, kad visiškai nereglamentuota, kaip ir kokie kolektyvai vykdo veiklą kultūros centro patalpose.

 

"Kas nusprendžia, kad būtent tie kolektyvai gali repetuoti centro patalpose ir kurie kolektyvų vadovai gali būti įdarbinti centre? Mes matome faktą, bet nėra kuo tai paaiškinti", – stebėjosi N.Gasparavičienė.

Sprendimai priimti

Daug pažeidimų užfiksuota ir Kauno kameriniame teatre, tik situacija čia kiek kitokia – savivaldybės taryba jau yra nusprendusi likviduoti biudžetinę įstaigą Kauno kamerinis teatras, o teatras veiks kaip viešoji įstaiga.

"Klaidos sudarant darbo sutartis, darbo laiko grafikus, nėra pareiginių nuostatų. Direktorius su savimi sudarinėjo autorines sutartis. Nemaža biudžeto suma tekdavo direktoriui, nors sunku atskirti, kada jis dirbo kaip direktorius, o kada kaip aktorius. Nepavyko išsiaiškinti, kiek bilietų buvo parduodama. Dėl nepakankamos vidaus kontrolės kyla rizika, kad nebus užtikrinta skaidri veikla", – pažeidimus Kauno kameriniame teatre apibūdino Ž.Gasparavičienė.

Bene mažiausiai auditoriams kliuvo šokio teatras "Aura", kuris jau pasistengė ištaisyti trūkumus.

"Niekas čia nesikėsina naikinti kultūros, bet čia naudojami biudžeto pinigai ir svarbu, kad jie būtų panaudojami efektyviai. Jeigu jau taupome, tai taupome visose srityse", – sakė Ž.Gasparavičienė.

Turės pasitempti

"Kas nedirba, tas neklysta, bet įstaigų vadovai jau rengia planą, kaip bus dirbama toliau", – tikino savivaldybės Kultūros ir turizmo plėtros skyriaus vedėjas Albinas Vilčinskas.

Jis pripažino, kad auditorių rekomendacijos skirtos ir jo vadovaujamam skyriui – bus parengti ir tarybai teikiami atnaujinti šių įstaigų nuostatai, taip pat taryba turės tvirtinti naujus tose įstaigose teikiamų paslaugų įkainius.

"Auditoriams tikrinant paaiškėjo, kad Tautos namų tarybos veiklos kadencija pasibaigusi, o ankstesnė dar ir neveikli. Turime sudaryti naują, kuri veiktų, patartų įstaigai veiklos programos, strateginiais ir kitais klausimais", – sakė A.Vilčinskas.

Anot jo, švenčių organizatoriams bus keliami gerokai aukštesni reikalavimai – reikės pateikti išankstinę programą ir sąmatą, o paskui atsiskaityti, kaip tai įgyvendinta.


Komentarai

Simonas Kairys, vicemeras

Auditas ir yra tam, kad pagerintume ir patobulintume tų įstaigų veiklą, nes jos išlaikomos iš mokesčių mokėtojų pinigų ir turi būti prižiūrimos. Problemos slypi ne tik tose įstaigose, bet ir savivaldybėje, ir jos ateina dar iš buvusios kadencijos. Dėl Kamerinio teatro sprendimai taryboje jau priimti, tikiu, kad viskas bus tik į gera. Šokio teatrui "Aura" didelių priekaištų nebuvo, jie veikia ir šalies, ir tarptautiniu mastu. Tautos namams tenka nemažas krūvis, daug renginių, bet viskas turi vykti pagal galiojančius įstatymus ir teisės aktus.

Povilas Mačiulis, vicemeras

Atlikti auditai buvo skirti ne raganų medžioklei, o atsakymams į klausimus. Ne vienus metus girdėdavosi kalbų, kad savivaldybės valdomose įstaigose ne viskas vyksta taip, kaip turėtų. Mūsų komandos inicijuoti auditai parodė realią situaciją. Profesionalūs auditoriai rado nemažai problemų ir pateikė konkrečius siūlymus, kaip tas problemas išspręsti. Šių įstaigų vadovai turės tobulinti savo darbą ir nekartoti padarytų klaidų. Kaune dabar nauja tvarka ir visi turi dirbti efektyviau bei skaidriau.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Atsakymas į Klausimui

Konservai taip viską slėpė ir prie nieko neleisdavo prieit, sudarydavo dirbtines kliūtis domėtis bet kuo. Visi prašymai ir reikalavimai buvo ignoruojami. Vat todėl nieko nebuvo galima padaryti. Aišku?

Klausimas

Kairiui ir Mačiuliui. Ką Jūs jūsų komandos darė per praėjusius 4 metus? Tik runkeliai gali tokių vicemerų pasakėlėmis tikėti

Kaunietis

Mazinti etatus, tai nereiskia taupyti, galime visus atleisti,bet rezultate bus 0.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS