Kauno rajone – pramogos, reginiai žemėje, danguje ir ant vandens | KaunoDiena.lt

KAUNO RAJONE – PRAMOGOS, REGINIAI ŽEMĖJE, DANGUJE IR ANT VANDENS

Šį savaitgalį Zapyškyje bus duotas startas naujam pakaunės turizmo sezonui. Vietiniai gyventojai ir svečiai masinami galimybėmis keliauti naujais ir jau išbandytais vandens maršrutais, dviračių takais, viliojami istorinėmis paslaptimis, vaizdingais relaksaciniais pėsčiųjų maršrutais ir net ekstremaliomis trasomis.

Sunku išskirti populiariausius

Kauno rajonas gali pelnytai girtis didingą istoriją menančiais kultūros paveldo objektais, piliakalniais, ramybe kvepiančiais pušynais, tyru oru, vaizdingais upių vingiais ir kitais objektais, kiekvienais metais sugalvojama vis naujų būdų, kaip šiuos turtus atskleisti kuo didesniam skaičiui žmonių.

Laikinai einanti Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centro (TVIC) direktorės pareigas Aistė Sinkevičienė "Kauno dienai" sakė, kad jau keleri metai, kaip keliaujančiųjų po Kauno rajoną vietinių žmonių, svečių iš kitų Lietuvos vietų ir užsienio srautas pastebimai auga.

"Jeigu savaitgalį geras oras, po Kauno rajoną mėgsta keliauti ir Kauno miesto gyventojai. Jie labai pamėgę Kauno marių pakrantes, kur yra labai gražių vietų: Kadagių slėnis, Dubravos rezervatinės apyrubės apžvalgos takas ir kitos", – vardijo A.Sinkevičienė.

Šiltuoju metų sezonu žmones ypač vilioja vandens pramogos. Kaip su jų pasiūla rajone? "Labai džiaugiamės, kad šiemet padaugėjo laivų maršrutų. Iki šiol niekad nebuvo plukdoma iki Tradicinių amatų centro Biliūnų kaime. Ten taip pat labai gražios vietos, iš Nemuno išsukama į Nevėžį", – pasakojo A.Sinkevičienė.

Jos teigimu, sunku išskirti populiariausią pakaunės lankymo objektą. "Sunku suskaičiuoti, kiek žmonių aplanko gamtos objektus, kiek vaikšto pažintiniais pėsčiųjų takais, kiek rieda dviračių takais. Tačiau matome, kad jie lankomi tikrai gausiau nei kada nors iki šiol", – kalbėjo vadovė. Tačiau tiksliai suskaičiuojama, kiek žmonių apsilanko, pavyzdžiui, Raudondvario dvare, kurio viename pastatų įsikūręs Kauno rajono TVIC.

Pradžia – Zapyškyje

Norintieji prisiminti tradicines rajono turizmo kryptis, sužinoti naujoves, o kartu ir gerai praleisti dieną kviečiami gegužės 12 d. atvykti į Zapyškį prie Šv.Jono Krikštytojo bažnyčios, kur vyks aitvarų festivalis "Tarp žemės ir dangaus". Tai turizmo sezono atidaromasis renginys pakaunėje.

Per festivalį į padangę prie Nemuno pakyla daugybė įvairių formų, spalvų aitvarų, kurių plazdenimu sunku atsigėrėti ir mažiems, ir dideliems. Vyksta aitvarų varžytuvės. "Ypač įspūdingai atrodo patys didžiausieji, kurių ilgis siekia iki kelių dešimčių metrų. "Vėjo broliai", su kuriais draugaujame, kasmet tokių atsiveža po septynis aštuonis. Mažųjų aitvarų dirbtuvėse renginio metu pagaminama apie 600–700 aitvarų. O dar atsivežama savų, vyksta prekyba aitvarais", – skaičiavo Ežerėlio kultūros centro direktorė Inutė Strašinskienė.

Ji pusiau rimtai, pusiau juokais sakė pati nežinanti, kodėl festivalis sutraukia tokią daugybę žmonių. "Įspūdingiausia, kad susirenka laimingi žmonės. Labiausiai patinka pati festivalio atmosfera. Tai šventė-piknikas. Visi su pledais, su šeimom, su vaikais ir seneliais. Kviečiame įsitraukti į įvairias edukacijas, kad žmonės turėtų, ką veikti aktyviai, šiemet vyks net kelių grupių koncertai", – pasakojo I.Strašinskienė.

Šventės metu į dangų kils ne tik aitvarai, bet ir lėktuvėliai bei milžiniški muilo burbulai, vyks "Dangiškiausios nuotraukos" konkursas, veiks festivalio atvirlaiškių paštas ir "Fluxus Labas!" dirbtuvės.

Į festivalį iš Kauno senamiesčio prieplaukos bus galima atplaukti laivu "Kaunas". Į šventę kviečiama atvykti ir dviračiais.

Ekstremali naujiena

Mėgstantiesiems ekstremalesnes pramogas rekomenduojama apsilankyti ir Jadagonių kaime, esančiame Zapyškio seniūnijoje, įsikūrusiame pramogų parke "EXpedicija.lt".

Viena pagrindinių šio Kauno rajono turizmo sezono naujienų – vandenlenčių parko "DOCK7" Kulautuvoje atidarymas. Kulautuvos paplūdimio zonoje taip pat veiks batutų parkas ir tinklinio aikštelė. Gegužės 26 d., parko atidarymo renginio metu bus galima pasigrožėti profesionalių sportininkų atliekamais triukais ant vandens, kuriuos palydės gyvos muzikos koncertas.

Panašus vandenlenčių parkas Noreikiškėse, Graužės tvenkinyje, po žiemos jau atvėrė duris. Šio sporto entuziastai ragina, kad išbandyti vandenlentes galima bet kokiu oru, bet kokio amžiaus žmonėms ir turint bet kokius plaukimo įgūdžius.

Mėgstantiesiems ekstremalesnes pramogas rekomenduojama apsilankyti ir Jadagonių kaime, esančiame Zapyškio seniūnijoje, įsikūrusiame pramogų parke "EXpedicija.lt". Pramogų parko įkūrėjas Skirmantas Paukštys ir vėl parengęs įvairių širdį stipriau plakti priverčiančių pramogų – orientacinių žygių, iškylų baidarėmis ir plaustais, purvo trasų, progą įkopti į aukščiausią dirbtinę uolą Baltijos šalyse – Pagoniją.

Daugiau maršrutų laivais

Ir tai – tik maža dalis pramogų, laukiančių Kauno rajone. Gegužę laivybos sezoną pradeda pramoginiai keleiviniai laivai. A.Sinkevičienė vardijo, kad šią vasarą turistai kiekvieną sekmadienį laivu "Kaunas" nuo Vytauto Didžiojo bažnyčios vėl bus plukdomi į Raudondvario dvarą.

Bendrovė "Nemunas Travel" laivais "Kaunas" ir "Perlas" visus norinčiuosius plukdys ir į kitus Kauno rajono miestelius: Kačerginę, Zapyškį, Kulautuvą. Plaukiančius į Kačerginę keliautojus pasitiks gidai, kurie supažindins su gražiausiomis miestelio vietomis.

Panorusieji išbandyti naująjį maršrutą į Biliūnų kaimą (Raudondvario seniūnijoje), kuriame yra po atviru dangumi įsikūręs Tradicinių amatų centras su įspūdinga XIX–XX a. technikos paveldo ir etninės kultūros ekspozicija, pakeliui turės unikalią galimybę pasigrožėti tik nuo laivo denio regimomis ir abejingų nepaliekančiomis Nemuno ir Nevėžio upių panoramomis, kalvomis, pakrantėse įsikūrusiomis gyvenvietėmis, bažnyčių stogais ir iš arčiau pažinti neatrastą vandens paukščių pasaulį, dėstė A.Sinkevičienė.

Bendrovė "Nemuno turas" laivais "Algirdas" ir "Nemunas" keleivius plukdys iki Kadagių slėnio, kuris keliautojus žavi viena gražiausių Nemuno slėnio atodangų.

Bus pasirūpinta ne tik pėsčiaisiais, bet ir dviratininkais. Keliautojus maršrutu Zapyškis–Kulautuva penktadieniais–sekmadieniais pagal iš anksto suderintą grafiką ir vėl persikelti per Nemuną kvies nedidelis 12 vietų laivelis.

Dainų šventės repeticija

Besidomintieji muzika, liaudies menais ir tradicijomis savo kalendoriuose turėtų pasižymėti birželio 9 d. Tądien nuo ryto Raudondvario dvare vyks šimtmečio dainų šventės "Vardan tos" Folkloro dienos generalinė repeticija.

"Į Raudondvario dvarą suvažiuos visų geriausių šalies kolektyvų, atrinktų į dainų šventės Folkloro dieną, dalyviai. Ir suaugusieji, ir vaikai. Skambės visa šventei jų parengta programa. Smalsūs svečiai ne tik galės viską stebėti, bet ir labai kviečiame visus į šį koncertą ir mugę. Kviečiame pamatyti autentiškų lietuviškų drabužių, išgirsti autentiškų dainų, pamatyti, išgirsti, kaip skamba unikalūs autentiški muzikos instrumentai", – anonsavo Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjos pavaduotoja Alvyra Čičinskienė.

Planuojama sulaukti apie 1 200 dalyvių. Ryte suvažiuoja, o po vakarinio koncerto ir vakaronės visi išsiskirsto. Teisę dalyvauti šiųmečiame renginyje yra iškovoję trylika Kauno rajono kolektyvų, kurie taip pat dalyvaus repeticijoje.

Šio grandiozinio renginio proga tautodailininkai, amatininkai, kulinarijos paveldo atstovai dvare demonstruos savo sugebėjimus, prekiaus savo gaminiais, vyks kermošius, dvare veiks didelė tautodailininkų, amatininkų, skulptorių paroda, skirta Lietuvos atkūrimo šimtmečiui. Dalyvių lauks ne tik repeticija, bet ir pažintis su dvaru ir jo istorija.

Raudondvario dvaras lankytojus traukia savo istorija, edukacijomis, proga apsirengti dvariškais kostiumais ir bent šiek tiek įsijausti į dvariškių gyvenimą, Raudondvario Menų inkubatoriaus rezidentų pasirodymais ir koncertais, čia įsikūrusio Kauno rajono muziejaus eksponatais.

Pažintiniai takai ir požemiai

Pasidairius po dangų, pasiplaukiojus gal būtų ne pro šalį apsilankyti pakaunės požemiuose? Kauno tvirtovės parkas kviečia besidominčiuosius architektūriniais sprendimais, Pirmojo pasaulinio karo istorija, tuos, kuriuos vilioja pasivaikščiojimai klaidžiais menkai apšviestais fortų tuneliais.

Kauno rajone driekiasi ne tik dviračių, bet ir pėstiesiems skirti nuo 1 iki 40 km pažintiniai ir sveikatingumo takai, pavyzdžiui, Pakalniškių takas, takas Girionys–Laumėnai–Žiegždriai, Kulautuva, Šaltinių takas Kačerginėje, Jadagonių ekologinė trasa, Arlaviškių kadagių slėnis, Žiegždrių geologinis takas, Dubravos rezervatinės apyrubės ir kt.

Įvairių programų metu galima išvysti baltąjį gandrą, kikilį, didžiųjų zylių, kėkštą, didįjį margąjį genį, įvairių įdomių augalų, susipažinti su žemės gelmių, pelkių paslaptimis.

100 000 km iššūkis

Kauno rajonas šiais metais prisideda prie Kauno ir skelbia "Like Bike 100 000 km iššūkį", truksiantį visą gegužės mėnesį. Šio projekto tikslas – per mėnesį numinti 100 tūkst. km, dedikuotų Lietuvos atkūrimo šimtmečiui.

Kauno miesto ir rajono gyventojai bei svečiai, norintys dalyvauti iššūkyje, nuo gegužės 1-osios turi į savo išmanųjį telefoną parsisiųsti nemokamą programėlę "Naviki" ir prisijungti prie pasirinktos verslo įmonės, švietimo įstaigos ar kitos NVO komandos. O kiekvieną kartą sėdant ant dviračio nepamiršti jos įsijungti. Daugiausia numynusieji gaus specialius iššūkio prizus. Dviračių entuziastai, norintys sukurti savo iššūkio komandą – darbovietės, draugų grupės, mokyklos ar universiteto – kviečiami užsiregistruoti adresu http://likebike.kaunas.lt/dviraciuissukis.

Dviratininkams siūloma išbandyti maršrutus nuo Kauno iki Kačerginės arba kita Nemuno puse iki Kulautuvos.

Kelionių žaidimas

Kauno regiono plėtros agentūra vykdo kelionių žaidimą "Šimtmečio regionas", apimantį visą Kauno regioną. Dalyvių registracija vyks iki lapkričio 11 d. Šiuo žaidimu kviečiama pažinti savo krašto istoriją keliaujant.

Žaidimo dalyviai kviečiami apsilankyti Birštono kurorte, Jonavos, Kaišiadorių, Kauno, Kėdainių, Prienų ir Raseinių rajonuose – kur keliautojų laukia 21 Šimtmečio objektas, liudijantis Lietuvos kūrimosi istoriją ir kovas už laisvę. Šimtmečio regiono maršrute keliautojai taip pat ras vietų, kuriose siūloma susipažinti su senaisiais amatais, kultūros ir kulinarijos paveldu, pailsėti istorinėse vietose ar pasistiprinti geriausiose regiono kavinėse. Šimtmečio regiono žemėlapius galima rasti "Facebook" grupėje "Šimtmečio regionas" ir tinklalapyje www.krda.lt arba Kauno regiono turizmo informacijos centruose ir interneto puslapiuose.

GALERIJA

  • Kauno rajone – pramogos, reginiai žemėje, danguje ir ant vandens
  • Kauno rajone – pramogos, reginiai žemėje, danguje ir ant vandens
  • Kauno rajone – pramogos, reginiai žemėje, danguje ir ant vandens
  • Kauno rajone – pramogos, reginiai žemėje, danguje ir ant vandens
  • Kauno rajone – pramogos, reginiai žemėje, danguje ir ant vandens
  • Kauno rajone – pramogos, reginiai žemėje, danguje ir ant vandens
  • Kauno rajone – pramogos, reginiai žemėje, danguje ir ant vandens
  • Kauno rajone – pramogos, reginiai žemėje, danguje ir ant vandens
  • Kauno rajone – pramogos, reginiai žemėje, danguje ir ant vandens
  • Kauno rajone – pramogos, reginiai žemėje, danguje ir ant vandens
  • Kauno rajone – pramogos, reginiai žemėje, danguje ir ant vandens
  • Kauno rajone – pramogos, reginiai žemėje, danguje ir ant vandens
  • Kauno rajone – pramogos, reginiai žemėje, danguje ir ant vandens
  • Kauno rajone – pramogos, reginiai žemėje, danguje ir ant vandens
V. Taikos, L. Kazakevičiaus, T. Kirdos, "EXpedicija.lt", VTD, Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centro nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

juna

as pirma!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS