Kinijos investicijos į Kauno LEZ gali siekti 100 mln. eurų | KaunoDiena.lt

KINIJOS INVESTICIJOS Į KAUNO LEZ GALI SIEKTI 100 MLN. EURŲ

Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje užsienio ir Lietuvos bendrovės jau investavo apie 358 milijonus eurų, o pavykus sukirsti rankoms su kinų verslininkais, investicijos išaugtų dešimteriopai.  Pasak LEZ valdytojų, didesnei plėtrai reikia jungčių su oro uostu ir geležinkeliu.

Apie septyniasdešimt procentų investicijų Kauno Laisvojoje ekonominėje zonoje – iš užsienio, daugiausiai – Suomijos. Tačiau situacija netrukus gali pasikeisti – LEZ valdytojai dėl investicijų derasi su keliomis kinų bendrovėmis. Esą jei kinai ateitų į Kauno rajoną, jų atsineštos lėšos būtų maždaug dešimt kartų didesnės nei kitų bendrovių investicijos į šią zoną – jos gali siekti iki šimto milijono eurų. Tik su kinais, kaip pripažįsta, LEZ valdančios bendrovės vadovas, kalbėtis nėra paprasta.

„Kinai yra ne visiškai tos laisvosios rinkos, kuri veikia, sakysime, vakarų pasaulyje, atstovai. Ten valdžios indėlis ar dominavimas ar dominavimas yra labai didelis ir tai, mūsų supratimu, stabdo bendravimą tarp mūsų verslo, kitaip tariant, tarp Europos verslo ir kinų verslo“, – svarstė Kauno LEZ valdymo bendrovės direktorius Vytas Petružis.

Dabar čia įsikūrusios bendrovės – 21 investuotojas – užima maždaug dešimtadalį visos teritorijos. Esą jų būtų ir daugiau, jei, kaip planuota, ši zona būtų sujungta su oro uostu bei geležinkelio terminalu.Tokioms jungtims reikėtų per dešimties milijonų eurų. Premjeras žada suteikti šį finansavimą.

„Paskutiniu metu yra svarstomas klausimas tiek Ūkio ministerijoje, tiek ir Finansų ministerijoje, nes man teko kalbėti su Ūkio viceministru Mariumi Skarupsku, kuris sakė, kad kai kurie sprendimai bus per dvi savaites priimti dėl tam tikrų lėšų skyrimo LEZ vystymuisi ir plėtrai“, – sakė ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Skaičiuojama, kad dabar Kauno Leze dirba per pusantro tūkstančio žmonių, čia įsikūrusios bendrovės į valstybės biuždetą kasmet sumoka per septynis milijonus eurų mokesčių.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

kaunas bravo

sauno kad LEZ isikure strategikai patogiam kauno regione! kaunas visada buvo patogus verslui miestas !

acha

Kauno miestui įvaizdį gerina Kauno rajonas

YES

Laukiame darbščių kiniečių. Musiškiai lai varo į angliją.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS