Kauno politiko kaimynai – šokiruoti | KaunoDiena.lt

KAUNO POLITIKO KAIMYNAI – ŠOKIRUOTI

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Miesto tarybai nusprendus apmokestinti automobilių parkavimą Kauno centro kiemuose, vietiniai gyventojai pasijuto apgauti, nes jų nuomonės niekas neklausė. Jie spėja, kad čia kyšo jų kaimyno miesto tarybos nario Židrūno Garšvos ausys, nes jis galėjo pasinaudoti padėtimi savivaldybėje.

Nusprendė už akių

"Sužinojome, kad atseit savivaldybei buvo pateikti gyventojų parašai ir prašyta apmokestinti automobilių stovėjimą. Kai ėmėme aiškintis, pasirodė, kad pasirašė pats tarybos narys Ž.Garšva ir du nuomininkai, kuriems išvis vargu ar aktuali ši problema, o dar vienuolika namo gyventojų apie tokius norus nieko net nežinojo", – stebėjosi į redakciją paskambinęs S.Daukanto g. 14-ojo namo gyventojas.

Vyras piktinosi prieš kelerius metus atsikrausčiusio kaimyno Ž.Garšvos elgesiu, esą jis jau ne kartą demonstravo savo valdžią ir įnešė sąmyšio tarp senbuvių. Pasak kaimyno, politikas labai stengėsi, kad būtų uždarytas Ž.Garšvai nepatikęs baras gretimame kieme. "Anksčiau jis gyveno Kleboniškyje ir dabar turbūt įsivaizduoja, kad pačiame Kauno centre gyvens taip pat ir įves čia savo tvarką. Kiemą nuo seno čia gyvenantys žmonės išasfaltavo ir sutvarkė už savo lėšas savivaldybei padedant, o dabar už automobilio stovėjimą savo kieme reikės mokėti? Tai gal tada mes išardome viską, ir tegul apmokestina žvyro krūvą", – širdo kaunietis.

Vyras įžvelgė ir dar vieną keistą dalyką. "Man niekaip nesuprantama, kaip savivaldybė gali apmokestinti stovėjimą kieme, į kurį eismas yra draudžiamas? Į šį kiemą patekti galima tik per S.Daukanto gatvę, kuri yra pėsčiųjų zona ir automobiliu galima važiuoti tik su leidimais. Gal savivaldybė sugalvos apmokestinti ir prostituciją ir narkotikų prekybą? Nesvarbu, kad tai nelegalu, bet apmokestinti juk galima", – ironizavo kaunietis.

Mokės ir gyventojai

"Kauno diena" rašė, kad, miesto politikams pritarus, nuo birželio 1-osios mieste sumažės nemokamų parkavimo vietų.

Be kelių kitų naujai apmokestintų vietų, tarybos sprendimu rinkliava už automobilių parkavimą bus renkama ir kiemuose tarp K.Donelaičio ir Kęstučio gatvių. Teritorija tarp Maironio, K.Donelaičio, A.Mickevičiaus ir Kęstučio gatvių bus geltonoji zona, kur stovėjimas atsieina 1,2 euro už valandą.

"Šitas apmokestinimas nėra pinigų surinkimas. Tai bandymas suvaldyti automobilių srautus tose vietose, kur automobilių yra per daug", – aiškino savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Jis tvirtino, kad dėl automobiliais užgrūstų kiemų tarp K.Donelaičio ir Kęstučio gatvių į savivaldybę kreipėsi patys ten gyvenantys kauniečiai. Savivaldybės atstovų manymu, kol kiemuose sklypų ribos nenustatytos, pakeliamų užtvarų įrengti negalima, todėl nėra kito būdo, kaip tik apmokestinti ten stovėjimą, nes į centrą iš kitur atvažiuojantys žmonės jau įprato ten palikti savo automobilius. Apmokestinus kiemą, namo gyventojai už parkavimą taip pat mokės: už pirmąjį automobilį – 35 eurų, o už antrąjį – 70 eurų metinį mokestį.

Antradienį ir pati savivaldybė suskubo išplatino pranešimą, esą taryba patenkino vieno S.Daukanto gatvėje esančio namo gyventojų prašymą apmokestinti jų kiemą, nes vidiniame Laisvės alėjos kvartale esantį kiemą nuolat užgrūsdavę pašalinių automobilių vairuotojai.

Kreipėsi į merą

Tokiu sprendimu nepatenkinti kiti to kiemo gyventojai skubiai raštu kreipėsi į Kauno merą Visvaldą Matijošaitį.

"Kyla klausimas: kodėl minėti asmenys taip suinteresuoti apmokestinimu? Gal kas nors turi slaptų užmačių, apie kurias mes nė neįtariame? Visi kiti namo gyventojai šio sprendimo kratosi ir vieningai sutinka, kad kiemo apmokestinimo sprendimas tik pablogintų situaciją", – teigiama savivaldybei pateiktame rašte.

Gyventojai taip pat primena, kad važiuoti S.Daukanto gatve ir statyti čia automobilius be specialių leidimų negalima, todėl apmokestinimas ne tik nepadės, bet ir apsunkins čia gyvenančių žmonių situaciją. "Tikriesiems namo gyventojams paprasčiausiai nebeliks vietos jų pačių kieme. Labai tikiuosi, kad bus atsižvelgta į paprastų gyventojų interesus ir nebus vykdomi tik privilegijuotųjų norų", – rašte savivaldybei viliasi S.Daukanto g. 14-ojo namo gyventojai.

Pabūgo kaimynų?

V.Matijošaitis tikino tokio gyventojų rašto dar nematęs. "Kiekvieną dieną po kelis kartus Viešosios tvarkos skyrius sulaukia skambučių ir pranešimų apie tai, kad ten be leidimų S.Daukanto gatve važiuoja automobiliai, kurie paskui paliekami kieme. Sklypas nesuformuotas, todėl nėra kitų būdų, kaip ten įvesti daugiau tvarkos", – aiškino meras.

Paklausus, ar tarybai nesvarbi gyventojų nuomonė, nes apmokestinti prašė vos keli žmonės, o dauguma tokiam sprendimui prieštarauja, Kauno vadovas nieko blogo neįžvelgė. "Čia miesto tvarkos reikalai, o ne tik gyventojų. Parkavimo apmokestinimas yra normali praktika ir tvarka miesto centre", – tikino V.Matijošaitis.

Jis neneigė anksčiau kalbėjęsis apie automobilių parkavimo reikalus su tarybos nariu Ž.Garšva, tačiau kategoriškai neigė, kad šis politikas buvo rinkliavos įvedimo iniciatorius. "Jis kaip tik kreipėsi į tarybą prašydamas atidėti šį klausimą ir neapmokestinti tos teritorijos", – tikino meras.

Pats tarybos narys Ž.Garšva su žurnalistais kalbėti atsisakė.

GALERIJA

  • Kauno politiko kaimynai – šokiruoti
  • Kauno politiko kaimynai – šokiruoti
  • Kauno politiko kaimynai – šokiruoti
  • Kauno politiko kaimynai – šokiruoti
  • Kauno politiko kaimynai – šokiruoti
Tomo Raginos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (75)

to Dana

Tikras šaunuolis tas Garšva, buvo Zuoko liberalas, po to 4 metus nuoširdžiai tarnavo Kupčinskui, dabar tarnauja Matijošaičiui ir ruošiasi sekančiai tarnystei kitai valdžiai, kokia ji bebūtų.Ir visa tai jis daro pasiaukojamai vien tik iš meilės kauniečiams.

Dana

Ačiū.Jau duris galima atidaryti,bet dar stato savo automobilius po langais.Greičiau baudas rašykite,tada gal ir langus atversime.Pagarba Tarybai.šaunuolis ponas Ž.Garšva.Centre gyvenantys, turi teisę jaustis laisvai savo kiemuose.Parsivežti stambiagabaritinius pirkinius bet kuriuo laiku ,pravažiuoti su vaikišku vežimėliu ar pasipuošus eiti,nebijoti ,kad išsitepsi ,o ne laukti kada svetimi automobiliai išsinešdins iš teritorijos.

ESMĖ

Visiems kiemams mieste privalo būti vienodos taisyklės. Negi kiekvienam kiemui vis kiti sprendimai bus ? Iš kur tas durnelis atsirado ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS