Pedagogai pasipiktinę nauja tvarka, bet skundų nerašo | KaunoDiena.lt

PEDAGOGAI PASIPIKTINĘ NAUJA TVARKA, BET SKUNDŲ NERAŠO

Šalyje nuskambėjus atvejams, kad pedagogai net kelias savaites dirbo nežinodami, koks bus naujasis jų atlyginimas ir darbo sąlygos, pasidomėjome, kokia situacija Kauno mieste ir rajone.

Dauguma sutiko

"Informuoju, kad pagal iš mokyklų surinktą informaciją, tik viena mokytoja iš Ringaudų pradinės mokyklos nepasirašė sutarties, nes jai atlyginimas, palyginti su praėjusiais metais, padidėjo 3 eurais. Mokytoja planuoja nutraukti darbo santykius", – "Kauno dienai" teigė Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja ugdymui, vykdyti Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjos pareigas Nijolė Benikienė.

Kauno miesto Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Virginijus Mažeika teigė, kad jo turimais duomenimis, "solidi dauguma" miesto pedagogų su mokyklomis taip pat yra pasirašę sutarčių priedus dėl atnaujintos darbo apmokėjimo tvarkos.

"Yra keli atskiri atvejai, kai priedai dar nepasirašyti", – sakė V.Mažeika. Šiais keliais atvejais priedai, anot jo, yra tikslinami.

Sulaukia paklausimų

Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) Asmenų aptarnavimo ir teisės taikymo skyriaus vedėja Irina Janukevičienė "Kauno dienai" tvirtino, kad inspekcija iki praėjusios savaitės iš Kauno miesto ir rajono pedagogų nebuvo gavusi skundų, susijusių su darbo sutarčių pakeitimu, tačiau skambučių norint pasikonsultuoti, prašant patarimo sulaukta su kaupu.

"Turime įvairių paklausimų. Ne tik iš Kauno, iš visos Lietuvos. Pradėjo klausinėti nuo vasaros. Aiškiname įvairius neaiškumus, kurie yra mūsų kompetencija", – kalbėjo VDI atstovė.

Tik viena mokytoja iš Ringaudų pradinės mokyklos nepasirašė sutarties, nes jai atlyginimas, palyginti su praėjusiais metais, padidėjo 3 eurais.

Anot jos, negali būti tokios situacijos, kad pedagogas dirbtų be darbo sutarties. "Jeigu pedagogai toje pačioje įstaigoje dirbo ir anksčiau, pasikeitus darbo apmokėjimo sistemai, darbo sutarties iš naujo pasirašyti nereikia. Tačiau pedagogai turi gauti susipažinti darbo sutarties pakeitimus ir juos pasirašyti, jeigu sutinka dirbti pakeistomis darbo sąlygomis", – teigė I.Janukevičienė. Mokykloje, kaip ji aiškino, turėjo vykti derybos, turėjo būti teikiama informacija, kas ir kodėl keičiasi.

"Jeigu darbuotojai negavo darbo sutarčių pakeitimų, apie juos nebuvo net informuoti, tai yra darbdavys neįvykdė savo įpareigojimų, tuomet pakeisti jo darbo sąlygų negali, vadinasi šiuo atveju turi mokėti už darbą užmokestį, kokį gaudavo anksčiau. Iš kitos pusės, to negalima daryti, nes įsigaliojo įstatymo pakeitimas, ir darbdavys privalėjo pasirūpinti tuo, kad įstatymas būtų vykdomas", – dėstė I.Janukevičienė.

Ginčai dar nebaigti?

Ji akcentavo, kad bet kokiu atveju darbuotojas neturi nukentėti. Jam darbo užmokestis neturi nei sumažėti, nei kažkaip kitaip pablogėti jo padėtis. "Jeigu vis dėlto taip įvyksta, ir ne dėl kitų priežasčių (pavyzdžiui, mažėja mokinių skaičius, keičiasi krūvis), o būtent dėl naujos darbo apmokėjimo sistemos, tai jau kitas atvejis – tai yra pažeidimas. Tokiu atveju darbuotojas turi teisę kreiptis į VDI Ginčų komisiją. Skundas bus išnagrinėtas ir priimtas atitinkamas sprendimas", – komentavo I.Janukevičienė.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas pirmadienį išplatino pasisakymą, kuriame naująjį pedagogų darbo apmokėjimo modelį vadina "iš esmės pernelyg komplikuotu, neturinčiu aiškios metodikos ir skatinančiu korupciją".

Jo teigimu, "rugpjūtį mokytojai buvo verčiami pasirašyti vos ne ant tuščio lapo". Taip, anot jo, buvo gaunami pritarimai darbo sutarčių pakeitimams.

A.Navicko skaičiavimais, pedagogus bandoma apsukti ir nemokėti visų pagal naująjį modelį jiems priklausančių pinigų. "Visi 35 tūkst. Lietuvos mokytojų buvo "apskaičiuoti", ir dabar, nepriklausant nuo to, ar jie yra, ar nėra atnaujinę darbo sutarčių, turi teisinį pagrindą kreiptis į darbo ginčų komisijas ir prisiteisti nepriemoką su delspinigiais", – aiškino profsąjungos vadovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Rb

Uždarys pusę mokyklų, tai ir pinigų užteks, ir vadovų ir mokytojų. Laukime...

ir nebus skundų

pedagogai bijo direktorių ir pavaduotojų, nes jie skirsto krūvius. Už skundą gali likti aplamai be darbo

Dg

Jei jau direktoriai su pavaduotojom tokie vargsai, tai kodel iki siol nepaviesino informacijos kiek etatu mokyklai skirta, uz kiek pamoku nurodyta skirti etata? Dabar kas prieina tai suzino neva slapta informacija. Kodel mokyklos dar nepaskelbe tinklalapiuose mokejimo sistemos- kiek valandu skirta uz kokius darbus 3 kiseneje, kaip koeficientu padidinimas skaiciuojamas?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS