A. Paleckis užsimanė Kaune mitinguoti Vasario 16-ąją | KaunoDiena.lt

A. PALECKIS UŽSIMANĖ KAUNE MITINGUOTI VASARIO 16-ĄJĄ

Už sovietinės agresijos neigimą per Sausio 13-sosios įvykius nuteistas Algirdas Paleckis veržiasi į Kauną – jis užsimanė Vasario 16-ąją Karo muziejaus sodelyje, kur kauniečiai įpratę iškilmingai švęsti Valstybės atkūrimo dieną, surengti protesto akciją.

Už sovietinės agresijos neigimą per Sausio 13-sosios įvykius nuteistas Algirdas Paleckis veržiasi į Kauną – jis užsimanė Vasario 16-ąją Karo muziejaus sodelyje, kur kauniečiai įpratę iškilmingai švęsti Valstybės atkūrimo dieną, surengti protesto akciją.

Vaidenasi nacistiniai budeliai?

"Gavome Socialistinio liaudies fronto prašymą rengti mitingą "Už laisvę ir teisingumą" vasario 16 d. 12 val. prie Karo muziejaus. Aš jau jiems skambinau ir sakiau, kad nėra jokių galimybių. Ten kaip tik tuo metu rengiamas mūsų tradicinis Vyčio Kryžiaus vėliavos pakėlimas ir šventė, o vakarop – vėliavos nuleidimo ceremonija", – aiškino savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Jonas Jučas.

Pasak pavaduotojo, teks ieškoti kitų alternatyvų. A.Paleckio vadovaujamiems mitinguotojams bus siūloma rinktis Dainų slėnyje. Dar viena galima vieta – aikštė prie S.Dariaus ir S.Girėno paminklo. "Svarstysime, kaip čia pasielgti. Laisvoje šalyje žmonės gali turėti įvairių nuomonių ir jas reikšti. Įstatymai tai reglamentuoja", – dėstė J.Jučas.

Neatsiejama miesto tradicija tapo valstybės švenčių renginiai Vytauto Didžiojo karo muziejaus kiemelyje ir Vienybės a. Kauniečiai šioje vietoje renkasi Vasario 16-ąją, Kovo 11-ąją, Liepos 6-ąją, kitomis svarbiomis progomis. Kaip tik 12 val. per valstybines šventes šioje vietoje žygiuoja Garbės sargybos kuopos šauliai, giedamas valstybės himnas, iškilmingai keliama Vyčio Kryžiaus vėliava, organizuojamos kitos šventinės akcijos.

Socialistinis liaudies frontas į savo mitingą pasiryžęs sukviesti nuo 100 iki 1 tūkst. žmonių. "Lietuvoje vyksta tautos skurdinimas. Lietuvoje vyksta senbuvių deportacija į Vakarus ir organizuojamos politinės represijos – korumpuotiems politiniams klanams nepalankūs asmenys visaip persekiojami ir šmeižiami", – teigiama savivaldybei pateiktame prašyme.

Tad ir mitinge plakatais bus kviečiama šalinti politines represijas, atkurti nemokamą aukštąjį mokslą, nutraukti žmonių skurdinimą ir išvarymą į Vakarus. "Jau laikas pasmerkti Lietuvoje sukurtą nacistinių budelių kultą?" – klausia A.Paleckio vedami socialistai. Prie jų ketina šlietis dar dvi organizacijos – judėjimas "Vytis" ir Visuomeninė piliečių sąjunga.

Ūmai – Lietuvos patriotas

Apie mitingą užklaustas Socialistinio liaudies fronto lyderis aršios kovinės dvasios demonstruoti neskubėjo. A.Paleckis sakė, kad mitingas bus skirtas paminėti Vasario 16-ąją ir vis stengėsi pabrėžti, koks patriotas yra ir jis, ir bendražygiai.

"Kaip ir visi Lietuvos piliečiai, kurie yra savo valstybės patriotai, mes susirūpinę tuo, kad mažai belikę valstybės suvereniteto ir valstybingumo, kas buvo kuriama 1918-ųjų Vasario 16-ąją ir bandoma kurti Kovo 11-ąją 1990 m. Mes susirūpinę, kad dabar, globalizacijos sąlygomis, tarptautinių kampanijų įtakos dominavimo kontekste Lietuvos nepriklausomybė labai smarkiai sumažėjo. Mes, būdami Lietuvos patriotai, kairieji patriotai, norime priminti valdžiai, kad jeigu ji dar yra Lietuvos patriotė, turi tą valstybingumą didinti", – paprašytas įvardyti mitingo tikslus, postringavo A.Paleckis.

Pasiteiravus, kodėl pasirinktas būtent Vasario 16-osios vidurdienis Vienybės a., skandalingais pareiškimais išgarsėjęs politikas tikino, kad tai tik sutapimas. A.Paleckis tikino, nežinojęs, kad ten būtent tokiu metu tradiciškai vyksta Vasario 16-osios šventė.

"Mūsų partijos Kauno skyriaus nariai sako, kad ten tradicinė įvairių mitingų vieta. Savivaldybė prašo kitą vietą surasti, nes ten bus kažkoks valstybinis renginys. Matyt, tiesiog sutapimas, o savivaldybė, matyt, teiks prioritetą valstybiniams renginiams", – aiškino mitingo iniciatorius.

Mitinguoti, o ne švęsti

Paklausus, kodėl A.Paleckis su savo bendražygiais nenori švęsti Vasario 16-osios Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje oficialioje miesto ir miestiečių šventėje, socialistų lyderis išdėstė savo požiūrį į valstybinius renginius: "Tuose valstybiniuose oficialiuose, vadinkime, valdiškuose minėjimuose bus tokios standartinės kalbos nepaliečiant giluminių problemų, kurios rūpi Lietuvos žmonėms."

Tiesa, A.Paleckis prisipažino niekada nebuvęs jokiame oficialiame renginyje Karo muziejaus sodelyje Kaune, kur švenčiamos valstybinės šventės. "Ne, Kaune, nebuvau, buvau Vilniuje. Žinau, kaip Vilniuje vyksta. Duok Dieve, aš klystu", – dievagojosi kairiųjų pažiūrų politikas, bet planų rengti atskirą mitingą Vasario 16-ąją Kaune atsisakyti nesiruošia.
A.Paleckis sakė sutiksiantis ir su kita renginio vieta, kurią pasiūlys savivaldybė.

Pasidomėjus, ar mitinge nebus antivalstybinių šūkių ir pasisakymų, Socialistinio liaudies fronto lyderis tiktino, kad šūkiai bus tik patriotiniai, bet esą nežinia, kaip valdžia juos supras.
A.Paleckis žadėjo mitinge neliesti ir Sausio 13-osios įvykių temos, nes, anot jo, susirinkimo tema yra kita. "Sausio 13 d. mes padarysime atskirą pareiškimą, kuriame mūsų pozicija bus išdėstyta", – patikslino kartą už kruvinųjų įvykių interpretacijas teismo jau nubaustas Socialistinio liaudies fronto vadas.

Parūpo švenčiausia vieta

A.Paleckio užmojai mitinguoti Kaune ne juokais supykdė miesto tarybos Kultūros ir meno komiteto pirmininką, partijos "Jaunoji Lietuva" narį Aušrį Kriščiūną.

"Aš pats 1991-ųjų sausio 13-ąją buvau Vilniuje, ant savo rankų išnešiau peršautą vyrą, todėl net klausyti negaliu, ką paisto šita komunistinė lerva. Reikia sodinti į kaliūzę šitą. Pasekime Estijos pavyzdžiu – estai neseniai tokį kaip A.Paleckis pasodino. Reikia baigti tas nesąmones", – širdo A.Kriščiūnas.

Jis įsitikinęs, kad Socialistinis liaudies frontas tikrai neatsitiktinai nusitaikė į Kauną.

"Kaunas visada buvo komunistinėms lervoms neįveikiama tvirtovė. Turbūt nėra Lietuvoje šventesnės vietos, kaip Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelis su Laisvės statula, Nežinomojo kareivio kapu, iškilių asmenų panteonu. O komunistų tikslas visada buvo griauti tai, kas šventa", – pastebėjo Kultūros ir meno komiteto pirmininkas.

Jis sakė suprantantis, kad savivaldybė privalo laikytis įstatymų, tačiau prasitarė netikintis, kad toks mitingas Kaune įvyks. "Tegul kreipiasi į teismą. Neduok durniui kelio! Paskui jau atsiras dešimt durnių, ir vėl grįš 1940-ųjų situacija", – savo poziciją dėstė A.Kriščiūnas.

Teismas A.Paleckio nepasigailėjo

A.Paleckis 2010 m. žiniasklaidai pareiškė, kad 1991 m. sausio 13 d. "saviškiai šaudė į savus".

2011 m. Vilniaus miesto apylinkės prokuratūroje baigtas ikiteisminis tyrimas dėl 1991 sausio 13-ąją Sovietų Sąjungos įvykdytos agresijos prieš Lietuvą ir A.Paleckio pasisakymų, kad "savi šaudė į savus". Byla buvo perduota teismui.

Vilniaus miesto 1-ojo apylinkės teismo nuosprendžiu 2012 m. sausio 18 d. A.Paleckis buvo išteisintas.

Aukštesnės instancijos Vilniaus apygardos teismas A.Paleckį pripažino kaltu, jam skirta 10 400 litų bauda.

2013 m. sausio 22 d. A.Paleckio baudžiamąją bylą dėl Sausio 13-osios nusikaltimų neigimo išnagrinėjęs Lietuvos Aukščiausiasis Teismas paskelbė galutinį ir neskundžiamą sprendimą, kad A.Paleckis pagrįstai nuteistas dėl Sausio 13-osios nusikaltimų neigimo.

Eitynių tradicija

Jau ne pirmus metus Vasario 16-ąją Lietuvos tautinio jaunimo sąjunga (LTJS) Kaune rengia eitynes. 
Pernai Kaune vyko dvejos eitynės. Vienas tradiciškai organizavo LTJS, jas stebėjo ir grupelė atvykėlių iš Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) ir Izraelio.

Kitas eitynes "Už solidarią ir įvairią Lietuvą" surengė Tolerantiško jaunimo asociacijos Kauno skyrius ir kitos organizacijos.

LTJS vadovai alternatyvią akciją pavadino provokacija. Vadinamųjų alternatyviųjų eitynių organizatoriai tikino nesiekiantys sukelti jokių incidentų.

Abejoms eitynėms Kauno savivaldybė išdavė leidimus. Vengiant galimų konfliktų, eitynių laikas buvo parinktas taip, kad nesusikirstų abiejų renginių dalyvių keliai.
Savivaldybės duomenimis, šiemet dėl eitynių Vasario 16-ąją kol kas dar niekas nesikreipė.

Rašyti komentarą
Komentarai (106)

neleisti

paleckiui įvažiuoti į Kauną

Demokratijoje

yra zodzio,bet ne izeidinejimu laisve.Taigi,kurie komentatoriai labiau demokratiski,reiktu paskaiciuoti....Pvz.Amerikoje uz asmens orumo izeidima galima net bauda gauti.Kulturingumas ir mentalitetas parodo tautos veida.

Konservai LAUK

Kaunas konservatoriu mietas - todel ir yra paskutinioje vietoje. Jau atsilieka nuo mazesniu miestu.Geda. Konservatoriu lervos ale "patriotai" pridare tiek zalos Kaunui ir Lietuvai apskritai. Visos bedos del konservu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS