Metai po renovacijos: kiek sutaupoma? | KaunoDiena.lt

METAI PO RENOVACIJOS: KIEK SUTAUPOMA?

Vis mažiau reikia pastangų įrodyti kauniečiams, kad atlikus daugiabučių renovaciją, pagerinama gyvenamoji aplinka, taupoma šilumos energija, sumažėja eksploatavimo išlaidų. "Mano būsto" ekspertai skaičiuoja, kad po renovacijos maždaug 10 proc. padidėja nekilnojamojo turto vertė.

Įsitikino rezultatu

Pramonės pr. 95 namo renovacija baigta pernai. Pasak namo gyventojų, sprendimas renovuoti jų daugiabutį buvo priimtas gerokai anksčiau.

"Mūsų namo gyventojai jau prieš daugelį metų norėjo renovacijos. Teko palaukti. Su ne per toliausiai esančiu namu buvome patekę į tą patį sąrašą, tačiau mūsų namo renovacija prasidėjo, kai kaimyninio jau buvo baigta. Nežinau, kaip kiti, bet aš esu patenkinta tuo, kas padaryta", – atviravo šio daugiabučio gyventoja Birutė.

Praėjus metams po renovacijos žmonės gali įvardyti namo atnaujinimo rezultatus. Jie akivaizdūs ir apčiuopiami.

"Gyvenu pirmajame aukšte. Kol prasidėdavo šildymo sezonas, vėlyvesnį rudenį labai šaldavau. Kai imdavo šildyti, ir 17 laipsnių šilumos namuose būdavo jau labai gerai. Pripratusi prie šalčio, praėjusią žiemą po renovacijos, namuose vaikštinėjau drabužiais trumpomis rankovėmis", – džiaugėsi Birutė.

Džiugina estetika

Pramonės pr. 95 gyventojus žiemą pasiekė ir mažesnės sąskaitos už šildymą. Juolab kad pakeitus namo šilumos mazgą ir visą sistemą, žmonės patys gali kontroliuoti, patys nusistatyti, tokį šilumos kiekį, kokio šildymo sezono metu pageidauja.

"Kambariuose kaip nori, taip reguliuoji. Palyginusi mokesčius už šildymą, pastebėjau, kad po renovacijos moku mažiau", – tvirtino Birutė.

Kaimynei antrino kita Pramonės pr. 95 namo gyventoja Stasė. "Mokame tik trečdalį to, kiek mokėjome anksčiau. Šiluma laikosi gerai. Aš esu patenkinta. Namas gražiai atrodo", – Birutės mintis papildė kaimynė Stasė.

Moterys pabrėžė, kad jų namas dabar labai skiriasi nuo renovacijos vengiančių ar dėl šio proceso nesutariančių gyventojų daugiabučių. Įstiklinti balkonai leidžia ne tik sutaupyti dar šiek tiek šilumos energijos, bet suteikia papildomo patogumo gyventojams.

Ponia Birutė pastebėjo, kad tik šalčiausiomis praėjusios žiemos dienomis balkone buvo minusinė temperatūra. "Labai patogu, kai balkone gali kažką pasidėti", – dar vieną renovacijos pranašumą išskyrė Birutė. "Kainuoja tai kainuoja ta renovacija, tačiau aš labai patenkinta. Namas gražus, tvarkingas, šiltas", – pasirinkimu ryžtis renovacijai neabejojo Birutė.

Kainuoja tai kainuoja ta renovacija, tačiau aš labai patenkinta. Namas gražus, tvarkingas, šiltas.

Išvengta nesklandumų

Namo administratoriaus "Dainavos būstas" duomenimis, bendra Pramonės pr. 95 renovacijos sąmata buvo per 540 tūkst. eurų. Iš jų 40 proc. (beveik 220 tūkst. eurų) dengė valstybė. Išsimokėti gyventojai turės per aštuoniolika metų. Per mėnesį jie moka nuo 13 iki 35 eurų, priklausomai nuo buto ploto.

"Man susidaro įspūdis, kad kauniečiai ima tikėti ir lieka patenkinti renovacijos rezultatais. Per metus neišlindo joks brokas. Tikėtina, kad renovaciją prižiūrėjęs administratorius pasirūpino darbų kokybe", – kiek sutrikusi nuo klausimo apie renovacijos blogybes atsakymą suraitė ponia Birutė.

"Viskas vyko sklandžiai. Neturėjome priekaištų administratoriui. Šiokių tokių pastabų buvo, tačiau kur nepasitaiko", – kaimynės svarstymus patvirtino Stasė.

"Dainavos būsto" vadybininkas Julius Jankauskas Pramonės pr. 95 namą išskyrė kaip vieną sėkmingiausių renovacijos pavyzdžių. "Buvo tikėtasi pasiekti mažesnį šilumos naudingumą, tačiau viską padarius, pavyko pasiekti aukštesnį šilumos energijos taupymo lygį. Pagal skaičiavimus, renovacija pavyko geriau, nei planuota", – pasiektą B kategorijos energijos taupymą patvirtino J.Jankauskas.

Pasak "Dainavos būsto" vadybininko, renovuojant svarbiausias dalykas yra gyventojų noras – reikia suprasti ir renovacijos poreikį bei naudą.

GALERIJA

  • Metai po renovacijos: kiek sutaupoma?
  • Metai po renovacijos: kiek sutaupoma?
  • Metai po renovacijos: kiek sutaupoma?
  • Metai po renovacijos: kiek sutaupoma?
  • Metai po renovacijos: kiek sutaupoma?
  • Metai po renovacijos: kiek sutaupoma?
  • Metai po renovacijos: kiek sutaupoma?
  • Metai po renovacijos: kiek sutaupoma?
Akvilės Snarskienės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (33)

Gal vieną kartą reikėtų įvardinti tuos, kurie moka mažiau už šildymą ir džiaugiasi - tai tie, kuriems nereikia išmokėti paskolos, už kuriuos įmokas dengia savivaldybė.Tik ar labai daug tokių? Kitiems mokestinė našta padidėjo, jokio skirtumo, kad dabar mažiau moka už šildymą - paskolą bankui moka ir vasarą, kai šildytis nereikia. ir taip daugybę metų.

taigi ir NIEKS NEATSAKO

- kiek gi sutaupoma?. Kalbama apie grožį, šilųmą , estetiką bet NIEKUR renovacijos propagavime nepateikiama: šildymas kainuoja tiek, už paskolą moku tiek ir tiek , Suma sumarum : iki renovacijos ir be jos. Nekalbu apie vizijas PO DVIDEŠIMT METŲ. Tuo laiku bus neaiški pastato būklė , aplamai gal jis bus bevertis. Taip pat nežinoma šildymo kaina po tiek metų.

Taigi

Kodėl balsavime dėl renovacijos gaunantieji kompensacijas privalo balsuoti " už", kitaip jiems atims kompensacijas? Kodėl tokia prievarta? O juk tas kompensacijas mokame mes, mokesčių mokėtojai.Ir aiškinama, kad gaunantiems kompensacijas, renovacijos išlaidas apmoka valstybė- tai yra mes, mokesčių mokėtojai? Ar ta Birutė ir Stasė gauna kompensacijas? Manau, kad tas įstatymas, turi būti kuo skubiau pakeistas, kai nusprendžia pašalpų gavėjai už tuos kurie jiems jas uždirba.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS