Metų kaunietės rinkimai: misija – tirpdyti širdis, prakalbinti ledą | KaunoDiena.lt

METŲ KAUNIETĖS RINKIMAI: MISIJA – TIRPDYTI ŠIRDIS, PRAKALBINTI LEDĄ

  • 8

Pretendentės į Metų kaunietės titulą, kurias pristatysime šiandien, turi dovaną įkvėpti, suburti žmones, ir tai daro atviromis širdimis.

07 Sesuo GABRIELĖ AUŠRA VASILIAUSKAITĖ – sesuo benediktinė, teologijos mokslų daktarė, dėstytoja, besirūpinanti miestui ir jo istorijai svarbių Šv.Mikalojaus (benediktinių) bažnyčios ir viso benediktinių vienuolyno ansamblio restauracija, vienuolyno archyvu, dalyvaujanti socialiniuose projektuose.

Sesuo Gabrielė pasakojo, kad kiekvienoje iš daugybės savo veiklų mato prasmę. "Ne mes keičiame žmones, bet kiekvienas susitikimas su žmogumi keičia mus pačius. Kiekvienas sutiktas žmogus yra išminties knyga, tik klausimas, ar mokėsi ją perskaityti, ar sugebėsi priimti, ar turėsi noro, kad ji tau būtų atversta?" – klausė veikli kaunietė.

Jos veiklų spektras itin platus: nuo klausymosi, pradedant Dievo Švč.Sakramento akivaizdoje, paskui – lankant ligonius įvairiose ligoninėse ne tik Lietuvoje, susitinkant įvairaus socialinio sluoksnio žmones, juos palydint dvasinėje kelionėje, iki kalbėjimo sakant įvairius mokymus liudijant gyvenimą, vedant ekskursijas, tarptautinėse ir nacionalinėse konferencijose skaitant pranešimus, vedant paskaitas, kartais – laidas Marijos radijuje, vedant įvairaus pobūdžio renginius.

"Visada matau prasmę sustoti prie žmogaus, jį apkabinti, kad ir kaip skubėčiau, ir bent padovanoti šypseną pažvelgiant į akis. Ypač dėkoju Dievui už galimybę priliesti prie skaudžiausių žmogaus žaizdų, tai yra prie įvairių netekčių. Kiekviena veikla prasminga yra tiek, kiek padovanojame savo širdies kitam. Juk, kur mūsų širdis, ten ir lobis", – akcentavo sesuo Gabrielė.

Šv.Mikalojaus (benediktinių) bažnyčios ir benediktinių vienuolyno ansamblio tvarkymo darbai dėl lėšų stygiaus šiuo metu yra pristabdyti, išskyrus senosios paminklinės tvoros restauraciją, nors žiema laikinai pristabdė ir jos atnaujinimą.

Anot sesers Gabrielės, Kauno benediktinių archyve slypi pirmųjų seserų, atvykusių apie 1622 m. į Kauną iš Nesvyžiaus, su savimi atsivežti pirmieji asmeniniai dokumentai ir knygos, kiti istoriniai dokumentai. Perimdamos valdas benediktinės paveldėjo ir valdų dokumentus, kurie siekė netgi XVI a. pradžią.

Vytauto Didžiojo universitete Katalikų teologijos fakultete, kaip ir Kauno kunigų seminarijoje, koordinuojanti studentų praktikas pašnekovė dėstė, kad studentai, tarp jų ir seminaristai, eina į įvairias pastoracines praktikų vietas, pavyzdžiui, Benamių dienos centrą, kalėjimą, ligonines.

Visada matau prasmę sustoti prie žmogaus, jį apkabinti, kad ir kaip skubėčiau, ir bent padovanoti šypseną pažvelgiant į akis.

"Benamiai – tai žmonės, mokantys mus paprastumo", – sakė sesuo Gabrielė. "Dažnai galvojame, kad turime teisę spręsti kažką apie kitų gyvenimus, tačiau nenorime, kad kas nors spręstų apie mus ir mūsų gyvenimus. Sprendžiame, bet esame abejingi, nors galėtume padėti kitam", – apgailestavo pašnekovė.

Prakalbusi apie kalinčius asmenis, ji teigė, kad "kiekvieno žmogaus širdis yra ta šventa žemė, į kurią neturėtume įeiti su savo purvinais batais, o tai dažniausiai yra mūsų nuostatos, įsivaizdavimai, ar pan". "Juk niekada nežinome, ką žmogus išgyvena, kaip jis jaučiasi. Tad būkime pasiruošę kelionei be batų", – ragino sesuo Gabrielė.

13 LILIJA VANAGIENĖ – kaunietė, Lietuvos čiuožimo federacijos prezidentė, daug prisidėjusi, kad Kaunas įtrauktas į pasaulinio lygio dailiojo čiuožimo varžybų žemėlapį, kad pernai "Žalgirio" arenoje pirmą kartą Lietuvoje buvo surengtas pasaulio jaunimo dailiojo čiuožimo "Grand Prix" etapas.

Ji pati yra dešimt kartų Lietuvos dailiojo čiuožimo čempionė, nusipelniusi Kauno žiemos sporto mokyklos "Baltų ainiai" trenerė.

"Negaliu išskirti, kuris gyvenimo etapas mieliausias. Ir tapusi trenere atiduodu visą save. Burti dailiojo čiuožimo bendruomenę irgi sunkus, sudėtingas, tačiau kartu ir labai gerų emocijų dovanojantis užsiėmimas", – sakė L.Vanagienė.

Ji kalbėjo, kad Kaune norinčių treniruotis yra labai daug, ir ne tik dailiojo čiuožimo atstovų, bet ir ledo ritulio, akmenslydžio (kerlingo). Susidomėjimas ypač išaugo po tarptautinių ledo ritulio ir čiuožimo varžybų, pernai surengtų "Žalgirio" arenoje". "Net netelpame čiuožyklose. O dar kai uždarė "Akropolio" čiuožyklą... Joje ir dalis sportininkų treniruodavosi", – pasakojo L.Vanagienė ir pridūrė, kad didelis džiaugsmas, kad savivaldybė atidarė atvirą čiuožimo aikštelę. Beje, čiuožykla buvo atidaryta prieš Europos dailiojo čiuožimo čempionatą, kur Lietuvai atstovavo "Baltų ainių" čiužėjai.

Ir tapusi trenere atiduodu visą save.

"Planuojamos arenos Kaune – mūsų svajonė. Tai leistų treniruotis dar daugiau norinčiųjų ir galėtume išugdyti dar daugiau tiek dailiojo čiuožimo, tiek kitų su ledu susijusių sporto šakų talentų", – kalbėjo pašnekovė.

Ji pasakojo, kad sūnų Povilą į dailųjų čiuožimą pradėjo leisti ne norėdama išugdyti sportininką ir net ne dėl fizinio aktyvumo. "Jis buvo labai nevalgus. Kai jis pačiuoždavo atviroje aikštelėje, patikėkit, apetitas pakildavo", – prisiminė L.Vanagienė. Taip netyčiukais tėvai, tiesiog norėdami, kad vaikai būtų sveikesni, padeda jiems atrasti mėgstamą sporto šaką ar net profesiją, pastebėjo trenerė ir federacijos vadovė.

Įgyvendinus savivaldybės planus dėl naujų sporto centrų, teigė L.Vanagienė, būtų galima pretenduoti surengti ir Europos, pasaulio dailiojo čiuožimo čempionatus, platesnės apimties aukšto lygio varžybas. Iki šiol tokio lygio renginiams Kaune trūko tam tikro dydžio treniruočių aikštės.


Balsuodami už pasirinktą kandidatę ar kandidates atkreipkite dėmesį, kad kiekviename projekto etape balsavimas ir balsų skaičiavimas pradedamas iš naujo.

BALSUOTI GALITE:

DIENRAŠTIS

Iš dienraščio išsikirpkite, užpildykite specialų kuponą ir siųskite jį adresu: Metų kaunietė, "Kauno dienos" redakcija, I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas; arba atneškite ir įmeskite į specialias dėžes redakcijos skyriuje, I.Kanto g. 18, Kaunas. Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų.

SMS ŽINUTĖS

Balsuoti galite SMS žinutėmis. Siųskite SMS žinutę (Lietuvoje) tel. 1398 su tekstu MKN XX.

XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio. SMS kaina – 1 euras. SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų.

PORTALAS

Portale kauno.diena.lt, rubrikoje "Metų kaunietė". Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Elyte

07 Sesuo GABRIELĖ AUŠRA - YRA NUOSTABI, MYLINTI, AUKŠČIAU VISKO LAIKANTI ŽMOGIŠKĄSIAS VERTYBES, TURINTI DIDŽIULĘ IR JAUTRIĄ ŠIRDĮ. LABAI ŠVELNIAI JI PASAKĖ, ŽMONĖS SPRENDŽIA APIE KITUS,- O IŠ TIKRŲJŲ,- DAUGUMA STENGIASI KRITIKUOTI, SMERKTI, GAUTI MEILĖS, GEROVĖS TIK SAU PATIEMS... PABANDYKIME SUSIMASTYTI,- KIEK KAUNE RASTUME ŽMONIŲ, KURIE ,- KAIP SESUO GABRIELĖ,- SPINDĖTŲ MEILE, ATVERTŲ ŠIRDĮ IR DALINTŲ ŠILUMĄ KENČIANTIEMS, ŽINODAMA, KAD JOKIO MATERIALAUS ATLYGIO UŽ TAI NEGAUS??

masa

Tik Kazeniene, kur ji o venuole nemato blogu darbu nes uzsimerkia kad nemaytu todel jai ir nori titula duoti

Lina

Gabrielė nuostabi, kaip ir visos seserys benediktinės. Gera jas pažinoti, matyti kiek daug duoda kiekvienam paprastam žmogui.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS