Pirmiausiai į kirpyklą, o tada – į lauko kavines | KaunoDiena.lt

PIRMIAUSIAI Į KIRPYKLĄ, O TADA – Į LAUKO KAVINES

Kol žmonės lauko kavinėse nuo veidų plėšia kaukes ir mėgaujasi maistu, grožio specialistės dūsta po apsauginiais skydais ir bando priprasti prie naujų darbo sąlygų.

Kitokia savaitė

Savaitės pradžia kauniečiams gražino pamirštus skonius ir leido bent trumpam atsipūsti nuo pastarojo mėnesio virtuvės jungo – sušvelninus karantiną šalyje, pirmadienį dalis miesto kavinių persikėlė į lauką. Iš vakaro peržvelgę sinoptikų prognozes, žadėjusias saulėtą dieną, miestiečiai vietas po atviru dangumi rezervavo iš anksto. Kiti vietų prie stalelio, pasiilgtų patiekalų ar gėrimų buvo pasiryžę laukti ir keliolika minučių.

"Pagaliau maistas lėkštėje, o ne iš kartoninių dėžučių. Pagaliau maistą kažkas atneša ir dar gero apetito palinki", – primirštu ir iš naujo atrastu servisu džiaugėsi miesto kavines nusėdę lankytojai.

Po daugiau nei mėnesį trukusios vergystės puodams, miestiečiai užgulė centre esančias kavines.

Nors kauniečiams ir leista apsilankyti viešojo maitinimo įstaigose, tačiau verslui bent jau kol kas galios griežti reikalavimai. Prie staliukų galės sėdėti ne daugiau nei du žmonės, išskyrus tuos atvejus, kai asmenys yra vienos šeimos nariai, o artimiausi kaimynai turės taisytis už 2 m. Nuo pėsčiųjų takų, praėjimų į vidinius kiemus ar laiptines, gyvenamųjų pastatų langų turės būti išlaikytas bent 1 m nuotolis. Kavinių lankytojai privalės dėvėti kaukes, kurias leidžiama nusiimti tik valgant ar vaišinantis gėrimais. Tuo metu darbdaviai turės užtikrinti maitinimo įstaigoje dirbančio, klientus aptarnaujančio personalo sveikatą ir nuolatines sveikatos patikras. Darbuotojų aprūpinimas apsaugos priemonėmis ir dezinfekantais taip pat patenka į įstaigų atsakomybių sąrašą.

Nesitiki pelno

Pirmadienį savo terasą atvėrė Rotušės aikštėje įsikūręs restoranas "Soul" ir "Kauno dienos" kaimynas restoranas "Bokštas". Pastarasis dirbo ir karantino metu, tiesa, teikė tik maisto išsinešimo ir pristatymo į namus paslaugą, kurią papildė naujais patiekalais, paruoštais kepti griliuose ar ant laužo.

V.Gedvilaitė apie pelną dabar negalvoja, svarbiausia, anot jos, nenuvilti klientų.

"Tokiu būdu siekėme nenuvilti savo lojalių klientų, kurie taip pat mūsų nenuvylė – kasdien ėjo pas mus pasiimti patiekalų", – restorano "Bokštas" vadovė Viktorija Gedvilaitė kvietė iš arčiau dirstelėti į miesto centre esančią terasą.

Tiek ši, tiek priklausanti restoranui "Soul", bus šildomos specialiais šildytuvais, be to yra pilnai įstiklintos, todėl saugo ir nuo šalčio, ir nuo vėjo, ir nuo lietaus, kurio lietuviškas pavasaris tradiciškai negaili.

"Bet kokiu oru klientai galės mėgautis ir vaizdu, ir mūsų patiekalais", – paklausta apie restorano meniu, V. Gedvilaitė tikino, kad šis šiek tiek keisis. Esant mažesnėms pajėgoms virtuvėse, sumažėjo ir galimybės, todėl klientams bus siūlomi laiko patikrinti, mėgiamiausi patiekalai. Ar keisis patiekalų kainos, restorano vadovė nesiėmė prognozuoti. Tai esą parodys laikas, lankytojai ir tiekėjai.

Dalis šalies viešojo maitinimo įstaigų savo veiklos taip ir neatnaujino – verslininkai paskaičiavo, kad atidaryti lauko kavines jiems paprasčiausiai neapsimokės. Esą nedidelėms kavinėms, siūlančioms greit pagaminamą maistą rizikuoti verta, tuo metu prabangiems restoranams, kuriuose sukasi brangiai apmokami virtuvės šefai – tikrai ne.

"Iš esmės toks atidarymas nėra ir negali būti pelningas. Manome, kad tai bus nuostolinga, – Restorano vadovė negailėjo kritikos valdžiai, viena ranka duodančiai, kita ranka atimančiai. – Leidimo dirbti lauke sistema, nėra gerai apgalvota ir išspręsta. Vyriausybė tarsi užsidėjo pliusą "leidome dirbti", nors pažiūrėjus į taisykles aišku, kad geriau nedirbti, nei nuostolingai vykdyti veiklą. Tačiau nevykdyti taip pat negalime sau leisti."

Ragina mokėti kortele

Paskelbus apie karantino sušvelninimus, bene didžiausias judesys buvo jaučiamas šalia Soboro. Žmonių srautais niekada nesiskundęs restoranas-baras "Nuogas" klientų neatsigynė ir pirmadienį. Susėdę saugiu 2 m atstumu vienas nuo kito lankytojai skanavo batatų juosteles su miso majonezu, vietnamietišką sriubą su vištiena ar geltonąjį karį su krevetėmis.

"Šiame gale yra judesys, o senamiestyje sunkiai viskas juda iš mirties taško", – restorano-baro "Nuogas" ir restoranų tinklo "Piano piano" bendraturtis Justas Leščiukaitis tikino niekur neskubantis.

Geriau lėtai ir užtikrintai, nei greit ir bet kaip. Dėl tos priežasties sutrumpintas ir restoranų darbo laikas. "Nuogas" lankytojams bus atviras iki 22 val., o "Piano piano" užsidarys valanda anksčiau. Pasiteiravus kuo šiųmetis pasiruošimas lauko Kavinėms skyrėsi nuo ankstesnių, verslininkas šyptelėjo – skirtumas tik tas, kad po ilgos pertraukos aptarnaujantis personalas grįžo labiau pasiilgęs darbo.

"Nereikėjo pirkti daugiau pledų ar kitų priemonių, nes staliukų šiemet į lauką išnešėme maždaug perpus mažiau", – J. Leščiukaitis kalbėjo, kad esminis pokytis – didesnis dėmesys apsaugai. Visi darbuotojai, anot jo, bus apsiginklavę veido kaukėmis, pirštinėmis, kurias nuolat dezinfekuos arba keis naujomis.

"Žmonės neretai galvoja, kad užsimauni pirštines ir to pakanka. Pažiūrėkite, kas darosi turguje. Su tomis pačiomis pirštinėmis ir duoną, ir pinigus ima. Beje, mes savo lankytojus raginame atsiskaityti banko kortelėmis, tačiau galimybė mokėti grynais palikta", – J. Leščiukaitis tikino, kad dėl atsiskaitymo būdo niekam nekils jokių keblumų.

"Nuogo" savininkų J.Leščiukaičio ir Daivaro Judino teigimu, restoranai dirbs trumpiau nei anksčiau.

Nusiteikę optimistiškai

Jau eilę metų atšilus orams miestiečiu viliojęs didžiausia ir jaukiausia terasa, restoranas "Pilies sodas" šiemet ištikimiausių lankytojų lauks nuo gegužės 1 dienos – savaitės pradžioje čia dar vyko pasiruošimo darbai, o restorano atstovė pasakojo, kokie pokyčiai artimiausiu metu lauks visų lankytojų. Vykdydama reikalavimus, administracija sumažino staliukų skaičių, kad tarp jų būtų saugus atstumas. Tuo metu apsaugos darbuotojus ir aptarnaujantį personalą apginklavo būtiniausiomis priemonėmis – veido kaukėmis, apsauginiais veido skydeliais, pirštinėmis ir dezinfekciniais skysčiais.

"Svečius taip pat raginsime laikytis visų reikalingų higienos reikalavimų, dėvėti kaukes, dezinfekuotis rankas, o laukiant eilėje laikytis saugaus atstumo", – "Pilies sodo" atstovė Eglė Ambrazaitytė vylėsi, kad žmonės bus sąmoningi.

Negadins nuotaikos nei sau, nei kitiems. Visu kitu pasirūpins Pilies sodas. Lankytojų jaukumui terasoje įrengti specialūs šildytuvai ir atnaujintas meniu. Taip, anot pašnekovės daroma kasmet, todėl išimtys nebus daromos ir šiemet.

"Manau naujų kokteilių ir patiekalų pavadinimai tikrai neatspindės esamos situacijos", – ją, anot pašnekovės, atspindės žmonių srautai, kurie, veikiausiai, bus kur kas mažesni nei anksčiau. – Nepaisant visko, esame nusiteikę optimistiškai."

Šalia nuostabaus vaizdo iš terasos, "Pilies sodas" lankytojams bus pasiūlyta ir naujų patiekalų.

Valdžios lengvatos

Verslininkams piešiant ne patį geriausią scenarijų, miesto valdžia pasišovė švelninti karantino sukeltus padarinius ir palengvinti mokestinę naštą visoms Kaune veikiančioms lauko kavinėms ir terasoms.

"Praėjusiais metais stebėjome lauko kavinių bumą – išduotos net 68 licencijos, o saulėtą dieną būdavo sunku atrasti laisvą vietą. Norime skatinti nuo pandemijos nukentėjusių smulkiųjų ir vidutinių verslų grįžimą į darbus. Lengvatų taikymas gali būti tinkama pradžia. Nors iš miesto biudžeto sąskaitos padengiama suma yra sąlyginai nedidelė, tačiau tikimės, kad ir toks indėlis prisidės prie greitesnio grįžimo į įprastą ritmą", – kalbėjo Kauno miesto mero pavaduotojas Andrius Palionis.

Pagal iki šiol galiojusias nuostatas, už leidimus prekiauti ar teikti paslaugas viešosiose vietose vietinė rinkliava siekė 1,2 euro už 1 kv. m. Tai viena mažiausių kainų tarp didžiųjų miestų. Pritaikius mokesčių lengvatas 2020 metais lauko sezonui, viešojo maitinimo paslaugas teikiantys verslai turėtų sutaupyti keliasdešimt tūkstančių eurų, skaičiuojant pagal praėjusių metų lauko kavinių užimtus plotus.

Tačiau šiemet rinkliavų suma galėtų būti net kelis kartus didesnė, nes drauge su šia mokesčių lengvata Kaunas, kaip ir kiti šalies miestai, pasirengęs leisti lauko kavinėms ir terasoms plėstis, kad tokias paslaugas teikiantis verslas galėtų saugiai ir pagal šiandieninius karantino reikalavimus aptarnauti kuo daugiau klientų.

Kauno savivaldybės Licencijų, leidimų ir paslaugų skyrius taip pat atnaujina leidimų išdavimo procesus, kurie buvo laikinai sustabdyti dėl karantino ribojimų. Prioritetas teikiamas iki karantino pateiktiems prašymams, o naujų leidimų teikimas vykdomas įprasta tvarka. Kol kas paslaugos teikiamos elektroniniu būdu.

Pirmenybė – ištikimiausioms

Pirmadienį lengviau atsipūtė ne tik pasiilgusieji kavinių, bet ir tie, kuriems karantinas priminė pirmapradę būseną – sužėlusius plaukus ir ataugusius nagus. Tuo metu grožio paslaugų teikėjos jau po pirmųjų valandų su apsauginėmis veido kaukėmis ir apsauginiais skydais suprato, koks pragaras jų laukia artimiausiu metu.

"Taip atrodo mano veidas po visos dienos procedūrų", – įspaudus skruostuose ir ant nosies kuprelės pirštu braukdama manikiūro meistrė Aurelija juokavo, kad po kelių savaičių darbo tokiomis sąlygomis internete plis ne tik medikų, bet ir karantino pakoreguotų grožio specialisčių veidai.

Valanda su apsaugos priemonėmis, anot jos, prailgo ir klientėms. Ypač toms, kurios nešioja akinius.

"Nieko nepadarysi… arba – ko dėl grožio nepadarysi. Visos žinojo, ko tikėtis ateinant. Perspėjau, kad naudotų apsaugos priemones, ateitų be palydos, o jei blogai jaučiasi, nedelsdamos perspėtų iš anksto", – Aurelija pasakojo, apie pokyčius darbe klientes informavusi iš anksto trumposiomis žinutėmis, o dar prieš karantiną kelioms klientėms suruošusi priemonių rinkinius, kad jos pačios, namų sąlygomis pasitvarkytų gelinį manikiūrą.

Vos sužinojusios, kada bus atnaujinamos grožio paslaugos, moterys meistrę užvertė skambučiais, o vietas dviem savaitėms į priekį išgraibstė per valandą. Tiesa, pirmenybę Aurelija teikė savo nuolatinėms klientėms.

"Pirmiausiai užrašiau ištikimiausias, ilgiausiai laukusias. Vėliau išrikiavau likusias. Naujų klienčių, deja, bet kol kas neregistruoju", – kalbėjo manikiūristė.

Iš esmės toks atidarymas nėra ir negali būti pelningas. Manome, kad tai bus nuostolinga.

Po pertraukos moterys grįžo nulūžusiais, atsilupusiais ir ataugusiais nagais, todėl vietoje įprastinio gelinio lakavimo papildymo joms teko daryti naujus priauginimus už papildymo kainą. Tačiau tai nereiškia, kad kainos nesileis. Jau bemaž penkerius metus miestiečių nagais besirūpinanti moteris neatmetė galimybės, kad įvertinus apsaugos priemonėms patirtas išlaidas, nuo kito mėnesio klientėms manikiūro kaina išaugs maždaug 2 eurais.

Lyg Kalėdos

Dieną, kai iš kirpėjos Giedrės Gaižutienės sulaukė žinutės apie atnaujinamą veiklą, klientai prisimins kaip antras Kalėdas. Panašiai – tarsi prieš svarbiausias metų šventes ir po egle laukiančią staigmeną, sekmadienio vakarą jautėsi ir pati meistrė.

"Pirmos dvi valandos darbe buvo keistos, o į dienos pabaigą atrodė, kad taip dirbu jau kokias dvi savaites, – Per ganėtinai trumpą laiką G.Gaižutienė esą spėjo prisijaukinti net ir ne itin patogų veido skydą. – Nešioju akinius, o kai užsidedu skydą krenta atspindžiai. O kur dar veido kaukė po skydu..."

Kaip jau supratote, nuo šiol meistrės spintelėje ne tik profesionalus plaukų džiovintuvas, tiesintuvas, žirklių ir šukų rinkinys ir segtukai – ant stalelio įsitaisė vienkartinių kaukių ir pirštinių dėžutės, o šalia jų litrai dezinfekcinio skysčio. Dabar juo , o ne juoda kava, arbata ir šokoladiniu saldainiu kaip anksčiau, meistrė pasitinka visus savo klientus. Dezinfekcinio skysčio dulksna juos ir išlydi.

"Po kiekvieno kliento privaloma dezinfekuoti patalpas, vietas. Todėl tarpai tarp ateinančių žmonių labai išsitęsė", – apie pasikeitusį ritmą kalbėjo grožio specialistė.

Taiso padarytas klaidas

Pagal saugumo reikalavimus, klientų srautai grožio salonuose ribojami, tai reiškia, kad vienam klientui turi būti skirta ne mažiau kaip 10 kv. m. plotas, o paslaugos gali būti teikiamos kas antroje darbo vietoje, siekiant išlaikyti saugius atstumus. Ir nors šiuo metu erdviame salone G.Gaižutienė dirba viena, tuo metu kai ilgaplaukei klientei peroksidas kanda šaknis, laisvoje kėdėje negali taisytis kitas klientas. Vienam meistrui – vienas klientas.

Grįžus atgal į saloną, meistrė atlieka ne tik įprastinius kirpimus, daugiau ar mažiau sudėtingus dažymus, bet ir taiso karantino metu padarytas klaidas.

"Yra du tipai vyrų. Vieni, kurie visą tą laiką nesikirpo, kiti, kuriuos kažkas bandė apkirpti namuose. Susitikome, pasijuokėme, kad visi pasikeitėme neatpažįstamai, – meistrė dėkojo dailiosios lyties klientėms, kad šios namuose neeksperimentavo.

Ataugusias šaknis, su nuotoline meistrės konsultacija, pačios nusidažė vos kelios moterys, tuo metu likusios kantriai išlaukė ar tebelaukia kol prie jų prisilies specialistės ranka.

"Darbo labai pasiilgau, tačiau to tikrojo, koks buvo anksčiau, dar nėra", – dėl tos pačios priežasties G.Gaižutienė visų klienčių, jei tik yra galimybė, paprašė atsiskaityti bankinėmis kortelėmis, o ne grynaisiais kaip anksčiau.

GALERIJA

  • Pirmiausiai į kirpyklą, o tada – į lauko kavines
  • Pirmiausiai į kirpyklą, o tada – į lauko kavines
  • Pirmiausiai į kirpyklą, o tada – į lauko kavines
  • Laikas: „Nuogo“ savininkų J.Leščiukaičio ir Daivaro Judino teigimu, restoranai dirbs trumpiau nei anksčiau.
  • Pirmiausiai į kirpyklą, o tada – į lauko kavines
  • Pirmiausiai į kirpyklą, o tada – į lauko kavines
  • Pirmiausiai į kirpyklą, o tada – į lauko kavines
  • Pirmiausiai į kirpyklą, o tada – į lauko kavines
  • Pirmiausiai į kirpyklą, o tada – į lauko kavines
Evaldo Šemioto, Vilmanto Raupelio, Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (25)

Na

kirpyklą dar suprasti galima, bet kam kabokai? Nei jų tiek reikia nei ką. Na nuveini su draugija per gimtadienius keliskart į metus, negi ten kas dieną reikia eit ir ėst? Nu ne pirmo būtinumo dalykas, namie sėkmingai galima pasidaryti ir daugiau ir sveikiau, o va ko labai reikia,tai odontologų, nes kai mėnesį laki Nimesil nuo skausmo, tai komplikacijos po patekimo pas daktarą bus nefainos nei dančiui nei piniginei

„gražino pamirštus skonius“?

„gražino pamirštus skonius“?

man patinka gyvenimas

niurzgos sedekit savo sudbuciuose tarybiniu laiku dauguabuciuose ir valgykit kruopas kuriu prisipirkot penkmeciui..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS