Naujoje knygoje – raudonieji Kauno pakraščiai | KaunoDiena.lt

NAUJOJE KNYGOJE – RAUDONIEJI KAUNO PAKRAŠČIAI

  • 7

Šešių knygų apie Lietuvos kriminalinį pasaulį ir šalies milijonierių paslaptis parašęs žurnalistas, rašytojas, kriminalinių bylų tyrinėtojas Dailius Dargis atskleidė šiek tiek detalių apie būsimąją knygą. Didžioji dalis veiksmo vėl susijusi su Kaunu.

Intriguoja užuominomis

"Šį kartą kur kas labiau paliksime nuošalyje kruvinuosius 1990-uosius ir pateiksime kur kas šiuolaikiškesnes, nūdienos istorijas. Kai kurios iš jų – itin karštos kriminalinės aktualijos ir netgi vyksta šiomis dienomis", – užuominomis pasakojo S.Dargis.

Jis šypsojosi, kad rankraštį baigianti skaityti redaktorė sakė, jog ši knyga turėtų būti labai stora.

"Bet manau, kad dėl to skaitytojai tik laimės. Šaltuoju metų laiku norisi perskaityti aštrių, originalių ir kažkiek jau pažįstamų asmenų istorijas. Primenu, kad tai bus dar viena knyga su tikromis vietovėmis, vardais, pavardėmis ir ne itin šviesiomis, tačiau realiomis situacijomis", – paslaptingai šnekėjo D.Dargis.

Apsilankė Partizanų gatvėje

Kol kas nei konkretaus būsimosios knygos pavadinimo, nei pačios pagrindinės temos ir jos personažų neatskleidžiantis, kaskart intriguoti mėgstantis D.Dargis tepasakė, kad jo naujausias darbas turėtų pasirodyti šių metų pabaigoje arba 2018-ųjų pradžioje.

Tų pačių rajonų kiemuose užaugę jaunuoliai, atsivėrus sienoms, Europoje pradėjo savo didžiąsias gyvenimo gastroles.

"Baigdamas rinkti nuotraukas savo būsimai knygai, praėjusią savaitę apsilankiau Kauno Partizanų gatvėje. Štai stoviu beveik toje vietoje, kur lygiai prieš 20 metų – 1997-ųjų spalio 30 d. popietę buvo nušautas trisdešimtmetis Gintautas Bakanauskas, geriau žinomas Bakano pravarde, – apie pamažu baigiamus naujausios knygos darbus kalbėjo D.Dargis. – Kaip žinome, šis nužudymas patenka į tamsiausių ir galutinai neišaiškintų nusikaltimų bylų seriją, kurie Kauną sukrėtė 1990–2000 m. laikotarpiu. Į tvirto sudėjimo vyrą buvo iššauti keli šūviai, kai šis išėjo iš sugyventinės buto ir artinosi prie savo automobilio "Mercedes-Benz 560 E". Pasakojama, kad, gelbėdamasis nuo užpuoliko šūvių, Bakanas dar bandė pabėgti, tačiau galiausiai suklupo prie "Paparčio" parduotuvės kampo."

Probleminis jaunimas

Siekdamas išlaikyti paslaptį, netrukus jau septintą knygą pristatysiantis žurnalistas D.Dargis prasitarė, kad joje nemažai dėmesio skirta pabėgėliams iš vadinamųjų raudonųjų Kauno pakraščių. Tiems jaunuoliams, kurie bet kokia kaina nuo seno norėjo išsiveržti iš Kauno mikrorajonų – Dainavos ir Šilainių pilkumos. Tų pačių rajonų kiemuose užaugę jaunuoliai, atsivėrus sienoms, Europoje pradėjo savo didžiąsias gyvenimo gastroles.

Nuo 2009-ųjų medžiagą savo naujausiai knygai pamažu rinkęs D.Dargis sakė, kad būtent šie du rajonai suformavo naują, ypač grėsmingą Kauno nusikaltėlių kartą, kuri gerokai pralenkė patį Daktarų gaujos lyderiu laikytą Henriką Daktarą ir visomis prasmėmis nusenusius jo sėbrus.

Užsienio atspalvis

D.Dargiui teko nemažai laiko praleisti Kaune ir bendrauti su buvusiais pareigūnais, kitokių likimų žmonėmis, kurie tiktai po ilgų įkalbinėjimų sutiko papasakoti apie savo praeitį, pristatyti įdomiausias pastarojo laikotarpio kriminalines bylas.

"Kol Kaune stovi laiko nepaliesti statiniai, primenantys netolimos praeities laikus ir vis dar yra surandami gyvi bei šnekantys liudytojai, tenka skubėti užrašyti jų unikalius atsiminimus, kurie tampa tikra istorija", – pabrėžė D.Dargis.

Pasak jo, Kaunas yra itin turtingas originalių temų miestas tiek dokumentinių istorijų tyrinėtojams, rašantiems knygas, tiek kuriantiems dokumentinius filmus. Yra dar mažiausiai trys rimtos temos, kurias galima būtų suguldyti į didelės apimties knygas.

"Kai kurios iš jų turi neblogą tarptautinį atspalvį, bet tam įgyvendinti reikia beprotiškai daug laiko ir kantrybės. Savo naujausioje knygoje neapsiriboju vien tiktai istorijomis iš Lietuvos. Bus pateikta nemažai epizodų ir iš Vakarų Europos didmiesčių", – kalbėjo skaitytojų graibstomų knygų autorius.

Pradžia – "Tikroji Daktarų istorija"

D.Dargis ilgus metus gyveno ir dirbo Kaune. Labai nemažai informacijos jo pateikiamose knygose yra būtent iš kauniečių kriminalinio pasaulio.

Nuo 1995 m. dirbo žurnalistu pagrindiniuose Lietuvos spaudos leidiniuose, interneto portaluose, savaitraščio redaktoriumi.

2010 m. parašė pirmąją iš septynių kriminalinės dokumentikos knygų "Tikroji Daktarų istorija", kuri buvo išparduota net 50 tūkst. egzempliorių tiražu.

Vėliau į perkamiausiųjų knygų dešimtukus pateko parašęs tokius bestselerius kaip "Kruvinasis mafijos maršrutas" (2011 m.), "Vilniaus bomberio išpažintis" (2013 m.), "Mafijos kronikos" (2014 m.), "13 tamsaus lietuviško verslo paslapčių" (2015 m.), "Juodosios mafijos našlės" (2016 m.).

Autoriaus knygos išleistos daugiau kaip 100 tūkst. egzempliorių tiražu. D.Dargio kūryba domina ir televizijos kūrėjus – jo pirmųjų knygų istorijos ekranizuotos TV3 seriale "Mafijos kronikos" (2014 m.). Jis dažnas svečias televizijos, radijo, interneto diskusijose, kur aptariamos garsiausios šalies kriminalinės bylos.

GALERIJA

  • Kauno Dainavos rajonas sovietmečiu
  • Kauno Šilainių vieta, kurioje įvykdyta viena garsiausių pastarojo meto užsakytų žmogžudysčių
Dailiaus Dargio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Spika

Kitoj parduotuves pusej zuties vieta . Speju ,kad ir visa kita info galimai nuo "lubu" nurasyta.

To 3

Kad kiek matome ir girdime - jis visas bylas laimejes pries visus ji puolusius atmarozkus. Taigi, as nelociau vietoj taves - nes paskui galesi ir pats aiskintis tyrejams uz ka smeizi nieko deta zmogu. Matosi kad zurnalistas tave per kazkuri “gala” gerokai iskaudines...:)))

neskaitysiu

Vienodai primityvias knygas kepa vieną po kitos, knygynuose šskiša i priekines lentynas, tačiau manęs jos nesudomino, nė vienos neskaičiau, neskaitysiu ir šitos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS