Kauno teismas įpareigojo lietuvės vaikų pasuose pavardę rašyti su „w“ | KaunoDiena.lt

KAUNO TEISMAS ĮPAREIGOJO LIETUVĖS VAIKŲ PASUOSE PAVARDĘ RAŠYTI SU „W“

  • 16

Kauno apygardos administracinis teismas pasekė sostinės teismų pavyzdžiu bei pripažino, jog už brito ištekėjusi lietuvė pagrįstai reikalavo vaikų lietuviškuose pasuose įrašyti pavardes su raide „w“.

Kauno apygardos administracinis teismas teismas  ketvirtadienį įpareigojo Migracijos skyrių išduoti dviem nepilnamečiams pasus su pavarde Wade. Kaip BNS sakė fondo vadovė teisininkė Evelina Baliko, tai yra pirmasis teismo sprendimas dėl pavardžių rašybos asmens dokumentuose Kaune. Iki šiol yra paskelbta apie dvidešimt tokių sprendimų, daugiausia - Vilniuje.

Teismas, priimdamas sprendimą, išaiškino, kad pareiškėja ir jos šeima nuolat patiria daug nepatogumų. Byloje pateikti dokumentai patvirtina, kad pareiškėjos šeima visur yra identifikuojama pagal originalią pavardę „Wade“ - pareiškėjos vaikai turi Jungtinės Karalystės pilietybę ir pasus, kuriuose pavardė yra su „W“. Atsižvelgta į pareiškėjos nurodytas aplinkybes, kad šeima turi nuolat įrodinėti šeimos narių tapatybę keliaudama.

Sprendimas dar gali būti skundžiamas per mėnesį apeliacine tvarka. 

Kitą savaitę du sprendimus dėl pavardžių rašybos pasuose turėtų skelbti Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas - E.Baliko tikisi, kad taip bus suformuotas precedentas, kuris leistų tikėtis palankesnio institucijų požiūrio.

Lietuvoje galiojantys teisės aktai numato, kad Lietuvos piliečių dokumentuose vardai ir pavardės rašomi lietuviškais rašmenimis. Klausimą dėl raidžių rašymo originaliai dažnai kelia Lietuvoje gyvenantys lenkai ir Varšuvos politikai.

Pernai lapkritį „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis pranešė, kad svarstoma idėja pagrindiniame paso puslapyje leisti rašyti abi pavardės versijas – lietuviškais rašmenimis ir lotyniškais rašmenimis, bet registruose būtų galima naudoti tik lietuviškąjį variantą. Seimo pirmininkas „valstiečių“ atstovas Viktoras Pranckietis nežada skubinti pavardžių rašybos klausimo ir prieš tai nori platesnių diskusijų su tautinėmis mažumomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Anonimas

o kodel ji daro pasus vaikams Lietuvoje jeigu jie yra Britanijos pilieciai Lietuviai kiek zinau darosi pasus per Lietuvos ambasada tai ir jiems reikia daryti ten kur gime ir auge juk jie Britanijos pilieciai cia kazko nesuprantu kaip Lietuvoj dare pasus ne tos salies pilieciai

Kinietiškai rašysim tuoj tuoj b let

Išpindėjo Vadės ir Vadai su įstaymais visiškas bardelis.

lituanistas

Visiskai beprasmes snekos! Gal lotynu kalboje nebuvo W, bet lietuviu kalboje ji visa laika buvo, kol Jablonskis jos nepanaikino. Pvz - Martyno Mazvydo abeceleje yra W. Č yra iš čekų paimta. Siulau panaikinti Č kaip nelietuviska rasmeni. Cool kad leido rasyti. Bus daugiau lietuviu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS