Neįgalaus meistro – žemiškos svajonės | KaunoDiena.lt

NEĮGALAUS MEISTRO – ŽEMIŠKOS SVAJONĖS

Kompiuterių meistras kaunietis Nerijus Vedrickas likimo nekoneveikia ir nuoširdžiai tiki, kad, nepaisydamas negalios, vieną dieną sės prie lengvojo automobilio vairo.

Diena valandų tikslumu

31-ų Nerijaus diena prasideda neįprastai anksti – tada, kai jūs verčiatės ant kito šono arba dirstelėję į laikrodį pusiau pramerktomis akimis džiūgaujate, kad miegui liko dar bent dvi ar trys valandos.

"Dažniausiai keliuosi apie 4.30 val.", – dirstelėjęs į geltoną laikrodį ant riešo, vyras valandų tikslumu išrikiavo savo dienotvarkę.

Laikas iki 6 val. priklauso tik jam, t.y. darbams, kurių nespėjo atlikti praėjusį vakarą, literatūrai, kuriai reikia susikaupimo, ir kavos puodeliui, kuris skaniausias tyloje. Po rytinių ritualų Nerijus budina žmoną Tomą, dukrą Miliją ir sūnų Daną. Mažiausiojo, darželio dar nelankančio Rido, miego tėtis neliečia.

"Darbus pradėjęs 7 val. juos stengiuosi baigti iki 18 val., o tada lekiu pas šeimą, – trumpai papasakojęs apie savo dieną, N.Vedrickas kvietė dirstelėti į jo darbo vietą. – Čia mano biuras, jei jį taip galima vadinti."

Kelių kvadratinių metrų kabinete – didžiulis langas. Jame – kiaurą parą įvairiomis spalvomis mirguliuojanti, klientus viliojanti švieslentė. Kampuose išrikiuoti keturi stalai, dvigubai tiek kėdžių, spinta ir "sergantys" kompiuteriai, kuriuos gaivina savamokslis auksarankis.

"Trejus metus dirbau namuose. Vakarais kompiuterius į dėžes nuo vaikų slėpiau. Būdavo, kad ir žmoną ką nors ne į tą vietą padėdavo. Žinote, kaip sakoma: jei nori supykdyti vyrą, sutvarkyk jo garažą, – skaniai nusijuokęs, vyras atsilošė kėdėje ir nužvelgė savo valdas. – Pastaruosius metus dirbu čia – Kaunakiemio gatvėje. Čia laukiu ir klientų."

Kompiuteriai nuo mokyklos laikų

Trauką technikai Nerijus pajuto dar vaikystėje. "Kuris berniukas jai abejingas?" – dirstelėję į laikrodžio mechanizmą ardantį savo sūnų ar anūką, veikiausiai gūžtelėsite pečiais.

Skirtumas tik tas, kas jūsų pašonėje besikrapštantis mažylis smulkias detales renka dešimčia pirštų. Nerijus tai darė ir tebedaro dviem – 20 proc. darbingumą turintis vyras gimė su neišsivysčiusiomis galūnėmis.

"Niekas nežino, kodėl taip atsitiko", – paklaustas, ar sunku buvo prisijaukinti negalią, jaunas vyras santūriai šyptelėjo.

Visur ir visada jį esą supo geri žmonės – patyčių dėl kitokios išvaizdos jis nesulaukė nei mokykloje, nei Kauno technologijos ir Vytauto Didžiojo universitetuose, kuriuose praleido po kelerius metus.

"Kada mano gyvenime atsirado kompiuteriai? Mano mama buvo mokyklos, kurioje mokiausi pavaduotoja, todėl turėjau galimybę prisiliesti prie kompiuterio, saugomo po keturiais užraktais informatikos kabinete. Asmeninis kompiuteris namuose atsirado gal šešiolikos. Po jo įsigijau kitą, kurį ardydavau ir vėl surinkdavau", – apie aistrą, kuri pamažu peraugo į gyvenimo būdą ir veiklą, nešančią bent kažkokį pelną, kalbėjo kompiuterių meistras.

Žvilgtelėjus į Nerijaus rankas, man nevalingai išsprūdo "Kaip?". Išgirdęs klausimą jaunas vyras nė kiek nesutriko – nejaukiai pasijutau aš.

Ir buityje sukuosi, ir apsirengiu, net ir kojines užsimaunu. Tik batraiščių negaliu pats užsirišti.

"Nuo pat mažų dienų viską darau savarankiškai. Ir buityje sukuosi, ir apsirengiu, net ir kojines užsimaunu. Tik batraiščių negaliu pats užsirišti", – pokalbį tęsė N.Vedrickas.

Lyg norėdamas patvirtinti tai, ką pasakė, meistras vikriai pašoko nuo kėdės, atidarė vieną iš daugybės stalčių, iš jo ištraukė atsuktuvą ir akimirksniu ant šio užmovė antgalį iš rinkinio dėžutėje. Tuomet stvėrė kompiuterį ir ėmė jį vartyti tarp rankų, tarsi vaikas žaislą. Klausti, ar nebijo, kad įrenginys išsprūs ir nukris ant žemės, jau nedrįsau.

"Tokių klausimų neužduoda ir klientai. Matau, kad kai kurie šiek tiek sutrinka pamatę mano negalią, tačiau daugumai svarbiausia ne tai, kaip atrodau, o tai, kaip dirbu", – užtikrintai rėžė Telšių rajone gimęs, Kaune jau devynis metus gyvenantis vyras.

Išmano savo darbą

Dirba Nerijus gerai. Tai ir liudija ir klientų srautai. Vieni pagal draugų rekomendacijas, kiti, perskaitę skelbimą internete, o kai kurie – pamatę iškabą lange, biuro durų rankeną jau klibina. Meistras stengiasi pateisinti savo vardą ir nenuvilti tų, kurie pasirinko jį, o ne Vidą iš Šančių, Antaną iš Šilainių ar Visvaldą iš Petrašiūnų.

"Norėdamas pelnyti klientų pasitikėjimą, kurį laiką skelbimuose nurodydavau net savo namų adresą", – pasakojo vyras, save vadinantis žodžio žmogumi.

Todėl pirmadieni rytą paėmęs kompiuterį ir pažadėjęs jį grąžinti antradienio pietums, meistras neuždels nė vienos dienos. Tokiu elgesiu Nerijus demonstruoja pagarbą žmonėms, kurie juo pasitiki ir vertina.

"Ar turiu daug klientų? Jų neskaičiuoju. Būna darbingesnių dienų, būna ir laisvesnių. Štai vakar visai nėjau į darbą", – paklaustas, ar persikėlęs į naują darbo vietą, vis dar tempia kompiuterius į namus, meistras purtė galvą.

Laisvą laiką jis skiria šeimai, o skubią pagalbą kompiuteriams teikia tik labai retais atvejais.

"Anksčiau to fiziškai negalėjau daryti, nes visus įrankius laikau biure. Dabar, kai iš pusbrolio dovanų gavau dar vieną atsuktuvų komplektą, galiu retsykiais ir namie padirbėti", – atviravo vyras.

Nebijo konkurencijos

Grožio specialistės, tatuiruočių meistrai ir asmeniniai treneriai žino, kas yra konkurencija. Kompiuterių meistrų varžybos dėl klientų palankumo ir lojalumo taip pat egzistuoja.

"Pats tiesiogiai nesusidūriau, tik kartą  feisbuke vienos žvaigždutės iš penkių galimų sulaukiau", – nepaisydamas tokio vertinimo, N.Vedrickas išliko ramus.

Nepuolė keisti paslaugų įkainių, o konkurentų puslapius apipilti purvinais komentarais, kaip tai daro kiti.

"Toliau darau tai, kas man sekasi geriausiai", – profesionalumą demonstravo pašnekovas.

Nerijus įsitikinęs, kad savo darbą atlieka gerai, todėl už jį nori atitinkamo atlygio. Tarkim, jei namuose be jokių dokumentų dirbantis meistras instaliavęs "Windows" programą paprašys 10 eurų, Nerijui mokėsite trigubai tiek.

"Būna, kai pasakau kainą, žmonės kitame laido gale sako: o pas tą ar aną kainuoja tiek ir tiek... Aš jiems atšaunu: tada ir eikite pas tą meistrą", – N.Vedrickas neslėpė, kad tvarkydamas kompiuterius neuždirba milijonų. Sumokėjus nuomos mokestį, šeimai esą lieka centai.

Svajoja vairuoti automobilį

Ir nors Nerijaus galimybes riboja finansai, svajoti vyrui niekas nedraudžia.

"Norėčiau rasti bendraminčių, kurie dirbtų kartu su manimi, – Į tuščias vietas prie likusių trijų stalų žvilgsnį dėbtelėjo kompiuteristas. – Sunku tokių rasti. Visi dirba individualiai. Sau."

Dar viena svajonė, kurios išsipildymu tiki Nerijus – lengvasis automobilis ir vairuotojo pažymėjimas. Kol kas į darbą, iš jo ir pas klientus jaunas vyras važiuoja viešuoju transportu – įvertinę turimą negalią, sėsti prie vairo jam uždraudė medikai.

"Sako, turi būti bent trys pirštai ant vienos rankos... žinau, kad kitur su panašia negalia net lėktuvus pilotuoja, pas mus tik kitaip, – Po gilaus atodūsio vyro balse pasigirdo linksmesnė gaida. – Tiesa, yra viena galimybė, tačiau tam man reikalingas specialus, į burbulą panašus mechanizmas ant vairo. Žmonos pusseserės vyras leido išbandyti."

Minėtą įrenginį galima siųstis iš užsienio arba pirkti surinktą Lietuvoje. Jo kaina nėra didelė – maždaug 400 eurų. Deja, negalią turinčiam vyrui tokia suma šiuo metu sunkiai įkandama.

"Ėjau neseniai į banką prašyti 300 eurų paskolos. Nedavė, nes mūsų daug – penki šeimos nariai, – apmaudo neslėpė, tačiau tikėjimo neprarado N.Vedrickas. – Aš neprašau pinigų. Aš tikiu gerumu ir džiaugiuosi gyvenimu!"

GALERIJA

  • Neįgalaus meistro – žemiškos svajonės
  • Neįgalaus meistro – žemiškos svajonės
  • Neįgalaus meistro – žemiškos svajonės
  • Neįgalaus meistro – žemiškos svajonės
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Kompiuteristas

Šaunuolis Nerijau. Linkiu tau ir tavo šeimai laimės, sveikatos, sėkmės darbuose ir svajonė išsipildytų.

Angga

Sveiki visi, Aš esu privatus skolintojas, aš siūlau paskolą 2 proc. Tai yra teisėta bendrovė, turinti garbę ir skirtumą. Mes esame pasiruošę padėti jums išspręsti bet kokią finansinę problemą, kurią esame, mes siūlome visas paskolos rūšis, taigi, jei jus domina paskolos pasiūlymas Prašome susisiekti su mumis elektroniniu paštu: (anggadiman1@gmail.com) Taip pat pateikite išsamią informaciją, kad galėtume nedelsdami pradėti paskolą. Vardas: Reikalinga suma: Trukmė: a Šalis: Paskolos tikslas: Mėnesinės pajamos: Telefono numeris: Susisiekite su mumis naudodami pirmiau pateiktą informaciją apie mūsų el. Laišką: anggadiman1@gmail.com Pagarbiai jums visiems.

Nesąmonė

Kodėl jam reikia mokėti trigubai brangiau?Iš gailesčio"? Iš pradžių pagalvojau, kad jis dirba ir geriau ir pigiau nei kiti, deja, apsirikau.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS