Pakaunė – vieta, kurioje verta gyventi | KaunoDiena.lt

PAKAUNĖ – VIETA, KURIOJE VERTA GYVENTI

Kauno rajono savivaldybė yra viena iš nedaugelio šalies savivaldybių, kurioje gyventojų nuosekliai daugėja, nors visoje šalyje gyventojų ištekliai sparčiai nyksta dėl prasto gimstamumo ir masinės emigracijos. Atlikto tyrimo rezultatai patvirtino palankią rajono aplinką gyventi.

Nedepresuojanti savivaldybė

Kauno rajono savivaldybė tokio tipo apklausą nuo 2006 m. atlieka jau ketvirtą kartą. Viešųjų paslaugų teikimo srityje Kauno rajono savivaldybė turi išskirtinių pasiekimų ir laimėjimų. Apklausos rezultatai liudija, kad rajonas gerokai lenkia kitas savivaldybes. Kauno rajonas tarsi sugriauna žinomą kaimo ir miesto skirtumų teoriją, kuri teigia, kad gyvenimo kokybės, kultūros požiūriu urbanizuotos vietovės yra pranašesnės už mažai urbanizuotas vietoves.

"Žmogui, šeimai apsispręsti kažkur įsikurti, leisti šaknis, kurti šeimą, gimdyti vaikus ir niekur neemigruoti įtaką padaro daug veiksnių. Kas paneigs, kad greta ekonominių veiksnių, socialinio teisingumo, gyvenimo prasmingumo pojūčio, čia svarbų vaidmenį atlieka graži ir sutvarkyta aplinka, visiems prieinama rekreacijos bei poilsio infrastruktūra?" – retoriškai klausė tyrimą atlikęs nepriklausomas tyrėjas profesorius Gediminas Merkys.

86 proc. 45 metų ir jaunesni respondentai nurodė, kad niekur iš Kauno rajono neketina išvykti. Tik 6 proc. ketina išvykti į kitą vietovę, o 7,5 proc.  žada keliauti į užsienį. Tai patvirtina, kad pakaunė nėra akivaizdžiai depresuojantis rajonas, iš kurio žmonės masiškai emigruoja.

Profesoriaus įsitikinimu, Kauno rajonas – vienas palankiausiai gyventojų vertinamų vietų gyventi. Apklausos raštu tyrimas apėmė visas 25 Kauno rajono seniūnijas, savo nuomonę pareiškė 1,9 tūkst. respondentų. Gyventojai apklausos metu vertino 154 pirminius indikatorius, kurie atspindėjo įvairias viešąsias paslaugas ir gyvenimo kokybės rodiklius.

Įvairios sritys

Šiame tyrime atspindėtos pačios įvairiausios sritys – komunalinis ūkis ir aplinkos tvarkymas, viešasis transportas, sporto, laisvalaikio ir rekreacijos infrastruktūra, miesto įvaizdis, švietimas ir kultūra, teisėsauga.

Apklausa rodo, kad rajono gyventojai gana palankiai vertina vietos valdžią, jos pareigūnus. Pirmajame 20-uke žmonių valia rikiuojasi mero veikla, seniūnijų paslaugos, kapinių išdėstymas ir priežiūra, bibliotekų paslaugos, prekybos centrų ir parduotuvių pakankamumas ir pasiekiamumas. Gyventojai vertino ir juos pasiekiančias žiniasklaidos priemones: "Kauno diena" be didesnės konkurencijos – pirma.

"Kauno rajono savivaldybės administracija labai gyvybinga, tai greičiausiai neduoda užmigti ir rajono seniūnams. Vietos valdžią gyventojai vertina itin palankiai. Mažai kas žino, kad administracinės teisės srityje seniūnas Lietuvoje turi didelių įgaliojimų. Kuruojamoje teritorijoje jis gali ne tik surašyti protokolą, bet ir pats bausti administracine tvarka už labai daugelį dalykų – nešvarą, nuotekas, neteisėtą kasinėjimą, gyvūnų nepriežiūrą, vaikų nepriežiūrą, triukšmavimą ir pan. Mūsų seniūnai neskuba tuo administraciniu vėzdu naudotis, nors kartais gal ir reikėtų. Kita vertus, seniūnijoje gyventojai gauna daug paslaugų, patarimų, konsultacijų. Jei seniūnas gerai tvarkosi, jis gyventojams autoritetas", – vietos valdžios galias dėstė G.Merkys.

Žmonės reiklesni

Gyventojų nusiskundimai ir nusivylimas kai kuriomis paslaugomis, deja, išlieka. 

Pirmas toks gyventojų apklausos tyrimas Kauno rajone buvo atliktas dar 2006 m. Jau tada išryškėjo stiprūs pakaunės krašto gyventojų lūkesčiai geresnei poilsio ir rekreacijos infrastruktūrai.

Tuomet savivaldybės administracija į tokius rezultatus reagavo rimtai, atpažino jų socialinę svarbą, perspektyvumą ir ėmėsi atitinkamos investicinės politikos. Visus pastaruosius dešimt metų savivaldybės administracija, taryba nuosekliai laikėsi rekreacijos ir jos infrastruktūros objektų plėtros rajone politikos.

"Niekas tiek neinvestuoja į laisvalaikio infrastruktūrą, kaip Kauno rajono savivaldybė. Pavyzdys yra dviračių takai. Nutiesta abiejose Nemuno pusėse, tačiau vertinimuose būtent dviračių takai atsidūrė ties žemiausiais reitingais. Buvo apmaudu – iš ankstesnių tyrimų savivaldybė išgirdo, ko nori žmonės, tikėtasi, kad apsidžiaugs, o nieko panašaus", – faktą dėstė G.Merkys.

Profesorius neabejoja, kad kyla žmonių pretenzijos, reiklumas viešosioms paslaugoms. Net jei tos paslaugos labai pagerėjo, apklausoje tai nebūtinai atsispindės, nes per tą laiką ūgtelės žmonių reikalavimai.

Prasmingas užimtumas

Ikimokyklinio ugdymo paslaugos yra visos Lietuvos bėda ir čia Kauno rajono savivaldybė nėra išimtis. Dar vienas skaudulys – ribotas ikimokyklinio ugdymo prieinamumas. "Rajono valdžia sakosi paruošusi gyventojams malonią staigmeną – jau padaryti žingsniai, kurie minėtą problemą padės išspręsti", – vertino G.Merkys.

Tyrime akcentuota, kad kita sritis, kur valstybei ir savivaldybei reikia pasitempti, yra prasmingas vaikų bei jaunimo užimtumas. Ypač svarbus dalykas yra prasmingas nepilnamečių užimtumas.

"Reikia pripažinti, kad šiek tiek kritiškai vertindami atitinkamą paslaugą Kauno rajono gyventojai iš esmės teisingai kelia labai skausmingą problemą, kuri yra aktuali ne tik pakaunės kraštui, bet ir visai Lietuvai. Šalyje apskritai nėra aktyvių, gyvybingų vaikų ir jaunimo organizacijų, kurios apimtų visą šalies teritoriją, įskaitant regionus, būtų žinomos, populiarios, gebėtų įtraukti į narystę ir aktyvią kasdienę veiklą dideles vaikų mases", – aiškino profesorius.

Tiek šalyje, tiek pakaunėje yra svarbu kurti lankstų, gyvybingą vaikų ir jaunimo užklasinio bei popamokinio užimtumo modelį.

Pasigenda turgaviečių

Gyventojai labai palankiai vertina prekybos centrų ir parduotuvių skaičių bei išsidėstymą. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad parduotuvių supratimą atstoja degalinėse esantys prekybos taškai. Tuo pat metu gyventojai pasigenda tokios alternatyvos, kaip turgavietės. Rajono gyventojai taip pat pasigenda buitinių paslaugų infrastruktūros. Viešojo transporto paslaugos geriausiu atveju vertinamos tik vidutiniškai.

Gyventojai patenkinti rajono greitosios medicinos pagalbos tarnybos darbu, palankiai vertina pirminės sveikatos priežiūros paslaugas. Gerokai prasčiau vertinamos galimybės patekti pas gydytojus specialistus, gyventojai pasigenda privačių medicinos praktikų, pvz., stomatologijos kabinetų.

Socialinės paslaugos vertinamos gana prastai. "Tuo, matyt, netenka stebėtis, kadangi Lietuva – tipinė posovietinė valstybės, kur, tarkime, skandinaviškas atitinkamos srities paslaugų standartas kol kas lieka gražia siekiamybe", – vertino G.Merkys.

Prasčiausiai Kauno rajono gyventojai vertina paslaugas alkoholio ar narkotikų priklausomybę turintiems asmenims, grįžusiems iš įkalinimo įstaigų, daug rūpesčių dėl nedarbo, gyventojų vertinimu nepakanka savivaldybėje ir socialinių būstų.

Pakeliui į kurortą

Profesorius atkreipė dėmesį, kad Kauno apylinkės labai gražios, tačiau gyventojai pasigenda intensyvesnės turizmo infrastruktūros plėtros, specializuotų sporto objektų – baseinų, teniso kortų, diskotekų ir naktinių klubų.

G.Merkys pastebėjo, kad Kauno rajonas nėra vertinamas kaip kurortinis, tačiau akivaizdu, kad eina tuo keliu investuodamas į rekreacijos infrastruktūrą. Rajono savivaldybė jau kreipėsi į Vyriausybę siūlydama suteikti kurortinės teritorijos statusą Kačerginei, Kulautuvai ir Zapyškio miestelio daliai.

Kauno rajonas planuoja pakaunėje formuoti turizmo žiedą, įrengti lyno keltuvą ties gotikine Šv.Jono Krikštytojo bažnyčia – jis per Nemuną keltų nuo Zapyškio į Kulautuvą.

Prof. G.Merkys noriai dalijosi įžvalgomis apie tai, kas lėmė išskirtinę Kauno rajono padėtį ir laimėjimus gyvenimo kokybės srityje: "Rajonas išsidėstęs stebėtino grožio Lietuvos vietovėje, čia daug vandens, regioninių parkų, paveldo objektų, aplinka dar nėra per daug subjaurota urbanistinės plėtros. Rajono savivaldybė yra optimalaus dydžio – 96 tūkst. gyventojų. Nemažai gyventojų dirba Kaune, bet gyvena rajone, todėl jų gyventojų pajamų mokestis nusėda rajone. Savivaldybės administracija rūpinasi kiekvienu investuotoju, laikosi išmintingos vietinių mokesčių politikos. Kaunas – universitetinis miestas, todėl ir rajone yra nemažas išsilavinusių gyventojų nuošimtis, žmogiškieji ištekliai čia pasižymi dideliu potencialu."


Komentaras

Valerijus Makūnas, Kauno rajono meras

Šiandien neužtenka reaguoti tik į rašytinius gyventojų skundus. Sociologinės apklausos yra savotiškas savivaldybės veiklos veidrodis, todėl esu dėkingas profesoriui G.Merkiui už jo atliktą darbą ir rekomendacijas.

Apklausas rengiame jau dešimt metų, todėl galime jausti gyventojų nuotaikas, matyti lūkesčius, žinoma, ir problemas, kurių taip pat netrūksta.

Šių metų sociologinė apklausa patvirtino, kad įsteigę 25 seniūnijas einame teisingu keliu – jų veiklą gyventojai vertina palankiai. Žmonės džiaugiasi gražiomis tradicinėmis šventėmis – festivaliu "Akacijų alėja", Valstybės dienos švente Raudondvaryje, Zapyškio aitvarų festivaliu. Puikiai vertinama viešosios bibliotekos veikla.

Apšviesdami gatves visą naktį taip pat pasielgėme teisingai, nes tai didina saugumą.

Iš apklausos aiškėja, kad mūsų krašto žmonės nori daugiau dviračių takų, specializuotų sporto aikštynų, žaliųjų zonų, maudyklių, gerai įrengtų turgaviečių. Visada aktualios problemos: daugiabučių renovacija, gatvių, šaligatvių remontas ir ypač ikimokyklinis ugdymas.

Atsiliepdami į gyventojų pageidavimus jau keletą metų vykdome intensyvią vaikų darželių plėtrą, galvojame, kaip padėti jaunoms šeimoms. Tikiu, kad šiemet įvyks lūžis sprendžiant šią problemą, nes ikimokyklinio ugdymo įstaigose planuojame sukurti daugiau kaip 400 naujų vietų.

Reaguojame ne tik į apklausų rezultatus, bet ir diskusijas socialiniuose tinkluose, straipsnius spaudoje, ekspertų pastabas.

Kartu su Lietuvos automobilių kelių direkcija ir Kauno miesto savivaldybe įdėjome nemažai pastangų tiesdami dviračių takus. Žmonės jais džiaugiasi, tačiau kartu reiškia priekaištų dėl darbų kokybės. Maždaug 1,5 km Kačerginės dviračių tako atkarpa, įrengta pernelyg arti žvyrkelio, kenčia dėl dulkių ir purvo. Matome tik vieną išeitį – rasti lėšų ir tą žvyrkelio galiuką išasfaltuoti.

Dar su didesniais iššūkiais susiduriame tiesdami dviračių taką nuo Raudondvario iki Kulautuvos. Nelengva derėtis su privačių sklypų savininkais, tenka kovoti su dangą gadinančiais chuliganais. Žmonės dažniausiai nežino savivaldybės darbo virtuvės, todėl netrūksta ir piktų komentarų.

Mūsų pareiga – įsiklausyti į kritiką, taisyti klaidas, sudėlioti prioritetus.

Žinoma, gyventojų lūkesčiai dažniausiai būna gerokai didesni nei realios galimybės. Tačiau juos svarbu žinoti, nes tik tada galima priimti teisingus sprendimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

Žaliam

Noras visur įžvelgti sąmokslo teorijas ir piarą yra klinikinis simptomas

To Zoro...

Jeigu Mastaičius stebi Zoro, tai žvyrkelis ir vaikai saugūs.

Kauno raj gyventoja

Nereikia čia apie jokias sektas kalbėti. kas čia toks pavydus? Pavydi, kad meras geba dirbti, bendradarbiauti, organizuoti, išgirsti, suprasti? Puikus ir geras meras. Galėtų būti tokių daugiau. Sėkmės Kauno raj. savivaldybei.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS