Kratosi bankrutavusios brokdarės šleifo | KaunoDiena.lt

KRATOSI BANKRUTAVUSIOS BROKDARĖS ŠLEIFO

Gyventojai gali lengvai įklimpti į nemalonumus ir finansinį liūną. Tai patyrė kauniečiai, susidūrę su bankrutavusia bendrove "Staterma". Tik ar jie nebus suvilioti ir nuvilti dar kartą?

"Staterma" virto "Santermita"?

Pastaruoju metu itin atkaklią rinkodarą vykdanti bendrovė "Santermita" siūlo daugiabučių administravimo ir kitokias paslaugas. Save pristato kaip atsakingą ir skaidrią, klientų gyvenimą itin palengvinančią bendrovę.

Tačiau kaip vertinti tokius lozungus, kai "Santermitai" vadovauja Ramūnas Radavičius, vadovavęs kitai bendrovei – "Staterma", paskui save palikusią skolų, nekokykiškai atliktų darbų šleifą? Įdomiausia, kad šias bendroves sieja ne tik jų vadovas ir panašus pavadinimas, bet ir tas pats registracijos adresas – Skuodo g. 2F, Kaunas.

Dėl "Statermos" nepavydėtinoje situacijoje atsidūrė bent kelių daugiabučių, kurių stogus ji tvarkė ir pridarė broko, gyventojai, taip pat mažiausiai viena įmonė, samdžiusi "Statermą" rangove stogo darbams.

"Staterma" užsiėmė statybos darbais, stogų dengimu ir remontu. Kai ji bankrutavo, šią bendrovę kaip rangovę samdžiusios įmonės buvo priverstos pačios atlyginti užsakovų nuostolius ir moralinę žalą. Tokių įmonių, nukentėjusių ne dėl savo veiksmų, o, kaip įtariama,  dėl rangovo aplaidumo, galėjo būti ne viena.

Rekvizitai.lt viešai skelbiamais duomenimis, 2015 m. rugsėjo 7 d. – nutarties taikyti bendrovei "Staterma" supaprastintą bankroto procesą data. Pernai kovą įmonę nuspręsta likviduoti, o gruodį bendrovė buvo išregistruota.

Įmonė nebeturėjo nei turto, nei piniginių lėšų, kad būtų galėjusi padengti kreditorių finansinius reikalavimus, jų neatsirado ir bankroto proceso metu.

Nepavydėtina situacija

Paskelbus įmonės bankrotą liko nepatenkinti nemenki kreditoriniai reikalavimai. Vien "Sodrai" "Staterma", iki ją likviduojant, buvo skolinga 29,8 tūkst. eurų, pateikiama rekvizitai.lt puslapyje.

Dėl "Statermos" nepavydėtinoje situacijoje atsidūrė bent kelių daugiabučių, kurių stogus ji tvarkė ir pridarė broko, gyventojai, taip pat mažiausiai viena įmonė, samdžiusi "Statermą" rangove stogo darbams.

Bankrutavus "Statermai", nebuvo, kaip jai pateikti ieškinių ir išreikalauti pataisyti broką, kompensuoti kitas dėl jos patirtas išlaidas. Tad visa tai tapo pačių gyventojų ir "Statermą" samdžiusios bendrovės galvos skausmu.

Sulietos patalpos ir daiktai

Laisvės al. 23 namo gyventojai mielai atsuktų laiką atgal, kad galėtų išvengti "Statermos" 2009 m. vykdyto stogo remonto.

Šiame name gyvenusi Raneta Vaitekūnienė pasakojo, kad jai asmeniškai moraliniai nuostoliai buvo didesni nei materialiniai, tačiau kiti kaimynai nežinojo ko imtis, kad gelbėtų savo nuosavybę ir turtą.

"Stogą keitė labai ilgai. Pasitaikė labai lietinga vasara, o namas beveik visą vasarą buvo be stogo. Viskas plaukė. Iki pirmo aukšto. Kambariuose stovėjo indai lietaus vandeniui rinkti. Labiausiai nukentėjo palėpė ir trečiojo aukšto gyventojai. Kas turėjo kur, gal ir kraustėsi kitur gyventi, – nebepamenu jau dabar", – pasakojo R.Vaitekūnienė.

Ji piktinosi ir klausė, kas turi prižiūrėti, kad darbininkai būtų kvalifikuoti. Pasakojo, kad gyventojams iš pradžių nekilo jokių įtarimų dėl "Statermos". Gyventojai buvo linkę rinktis pigiausią variantą.

Net ir pasibaigus darbams, gyventojų bėdos nesibaigė. "Gyventojų buvau išrinkta jų atstove. Ant stogo keitimo baigimo akto nepasirašiau, nes nesutikome su darbų kokybe. Kai pamatėme, kad nepavyksta išreikalauti kokybės, nutarėme kurti bendriją. Vėliau mums buvo tiesiog pasakyta, kad mūsų stogas baigtas, ir viskas", – prisiminė kaunietė.

Gyventojai susivienijo ir ėmė kovoti už savo teises – 2010 m. padavė "Statermą" į teismą, bet su šios atstovais susisiekti niekaip nepavyko. Vėliau jai paskelbtas bankrotas tarsi nuplovė visas jos nuodėmes ir užtrenkė duris reikalavimams atlyginti padarytą žalą.

Namą administruojančiam "Žaidui" neliko nieko kito kaip tik atlyginti kiek daugiau nei 10 tūkst. eurų žalą penkiems sulietų patalpų savininkams.

Padarinius jaučia ir dabar

2008-aisiais "Staterma" remontavo namo, esančio Vilniaus g. 46, stogą. Darbų sąmata – 34,5 tūkst. eurų.

Šio namo gyventojai dėl stogo remonto nenukentėjo, to nepasakytum apie nepilnametę praeivę. Ją 2012 m. sužalojo nuo šio stogo nukritusios čerpės. Nuo smūgio ji prarado sąmonę. Policija dėl šios nelaimės buvo pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

5,8 tūkst. eurų neturtinę žalą teko atlyginti "Statermą" rangove samdžiusiam "Žaidui". "Staterma", užsitęsus bylai, jau buvo bankrutavusi.

2009 m. "Staterma" ėmėsi namo, esančio M.Daukšos g. 36, stogo remonto, atsiėjusio taip pat nepigiai. Ir finansine, ir moraline prasme.

"Tos rangovės padarinius dar ir dabar karčiai prisimename ir jaučiame. Realiai ta rangovė nėra subankrutavusi. Ta įmonė ir buvo skirta subankrutuoti. Direktoriai tie patys, buveinės – tos pačios. Reikalas – slidus. Į jį niekas nenori kištis", – sakė šiame pastate patalpas turinčios bendrovės "Užuolaidų studija" direktorius Gintaras Viskanta.

Kai "Staterma" jau buvo bankrutavusi, byloje dėl lietaus nuotekų sistemos kainos ir darbų kokybės, inicijuotos "Užuolaidų studijos", atsakovu tebuvo "Statermą" rangove samdęs "Žaidas".

Jeigu Laisvės al. 110 namo gyventojai būtų žinoję, kas jų laukia, fasado remontui būtų rinkęsi irgi tikrai ne "Statermą". Šie darbai pradėti 2008-aisiais. Jų sąmata – 94,6 tūkst. eurų.

Vyko teisminis ginčas dėl kokybės ir kainos, tinkas nuo suremontuoto fasado krito gabalais. Galų gale priekaištai rangovei – "Statermai" atsimušė į baigto jos bankroto procedūros užkardas.

Pozicija – viską neigti

Buvęs "Statermos" vadovas R.Radavičius dabar lyg niekur nieko vadovauja "Santermitai", kuri taip pat teikia paslaugas daugiabučių gyventojams.

"Santermitos" atstovė žiniasklaidai, bendrovės pardavimo vadovė Vaida Garmutė tikino, kad kol "Statermai" vadovavo R.Radavičius (2007–2009 m.), skundų ši bendrovė dėl darbų kokybės apskritai nesulaukė.

"Jo vadovavimo laikotarpiu skundų dėl minėtos įmonės darbų kokybės nebuvo. Registrų centro duomenimis, minėtai įmonei bankroto procedūros pradėtos gerokai vėliau – tik 2016 m. Įmonių registracijos adreso sutapimas yra atsitiktinis, šiose patalpose UAB "Santermita" veikia pagal nuomos sutartį", –  kalbėjo V.Garmutė.

Plačiau nepanorusi kalbėtis apie skundus ir keistus sutapimus, "Santermitos" atstovė žarstė komplimentus jos atstovaujamai bendrovei: "Dėl atsakingo požiūrio į klientus ir aukštą darbų kokybę įmonėje įdiegti vadybos, aplinkos, darbuotojų apsaugos ir energijos naudojimo ISO kokybės standartai".

Užsiminus apie įtartinus sutapimus tarp bendrovių pavadinimų panašumo, to paties adreso ir direktoriaus, V.Garmutė perėjo į puolimą: "Jau ne pirmą kartą susiduriame su situacijomis, kai įvairiais būdais bandoma kenkti mūsų įmonės reputacijai, ieškant atsitiktinių sutapimų, nepagrįstų klientų skundų ar kitų tikrovės neatitinkančių situacijų."

GALERIJA

  • Kratosi bankrutavusios brokdarės šleifo
  • Kratosi bankrutavusios brokdarės šleifo
  • Kratosi bankrutavusios brokdarės šleifo
  • Kratosi bankrutavusios brokdarės šleifo
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Vigintas

Va taip šios įmonės aferos ir ryškėja, jie nieko nesupranta savo darbe, o namo bendrijos tokia kaip 1-oji geroji bendrija juos samdo ir tratina kartu gyventojų pinigus.

Anonimas

:):) Darosi karšta, kaip prieš bet kokius rinkimus. Kova dėl namų, Žaidas skalbiasi mundurą? Vargšelis Žaidas, nežinojo, ką samdė. "Valio - demaskuota Staterma virto Santermita"? O kodėl pats Žaidas virto "Kauno centro būstu"?. Nekalčiausia versija- todėl, kad Žaido pavadinimas buvo virtęs keiksmažodžiu.

NUOMONE

Mano nuomone, kartu dirbo , o dabar kazko nepasidalijo, tai tokia straipsnio esme?.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS