P. Baršausko plagijavimo istorijoje – naujas posūkis | KaunoDiena.lt

P. BARŠAUSKO PLAGIJAVIMO ISTORIJOJE – NAUJAS POSŪKIS

  • 12

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) ketvirtadienį panaikino Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą, kuriuo sustabdytas habilituoto daktaro laipsnio atėmimas iš buvusio Kauno technologijos universiteto (KTU) rektoriaus Petro Baršausko.

P. Baršauskas siekė, kad jo mokslinis laipsnis nebūtų atimtas, kol iš esmės neišnagrinėtas skundas dėl akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus išvados, jog buvusio rektoriaus monografijoje yra plagiato.

Vilniaus apygardos administracinis teismas pernai lapkritį buvo patenkinęs P. Baršausko prašymą, bet gavęs kontrolieriaus skundą LVAT ketvirtadienį pasisakė priešingai.

Kontrolierius sakė, kad jo sprendimo stabdymas žemina visą akademinę bendruomenę. Anot Vigilijaus Sadausko, sustabdžius jo sprendimą P. Baršausko monografija ir toliau gali būti cituojama kitų asmenų, nurodant klaidingą citavimo šaltinį.

„Nutarta Etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybos atskirąjį skundą tenkinti ir pirmosios instancijos nutartį panaikinti“, – BNS sakė LVAT atstovė Neringa Lukoševičienė.

Akademinės etikos ir procedūrų kontrolierius V. Sadauskas spalį pareiškė, kad rengdamas habilitacinį darbą P. Baršaukas nesilaikė citavimo taisyklių ir pažeidė akademinės etikos reikalavimus. Tokią išvadą pateikęs kontrolierius nurodė Vilniaus Gedimino technikos universitetui (VGTU) atšaukti sprendimą dėl laipsnio P. Baršauskui suteikimo.

P. Baršauskas per teismą siekia iš viso naikinti jam nepalankų V. Sadausko spendimą. Pasak jo advokatės Jurgitos Judickienės, kontrolieriaus tyrimas buvo atliekamas vienašališkai, taip pat viršijant įgaliojimus ir nesilaikant skaidrumo bei teisės būti išklausytam principų. Jos teigimu, sprendimas priimtas nesilaikant Viešojo administravimo įstatymo.

P. Baršauskas monografiją VGTU apsigynė 2002 metais.

Akademinės etikos ir procedūrų kontrolierius tyrimą dėl plagiato P. Baršausko monografijoje atliko gavęs buvusio Vytauto Didžiojo universiteto rektoriaus Algirdo Avižienio prašymą.

Dar atliekant šį tyrimą, P. Baršauskas po raginimų atsistatydinti KTU tarybai įteikė prašymą jį atleisti, ši jo prašymą tenkino. P. Baršauskas pripažino, kad jo darbe yra techninių klaidų, tačiau neigė plagijavimą.  

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

VD

Gal jau užtenka Petrui KTU skandinti? Čia technologijos, o ne vadyba

ech ech

Ech, Petrai... nebepavyks išsisukti.

vicemerė

disertacija apginta 1992 metais Rusijoje (R. Šnapštienė "apgynė Lietuvos respublikos sociologijos mokslų daktaro disertaciją „Socialiniai ekonominiai faktoriai optimizuojant aukštųjų mokyklų dėstytojų laiko biudžetą (pagal Lietuvos pavyzdį)“. Disertaciją apgynė mokslų įstaigoje: Maskvos M. Lomonosovo valstybinis universitetas" (iš VRK dokumentų)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS