Po „Kauno dienos“ publikacijos – vis daugiau abejonių dėl galimos korupcijos | KaunoDiena.lt

PO „KAUNO DIENOS“ PUBLIKACIJOS – VIS DAUGIAU ABEJONIŲ DĖL GALIMOS KORUPCIJOS

Konservatorius Seimo narys Edmundas Pupinis teigia, kad trečiadienį į Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos posėdį neatvykęs žemės ūkio ministras Giedrius Surplys „išvengė atsakymų į nepatogius klausimus dėl galimai korupcinių veiksmų, įsakymu patvirtinus Ekologinio žemės ūkio taisyklių pakeitimus“.

Seimo nario išplatintame pranešime teigiama, kad žiniasklaidoje skelbiama, jog grupė ekologiškai ūkininkaujančių ūkininkų itin sunkius kaltinimus dėl galimos korupcijos įvykdymo meta G. Surpliui ir viceministrei Ausmai Miškinienei. „Kauno dienos“ publikacijoje teigiama, kad ekologinio žemės ūkio taisyklių pakeitimais suabejojusių ūkininkų raštas išsiųstas Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT), Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai (FNTT) ir Generalinei prokuratūrai.

„Kadangi kaltinimai pernelyg rimti, o faktas, kad skunde minimas žemės ūkio ministro G. Surplio 2018 m. gruodžio 27 d. įsakymas (Nr. 3D-965), kuriuo buvo patvirtinti Ekologinio žemės ūkio taisyklių pakeitimai, pagal kuriuos atgaline data įgyja teisę paramą gauti kai kurie ekologiniai ūkininkai, kuriems parama buvo atimta už ekologinio ūkininkavimo pažeidimus, taip pat tikri, todėl ir kyla klausimai, ar sąmoningai sudaromos sąlygos gauti išmokas tiems, kurie neturi teisės jų gauti“, – ministro viešai klausia E. Pupinis.

Edmundas Pupinis/Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.

Jo teigimu, minėtame ministro įsakyme numatyta papildoma sąlyga, kad ūkininkas, nesilaikantis ekologiško ūkininkavimo reikalavimų, papildomas išmokas gali gauti, „jeigu ūkio subjektas savo iniciatyva ir ištekliais įrodo, kad konkretūs laukai neužteršti. Ūkio subjektai gali pateikti sertifikavimo įstaigai papildomus objektyvius įrodymus. Dėl objektyvių įrodymų tinkamumo sprendžia sertifikavimo įstaiga“.

„Abejonių kelia tokių savo iniciatyva ir resursais pateikiamų įrodymų teikimas tai pačiai sertifikavimo įstaigai, kuri nustatė pažeidimus. Ar tie „savo iniciatyva ir resursais pagrįsti įrodymai“ nepasireikš aukštų pareigūnų skambučiais ir netaps korupcine landa taisyklių pažeidėjams?

Bet kokiu atveju taisyklių pakeitimas, leidžiantis gauti paramą atgaline data, remiantis „papildomais argumentais“, kelia daug klausimų. Toks įsakymas gali būti traktuojamas kaip korupcinis, proteguojantis nesąžiningai ūkininkaujančiųjų interesus ir darantis žalą ne tik ekologijai, sąžiningai ūkininkaujantiems ūkininkams, bet ir valstybės biudžetui, jei ši informacija pasiektų Europos Sąjungos lėšų panaudojimą prižiūrinčias institucijas“, – pranešime rašo E. Pupinis.

Eltai trečiadienį su ministru G. Surpliu kol kas nepavyko susisiekti.

ELTA primena, kad trečiadienį buvo rengiamas TS-LKD frakcijos posėdis dėl, jų teigimu, „abejonių sukėlusių Vyriausybės ir jai pavaldžių įstaigų viešinimo paslaugų konkursų, kurių daugumą laimėjo Dariaus Gudelio įmonė „VIP viešosios informacijos partneriai“.

Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.

„Reaguojama į žiniasklaidoje paskelbtą informaciją apie nedeklaruotus D. Gudelio reguliarius ir sistemingus susitikimus su ministru pirmininku ir ūkio ministru bei abejones sukėlusius viešinimo konkursus, kurių vertinimo komisijoje dirbo premjero patarėjas“, – buvo rašoma TS-LKD pranešime.

Posėdyje buvo kviečiami dalyvauti žemės ūkio ministras Giedrius Surplys, Nacionalinės mokėjimų agentūros direktorius Erikas Bėrontas, ministro pirmininko patarėjas Tomas Beržinskas. Atvyko tik E. Bėrontas. 

Plačiau apie tai, kad ūkininkams užkliuvo žemės ūkio ministro patvirtinti Ekologinio žemės ūkio taisyklių pakeitimai, skaitykite „Kauno dienos“ straipsnyje.

GALERIJA

  • Po „Kauno dienos“ publikacijos – vis daugiau abejonių dėl galimos korupcijos
  • Po „Kauno dienos“ publikacijos – vis daugiau abejonių dėl galimos korupcijos
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

O

Tai Labanausko nekvietė į posėdį? Įdomu kur jis gavo agronomo diplomą ir aplamai kaip jis atsidūrė darbe susijusiam su ekologija

Profesorius

Reklaminis eilinis priešrinkiminis koncervų šou...ieško šiknoje smegenų...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS