Nugaišęs gyvūnas – tik jo šeimininko problema? | KaunoDiena.lt

NUGAIŠĘS GYVŪNAS – TIK JO ŠEIMININKO PROBLEMA?

Kaune iki šiol nepaskirta teritorija, kurioje daugiabučių namų gyventojai, neturintys žemės sklypelio sodų bendrijose, sodybose, galėtų palaidoti nugaišusį savo keturkojį augintinį. Šiemet radosi galimybė sudeginti jų palaikus.

Kur užkasti?

Daugiabučių namų gyventojus kamavusi naminių gyvūnų laidojimo problema Vilniuje išspręsta prieš šešerius metus – tam tikslui paskirta teritorija sostinės pakraštyje, o štai Kauno savivaldybė iki šiol kuklinasi priimti tokį sprendimą. Todėl naminiai gyvūnėliai laidojami kur pakliuvo ar patiko, ar tiesiog išmetami į buitinių atliekų konteinerį, nors tai draudžiama, gresia didžiulės baudos.

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėjo pavaduotojos Rasos Sirutytės, gyvūnų augintinių laikytojų veiksmus, nugaišus augintiniui, nustato Gyvūnų augintinių gaišenų tvarkymo veterinarijos reikalavimai. Tai reiškia, kad gyvūnų augintinių gaišenos gali būti užkastos gyvūno šeimininko ar jo draugų privačioje valdoje, savivaldybės administracijos patvirtintoje gyvūnams laidoti skirtoje vietoje arba gali būti perduotos sudeginti ar perdirbti šalutinių gyvūninių produktų perdirbimo įmonėje. Tačiau, kaip rašė vienas skaitytojas, ar pasidomėjo, ar matė bent vienas valdininkas, kaip surenkamos gyvūnų gaišenos, kaip  ir kur jos laikomos iki išvežant utilizuoti, kaip kraunamos į transporto priemonę… "Net didžiausi šunų priešininkai, tai pamatę, nebesiūlytų atiduoti savo augintinio gaišenos utilizuoti. Gal tie, švelniai tariant, žiaurūs vaizdai pastūmėtų valdininkus spręsti šią aštrią problemą?" – klausė skaitytojas.

Galima kremuoti

Laidojimo vietos problemą šiek tiek sumažino Kaune pradėta teikti gyvūnų palaikų kremavimo paslauga.

Kaip žinoma, kur papuolė – gamtoje ar miestuose – gyvūnų gaišenos užkasti negalima. Maža to, pagal Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodeksą tokių teisės aktų reikalavimų pažeidimai piliečiams užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 29 iki 290 eurų. Kaune, kur nėra oficialios gyvūnų gaišenų laidojimo vietos, daugiabučio namo gyventojas, išmetęs maišelyje kačiuko lavonėlį į šiukšlių konteinerį, gali būti nubaustas ne vienu šimtu eurų už švaros ir tvarkymo mieste taisyklių pažeidimą. Suprantama, baudos dydis priklauso nuo konkrečios situacijos.

Laidojimo vietos problemą šiek tiek sumažino Kaune pradėta teikti gyvūnų palaikų kremavimo paslauga. Kaip sakė Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojas – valstybinis veterinarijos inspektorius Linijus Valiuška, nors gyvūnų palaikams po jų kremavimo galioja tos pačios laidojimo taisyklės, kaip ir laidojant gaišenas, tačiau urną su pelenais galima laikyti ir namuose.

Nepigi, bet reikalinga

Bendrovė "Praradimas", į kurią jau daugybę metų kreipiasi kauniečiai jų artimųjų netekties valandą, neseniai pradėjo teikti kol kas unikalią ne tik Kaune paslaugą – kremuoti gyvūnų gaišenas, prekiauti jų pelenams skirtomis urnomis. "Apie šios mokamos paslaugos reikalingumą supratome, kai sulaukėme ne vieno kauniečio klausimo dėl gyvūnų gaišenų kremavimo. Tada suradome Latvijoje, kas jau teikia tokią paslaugą, gamina urnas. Pridėjus išlaidas už gyvūnėlio lavonėlio paėmimą iš namų, nuvežimą specialiame maiše į Latviją, urnos su pelenais bei dokumentais pargabenimą į Lietuvą, susidaro nemenka sumelė, tačiau vis vien daugėja pageidaujančiųjų šios paslaugos", – tvirtino "Praradimo" vadybininkas Andrius Matulevičius ir pažymėjo, kad, esant reikalui, bendrovės atstovas atvažiuoja su veterinarijos specialistu, kuris gali palengvinti sunkiai sergančio gyvūnėlio kančias ir išvežti jo palaikus kremuoti ar pasiūlyti bet kokio dydžio karstelį laidojimui.

Pasak A.Matulevičiaus, imtis šios paslaugos, matyt, paakino ne vien kauniečių skambučiai, bet ir tai, kad ir bendrovės direktorius turi namuose keturkojį augintinį ir todėl supranta, kokia dar neišspręsta gyvūnų palaikų laidojimo problema Lietuvoje. Suprantama, ne visi teigiamai vertina šią paslaugą, tačiau veterinarijos klinikos, jose su savo gyvūnais besilankantys kauniečiai tokioms paslaugoms pritaria ir džiaugiasi, kad jos pagaliau radosi.

GALERIJA

  • Nugaišęs gyvūnas – tik jo šeimininko problema?
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Pilietis

Yra biznis,nepasiduokite šiai beprotybei,kiekvienas nudvėsusi gyvūną gali užkasti nenaudojamoje žemės dalyje.Nuprotėjo pasaulis,pasikalbėkite su psichologais,papasakos kas dedasi.

Anonimas

Mažai turintiems pajamų išeitis viena,palikti prie PRARADIMAS durų.

Lina

Labai reikalinga paslauga. Kai nugaiso musu didelis suo, skambinom i Kedainiu krematoriuma del deginimo, tai jie sake, kad gauna ne viena toki skambuti del gyvunu. Dabar zinosim kur kreiptis, kai prireiks.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS