Rumšiškėse – klonuotų ąžuolų galiūnų giraitė | KaunoDiena.lt

RUMŠIŠKĖSE – KLONUOTŲ ĄŽUOLŲ GALIŪNŲ GIRAITĖ

  • 0

Rytoj visoje Lietuvoje vyks valstybės atkūrimo šimtmečio nacionalinis miškasodis. Išskirtinis jo renginys – Lietuvos senolių ąžuolų perkėlimo akcija Rumšiškėse, Lietuvos liaudies buities muziejaus teritorijoje.

Rumšiškių miškapievėje bus įkurdinta 100 seniausių Lietuvoje augančių ar augusių ąžuolų klonų: Stelmužės, Mikalojaus Daukšos, Sandariškių, Ramanavo, Šaravų ir kitų arti penkiasdešimties garsių ąžuolų senolių įskiepiai.

"Simboliška, kad ąžuolų galiūnų palikuonys iš visos šalies atkeliaus į Lietuvos liaudies buities muziejų. Čia jie bus išsaugoti ateities kartoms, kaip yra saugomos šimtmečių istoriją menančios lietuvių sodybos, į Rumšiškes atkeliavusios iš visų mūsų regionų", – sako aplinkos viceministras Martynas Norbutas.

Nors ne visi klonuotų ąžuolų tėvai išliko iki šių dienų, bet Valstybinių miškų urėdijos darbuotojų dėka laiku surinkta genetinė medžiaga sudaro galimybes juos išsaugoti, o dabar – ir suformuoti iškirtinės reikšmės ąžuolų giraitę. Valstybinių miškų urėdijos vadovas Marius Pulkauninkas tikisi, kad pasodinti ąžuolai bus tokie pat tvirti ir stiprūs, kaip ir jų protėviai, kurių nemaža dalis išdygo prieš 500 metų ar dar anksčiau. Ši giraitė, M.Pulkauninko žodžiais, turėtų tapti gyvu paminklu.

Ąžuolų sodinimo talkoje Rumšiškėse dalyvaus politikai, diplomatai, visuomenės atstovai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS