Pakaunėje vis daugiau būstų pritaikomi neįgaliesiems | KaunoDiena.lt

PAKAUNĖJE VIS DAUGIAU BŪSTŲ PRITAIKOMI NEĮGALIESIEMS

  • 0

Kauno rajono savivaldybė antrus metus organizuoja būsto pritaikymo darbus gyventojams, turintiems judėjimo ir apsitarnavimo sutrikimų. Pagal sudarytą eilę ir gautą finansavimą pernai pritaikyti šeši būstai, du iš jų – vaikams.

Būsto ir gyvenamosios aplinkos pritaikymo darbai atlikti Samylų, Ringaudų, Raudondvario, Karmėlavos, Garliavos apylinkių ir Garliavos seniūnijose. Tam iš valstybės biudžeto skirta 34,2 tūkst. eurų, iš savivaldybės – 27,9 tūkst. eurų. Samylų, Ringaudų ir Raudondvario seniūnijose būsto pritaikymo darbus artimieji vykdė savarankiškai.

Samylų seniūnijoje moteriai, turinčiai labai ryškių judėjimo ir apsitarnavimo sutrikimų, būstas pritaikytas įrengiant mobilų keltuvą ir laiptų kopiklį. "Būsto pritaikymo programa sudarė galimybę išsirinkti ir įsigyti tinkamiausius įrenginius. Aš peržiūrėjau įvairių firmų siūlomus kopiklius, kaip jie tinka laiptinėje ir bute. Išsirinkau kopiklį su ratukais, nes su guminiais vikšrais netelpa mūsų senos statybos daugiabutyje. Be to, pasirinkau tokį, kad neįgaliojo vežimėlį keltų kartu su ratais. Šis variantas gerai tiko, ir nuo liepos vidurio iki lapkričio pradžios leidomės, kilome ir važinėjome po Girionis jau per 30 kartų. Kopikliu ir keltuvu esam labai patenkinti", – sakė moters sutuoktinis.

Ringaudų seniūnijoje vienuolikmečiui, turinčiam labai ryškių judėjimo ir apsitarnavimo sutrikimų, pritaikytas įvažiavimas į būstą (įrengtas pandusas) ir vonios patalpa. Raudondvario seniūnijoje aštuonerių metų vaikui įrengtas keltuvas į antrą aukštą ir išėjimo iš keltuvo patalpa. Karmėlavos, Garliavos ir Garliavos apylinkių seniūnijose būsto pritaikymo darbus organizavo savivaldybė (šią paslaugą pirko viešųjų pirkimų būdu).

Karmėlavos seniūnijoje neįgaliajam, turinčiam labai ryškių judėjimo ir apsitarnavimo sutrikimų, pritaikyta vonios patalpa. Garliavos ir Garliavos apylinkių seniūnijose pritaikytos įvažos į būstą (įrengti keltuvai) ir įrengtos vonios patalpos.

Pirmą kartą savivaldybė, vadovaudamasi Šeimų, auginančių vaikus su sunkia negalia, socialinio saugumo stiprinimo, pritaikant būstą ir gyvenamąją aplinką 2017 m. tvarkos aprašu, patvirtintu Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymu, organizavo būsto ir gyvenamosios aplinkos pritaikymo darbus šeimoms, auginančioms vaikus, turinčius sunkią negalią. Būsto pritaikymo darbai atlikti Garliavos apylinkių ir Vilkijos apylinkių seniūnijose. Juos artimieji atliko savarankiškai. Garliavos apylinkių seniūnijoje, septyniolikos metų vaikui, turinčiam sunkią negalią, pritaikytas įvažiavimas į būstą (įrengta nuovaža).

Vilkijos apylinkių seniūnijoje gyvenančiam šešiolikmečiui, turinčiam sunkią negalią, įrengtas ranktūris ant lauko laiptų ir vonios patalpa. Šiems darbams panaudota 7,9 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.

Šiemet darbai bus tęsiami. Norintieji gauti tokią paramą turėtų kreiptis į seniūniją pagal deklaruotą gyvenamąją vietą arba į Kauno rajono savivaldybės Socialinės paramos skyrių (kab. 426, tel. 8 37 30 55 12).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS