PMDF dienos: nuo Lietuvos paso paieškų iki globalios politikos diskusijų | KaunoDiena.lt

PMDF DIENOS: NUO LIETUVOS PASO PAIEŠKŲ IKI GLOBALIOS POLITIKOS DISKUSIJŲ

  • 0

Kaip ir kasmet, pavasariui įsibėgėjus, VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakultetas (PMDF) balandžio 24–27 dienomis kviečia artimiau susipažinti su fakulteto bendruomene ir veiklomis bei turiningai praleisti laiką jau tradicinėmis tapusiose PMDF dienose. Visi renginiai ir paskaitos yra atviri plačiajai visuomenei, moksleiviams, žiniasklaidos atstovams.

Nereikia būti dideliam, kad kurtum istoriją. Šiais metais PMDF dienų atidarymo renginys, vyksiantis balandžio 24 dieną, skiriamas Lietuvos istorine asmenybe tapusio, fakulteto profesoriaus Liudo Mažylio atradimui – Vasario 16-osios Nepriklausomybės aktui, suteikusiam džiaugsmo visai Lietuvos visuomenei. „Renginio metu VDU ir viso Kauno miesto bendruomenė galės ne tik pasiklausyti prof. L. Mažylio pasakojimo apie savo ieškojimus, atradimus, tolimesnius planus, bet ir užduoti klausimus renginio dalyviams“, – teigia PMDF prodekanė doc. dr. Ingrida Unikaitė-Jakuntavičienė.

Globalių, politinių procesų ir informacijos problemos

Kitų PMDF renginių metu VDU bendruomenė ir visuomenė kviečiama dalyvauti įvairiose diskusijose, pradedant Europos Sąjungos politikos svarstymais, lyderių aptarimu ir baigiant tiriamosios žurnalistikos analize Lietuvoje. Balandžio 25 d. antradienį vyks diskusija apie Europos Sąjungos (ES) ir Lietuvos vystomojo bendradarbiavimo politiką. VDU lankysis LR Užsienio reikalų ministerijos Vystomojo bendradarbiavimo departamento vadovė Violeta Motulaitė, taip pat UNESCO organizacijos ekspertas Saulius Mykoliūnas ir kiti diskusijos dalyviai.

„Nors ES laikoma lyderiaujančiu donoru vystomojo bendradarbiavimo srityje, tačiau Lietuvos visuomenė turi per mažai informacijos apie tvaraus vystymo idėjas, pasaulinės darbotvarkės tikslus, ES ir Lietuvos vaidmenį šioje srityje“, – paaiškina PMDF prodekanė dr. Sima Rakutienė.

Balandžio 26 dieną vyks diskusija apie tiriamosios ir kritinės žurnalistikos problemas ir perspektyvas Lietuvoje. Šią diskusiją ves politikos apžvalgininkas ir VDU docentas Rimvydas Valatka.

Inovatyvios PMDF dėstytojų paskaitos ir knygos pristatymas. Balandžio 25 dieną vyks susitikimas su inovatyviausiu VDU dėstytoju, doktorantu Mindaugu Norkevičiumi. Mindaugas taip pat keletą kartų buvo išrinktas ir geriausiu VDU dėstytoju bei 2015 metais tapo akademiškiausiu Kauno jaunuoliu. Kviečiami ne tik studentai, bet ir dėstytojai pasisemti idėjų jo paskaitoje. Viešoje paskaitoje M. Norkevičius kalbės apie daugiakalbystės svarbą bei politines aktualijas.

Balandžio 26 dieną, trečiadienį, Filosofijos ir socialinės kritikos katedros vedėjas, filosofas, VDU profesorius Gintautas Mažeikis skaitys paskaitą apie filosofinius kritinio mąstymo šaltinius. Taip pat balandžio 25 dieną bus pristatoma Marko Zingerio nauja knyga „Aš sėdėjau Stalinui ant kelių“. Knygos pristatyme ir diskusijoje dalyvaus ne tik autorius, bet ir PMDF dekanas profesorius Šarūnas Liekis ir VDU istorijos profesorius Egidijus Aleksandravičius.

Užsienio svečių paskaitos ir tarptautinė konferencija

PMDF – vienas tarptautiškiausių fakultetų ne tik Lietuvoje, suburiantis didelę tarptautinių studentų ir dėstytojų bendruomenę. PMDF dienose taip pat užsienio svečių paskaitas. Lenkijos, Gruzijos, Azerbaidžano ir kitų šalių mokslininkai kalbės apie Pietų Kaukazo ir Rytų Europos šalių socio-politines transformacijas, ES geopolitines strategijas ir kitus tarptautinius procesus. PMDF dienas užbaigs tarptautinė mokslinė konferencija „Šiuolaikiniai politiniai procesai: iššūkiai ir galimybės“. Konferencija skirta aptarti Lietuvoje, regione ir pasaulyje vykstančius politinius ir saugumo procesus, jų poveikį visuomenėms. „Akivaizdu, kad 2016 metai buvo pilni iššūkių globalioje saugumo darbotvarkėje, o rinkimai Jungtinėse Amerikos Valstijose ir „BREXIT“ verčia svarstyti apie kintančias Vakarų pozicijas pasaulio tvarkoje ir jų globalų poveikį“, – teigia VDU politologas dr. Giedrius Česnakas. Pasak jo, 2017 metai nebus ramesni – rinkimai Prancūzijoje ir Vokietijoje, energetinio saugumo problemos, kintančios Turkijos pozicijos, besitęsianti Rusijos agresija ir daugelis kitų. Didelė dalis šių klausimų bus svarstomi konferencijoje.

Šiemetinėje konferencijoje daug dėmesio skiriama politinei sociologijai, politinei komunikacijai ir technologijoms. Tai akivaizdžiai rodo augantį informacijos poveikį visuomenėms, politiniam elgesiui ir identiteto formavimui.

Renginio programą rasite čia.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS