Kodėl už Petrašiūnų kapinių tvoros dešimtimis pjaunami medžiai? | KaunoDiena.lt

KODĖL UŽ PETRAŠIŪNŲ KAPINIŲ TVOROS DEŠIMTIMIS PJAUNAMI MEDŽIAI?

Ketvirtadienio vakarą kai kurie kauniečiai sunerimo išvydę, kad prie Petrašiūnų kapinių virsta sveikos didelės pušys. Panikos šauksmu internete pasidalijo ir buvęs Kauno meras Andrius Kupčinskas, nors dar jam vadovaujant miestui buvo kreiptasi į ministeriją dėl šių kapinių plėtros. 

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas portalui kauno.diena.lt teigė, kad  medžiai pjaunami savivaldybės iniciatyva. 

"Žemės dokumentai baigti tvarkyti prieš kelis mėnesius, teritorija bus perduota įmonei "Kapinių priežiūra" ir ten bus ruošiamos vietos kapavietėms", – sakė G.Petrauskas.

Jis negalėjo pasakyti, kiek iš viso planuojama išpjauti medžių.   

A. Kupčinskas sakė viešumo šiuo klausimu siekiąs ne todėl, kad prieštarautų planams plėsti jau seniai sausakimšas kapines, bet dėl to, kad tai bandoma daryti kuo tyliau, lyg bandant nuslėpti nuo visuomenės ir tik vėliau ją informuoti.

"Piliečiai į mane kreipėsi nesuprasdami, kas ten vyksta, kodėl pjaunami medžiai ir kas tą daro. Nebuvo jokių ženklų "Kaunas tvarkosi", darbininkai, technika buvo be jokių skiriamųjų ženklų", – pasakojo A. Kupčinskas.

Buvęs meras ironizavo, kad tuomet, kai tvarkomas šviesoforas, jis iš visų pusių apstatomas tokiais ženklais. "O kai kertamas medis, šiuo atveju, apie 150  medžių ir apie 300 krūmynų, jokių ženklų nėra, savivaldybė iš anksto visuomenei nepateikė jokios informacijos. Viską reikėjo aiškintis patiems", –pabrėžė buvęs meras.

Dėl kapinių plėtros kriminalo jis sako neįžvelgiąs, bet kertamų medžių kiekis kelia atskirus klausimus. Ar tikrai būtina sunaikinti tiek daug žalumos?

Savivaldybės atstovai ginasi, kad kapinių plėtra nelaikoma paslaptyje, o medžiai šalinami nesislepiant nuo visuomenės.

"Kaip paslapčia? Pirmiausia turime paruošti sklypą, tada jį reikės perduoti "Kapinių priežiūrai", o ji tada galės oficialiai dalinti ir formuoti kapavietes. Šiandien miestas atlieka parengiamuosius darbus", – aiškino G. Petrauskas.

Kauno miesto savivaldybei šiemet ėmus iš esmės tvarkyti kai kurias gatves, šaligatvius ir želdinius nemažą jų dalį tiesiog iškertant, kilo didžiulis visuomenės pasipriešinimas, buvo rengiami piketai, protesto akcijos. 

Aktyvistai savo pozicijų neužleido net ir reikalaujant policijos pareigūnams. keli protestuotojai buvo sulaikyti, iškeltos bylos.

Aktyvistai nepaisydami spaudimo kreipėsi į teismą, prašydami nutraukti medžių kirtimą mieste.

Savivaldybė skelbė, kad pjaunami tik seni ir sergantys medžiai, o jų vietoje bus pasodinti 10-15 metų iki 7 metrų aukščio mažalapės liepos, pritaikytos augti miesto sąlygomis.

Tokie medžiai jau pasodinti Vytauto prospekte (apie 250), Miško gatvėje (apie 120) ir kai kuriose kitose miesto gatvėse.

GALERIJA

  • Kodėl už Petrašiūnų kapinių tvoros dešimtimis pjaunami medžiai?
  • Kodėl už Petrašiūnų kapinių tvoros dešimtimis pjaunami medžiai?
  • Kodėl už Petrašiūnų kapinių tvoros dešimtimis pjaunami medžiai?
  • Kodėl už Petrašiūnų kapinių tvoros dešimtimis pjaunami medžiai?
  • Kodėl už Petrašiūnų kapinių tvoros dešimtimis pjaunami medžiai?
Akvilės Snarskienės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (48)

žinau

Lai kerta tas pušis ,nes paskui už vienos pušies iškirtimą teks mokėti po kelis šimtus eurų.Lai konservai su savo Kupčinsku užsikiša nes Sibiras jų laukia nesulaukia.Parazitai tiek metų miesto pinigus vogė.Reikia teismo keliu priversti visus buvusius merus grąžinti Kauno pinigus.

Ona

Kupčinskas-Tapinas.Liežuvauja du konservatoriai skundikai,nes rimto darbo nemoka ir nedirba.

elojina

ex merui reikejo dirbti per savo kadencija o ne dabar svaidytis pavydo zaibais .Tai juk visi matom kiek dabartinis meras padare miestui ,o juk dar ir pirma kadrncija nebaigta O ka tamsta ex mere padarei ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS