Klaipėda ir Kaunas pastebėti pasaulyje | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDA IR KAUNAS PASTEBĖTI PASAULYJE

Į geriausių pasaulio laisvųjų zonų sąrašą įtrauktos Klaipėdos ir Kauno laisvosios ekonominės zonos.

Išskyrė Klaipėdos LEZ

Jų veikla susieta su Klaipėdos uostu, o ypač Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos.

Geriausių pasaulio laisvųjų ekonominių zonų sąrašas „fDi Global Free Zones“ sudarinėjamas kasmet. Iki šiol į jį nebuvo pakliuvusios laisvosios zonos iš rytinės Baltijos šalių. O šiemet jame – net keturios. Be Klaipėdos ir Kauno laisvųjų ekonominių zonų į sąrašą pateko ir Latvijos Ventspilio laisvasis uostas bei Rezeknės speciali ekonominė zona. Sąraše yra ir keletas zonų iš Lenkijos, Rusijos.

Klaipėdos LEZ įvertinta specialiu prizu kaip plastiko gamybos vieta. Akcentuojama, kad joje veikia didžiausia pasaulyje plastiko Tailando PET granulių gamintoja „Indorama“ ir antra pagal dydį Europoje „Neo Group“.

Šio gamyklos tiek apsirūpindamos žaliava, tiek eksportuodamos produkciją naudojasi Klaipėdos uosto paslaugomis.

Klaipėdos LEZ, kaip ir Latvijos Rezeknės speciali ekonominė zona palankiai įvertintos ir už sparčią plėtrą. Papildomai akcentuota, kad Klaipėdos LEZ sukurta sistema, kuri leidžia jos klientams naudojantis elektronika per itin trumpą laiką suderinti statybos leidimus, vykdyti statybas ir pradėti veiklą.

Logistikos prizas – Ventspiliui

Kauno laisvoji ekonominė zona pastebėta kaip sėkmingai pritraukianti smulkų verslą išnuomodama jam biurų ir gamybos patalpas. Anksčiau LEZ zonose kurtis galėdavo tik didelės kompanijos.

Ventspilio uostas specialiu logistikos prizu įvertintas už tai, kad jame sudarytos sąlygos veikti užsienio kompanijoms, kaip Belgijos „Noord Natie Ventspils Terminals“ ar Švedijos „Stena Line“. Jūrų keltų operatorius „Stena Line“ Ventspilio uoste veikia ypač aktyviai. Ji reisų kiekį per savaitę padidino nuo 8 iki 12. Keltai plaukioja į Švediją ir Vokietiją ir iš esmės dubliuoja iš Klaipėdos uosto esančius keltų reisus bei sudaro jam didžiulę konkurenciją. Taip pat nurodyta, kad Ventspilio laisvasis uostas planuoja rekonstruoti bangolaužius, įrengti naujus privažiavimo kelius į uostą ir pramonines teritorijas.

Kaimynystėje – daug gerų zonų

Absoliučiai geriausia pasaulio laisvąja ekonomine zona pripažinta Jungtinių arabų emiratų „DMCC Free Zone“. Ji geriausia pripažinta trečią kartą iš eilės. Joje dirba per 125 žinomos pasaulinės kompanijos.

Europoje geriausia pripažinta už 80 kilometrų nuo Krokuvos esanti Katovicų specialioji ekonominė zona, kuri užima per 1000 ha plotą. Joje dirba per 63 tūkst. žmonių.

Pažymėta ir Lenkijos šiaurinėje dalyje esanti Pomeranijos specialioji ekonominė zona, kur veikia per 120 kompanijų. Akcentuojama, kad ši zona tampriai susieta su Gdansko uostu ir bendradarbiauja su Baltarusijos Bresto laisvąja ekonomine zona. Taip pat pastebėta ir Lenkijos Lodzės, Liublino Starochovicės ekonominių zonų veikla.

Tarp geriausiųjų LEZ analitikai iš „fDi Global Free Zones“ išskyrė ir kelias Serbijos, Kroatijos ir Makedonijos zonas ir net tris Rusijos – Lipecko, Elabugos ir Jakaterinburgo. Lipecko LEZ sėkmę lėmė tai, kad iš Kinijos į Rusiją perkeliamos padangų plieninių kordų gamyklos. Jakaterinburgo LEZ, vadinamas „Titano slėniu“, apima įvairias metalo apdorojimo technologijas. Elabugos LEZ yra ištisas chemijos pramonės kompleksas. 

Inovatyvių technologijų srityje geriausiu pripažintas technologijų parkas iš Kazahstano.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Pastebėjimas

Smagu, kad nors vienoje srityje nesame lopai.

to manes

Darbo vietos geri atlyginimai tai žinau tiksliai

Bananai

Negali pvm mažinti nes lezai nemoka mokesčių
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS