KTU rektoriui – kaltinimai fiktyvia autoryste | KaunoDiena.lt

KTU REKTORIUI – KALTINIMAI FIKTYVIA AUTORYSTE

  • 29

Kauno technologijos universiteto (KTU) rektoriui Petrui Baršauskui metami kaltinimai plagiatu ir fiktyvia autoryste.

Mokslininkų bendruomenė stebisi, kad P.Baršauskas tapo pagal buvusio studento disertaciją parengtos knygos bendraautoriumi, pranešė „Lietuvos ryto“ televizija.

Triukšmas kilo dėl disertacijos apie elektroninės komercijos modelius. Ją prieš 12 metų apsigynė Tadas Šarapovas, jos mokslinis vadovas buvo dabartinis KTU rektorius Petras Baršauskas, kurio pavardė šalia disertacijos autoriaus jau po metų atsiranda ant tuo pačiu pavadinimu išleistos monografijos.

Abu darbus išstudijavęs profesorius Gediminas Merkys sako, kad sutampa didžioji dalis disertacijos ir monografijos teksto. Monografijoje nenurodyta, kad ji parengta disertacijos pagrindu. Monografija svarbi siekiant mokslo vardo.

„Vienas iš reikalavimų, jeigu tu nori būti profesorius, yra tai, kad tu turėtum monografiją arba prestižinių straipsnių. Ir tada tu turi nurodyti, ar ta monografija yra disertacijos pagrindu parengta, ar ne. Jeigu yra disertacijos pagrindu, yra nulis, nėra skaičiuojama, o jeigu ne disertacijos pagrindu, tada gauni didelį vertinimą už tai“, - sakė KTU profesorė Žaneta Simanavičienė.

Pats P.Baršauskas sako, kad ant knygos viršelio atsiradusi jo pavardė - įprasta mokslinė praktika.

„Kaip mes galime būti ne bendraautoriai, jeigu tai yra disertacija, aš oficialus disertacijos vadovas, o jis - oficialus doktorantas? Taigi mes privalome skelbti darbus, kartu daryti ir prieš, ir po iš tos tyrimų medžiagos, kurią darėme. Neturiu net atsakymų, neturiu net ką sakyti“, - teigė P.Baršauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (29)

Kviečiu diskusijai

Moterys dėl šio triukšmo greičiausiai nekaltos. Kalta - POLITIKA

dr. Jonas Ramanauskas joramlt@yahoo.com

Matėsi, kaip P.Baršauskas "draskėsi", kad jis yra vadovas, todėl bendra autorystė yra visiškai normalu. O kaip su kūrybiniu indėliu? Daktaro disertacija turi būti savarankiškas darbas. Tai jeigu P.Baršauskas prisidėjo kūrybiniu indėliu, tai tada doktoranto darbas yra NESAVARANKIŠKAS. Laikas atimti daktaro laipsnį? Čia matau tikrai P.Baršausko "kūrybinį" indėlį NENURODANT, kad monografija yra nieko naujo, tik perspausdinta disertacija. Tai yra įvykdyta žulikystė tam, kad gauti papildomus balus už originalią monografiją. Mokslininkui nenurodyti informacijos šaltinio yra viena pačių DIDŽIAUSIŲ ŽULIKYSČIŲ. Tuo labiau, kad "nepastebėti" disertacijos, kuriai VADOVAVO, tai visiškas mokslinės etikos pažeidimas. Laikas šitam asmeniui būti IŠMESTAM iš pareigų. Žulikai valdžioje nereikalingi net ir universitetuose.

ARNAS

PASIUSK TUOS IDIOTUS NX.... VISIEMS REIK TAVO KEDES . BUVES TAVO KURSIOKAS SPORTAS.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS