Privatus darželis veikia patikrintu aferos modeliu? | KaunoDiena.lt

PRIVATUS DARŽELIS VEIKIA PATIKRINTU AFEROS MODELIU?

Vaikų darželis "Vaikystės kiemas", "Obuolio" pradinė mokykla, laisvalaikis vaikams, jaunimui, suaugusiesiems ir visai šeimai – didžiulį paslaugų spektrą siūlanti bendrovė "Uniqum" bankrutuoja, keičia pavadinimus ir galbūt taip siekia išvengti mokėti skolas.

Veikla nesustojo

Privačios įstaigos skolos Kauno savivaldybei, "Sodrai", kitiems paslaugų tiekėjams įmonei Kūrybinės raiškos centras "Uniqum" greičiausiai nuslys kartu su šio centro išregistravimu iš įmonių registro. Vien "Sodrai" ši bendrovė skolinga beveik 16 tūkst. eurų. Kauno apygardos teismo nutartimi Kūrybinės raiškos centrui "Uniqum" pernai gegužės 13 d. iškelta bankroto byla.

Vaikus į privatų darželį ir mokyklą leidžiantys tėvai apie bankrotą greičiausiai nė nenutuokia, o ir negali žinoti, nes tuo pačiu adresu Žeimenos gatvėje jau veikia asociacija "Kūrybos kelias". Veidai privačiame darželyje ir mokykloje nepasikeitė, interneto puslapis – taip pat, žodžiu, jokių išorinių bankroto pažymių.

Asociacijai vadovauja tas pats direktorius Nerijus Cibulskis. "Anksčiau dirbau vienoje bendrovėje, dabar – kitoje", – smulkiau komentuoti situacijos N.Cibulskis nenorėjo.

Kaip sakoma, ta pati panelė tik kita suknelė: vietoj bankrutuojančios bendrovės, kūrybinės raiškos centro "Uniqum" tokias pačias paslaugas siūlo asociacija "Kūrybos kelias". Gerai žinomas fenikso modelis, kai viena bendrovė bankrutuodama nusineša skolas, o bankrutuojančiosios turtas perkeliamas įsteigtai naujai bendrovei kartu su visais darbuotojais ir klientais.

Galima sakyti, kad versle visko pasitaiko, ne vienam taip yra atsitikę. Tik peržvelgus viešumą pasiekusias "Uniqum" istorijas, susidaro įspūdis, kad kažkieno globota privati bendrovė visiškai nebuvo suinteresuota skaidriu verslu. Bankroto dulkės nusės ant senų skolų ir pirmyn su švariomis bendrovės jaunąją kartą globoti bei ugdyti.

Sulaukė užtarimo

Prieš kelerius metus Kauno savivaldybė su "Uniqum" buvo įsisukusi į teismų karuselę. Buvusios mokyklos "Anima" patalpose Žeimenos gatvėje įmonė "Uniqum" veikia nuo 2010 m. Įmonė, pasivadinusi kūrybinės raiškos centru, gautose patalpose įkūrė privatų vaikų darželį "Vaikystės kiemas", taip pat teikė įvairias vaikų ugdymo, užklasinio mokymo paslaugas.

Nuo pat įsikėlimo į buvusios mokyklos patalpas įmonė savivaldybei nemokėjo sutarto nuomos mokesčio. Skola išaugo iki 100 tūkst. litų (apie 30 tūkst. eurų).

Savivaldybė kreipėsi į teismą, bet paskui sutiko pasirašyti taikos sutartį, pagal kurią nuomininkas pažadėjo sumokėti skolas. Iš pradžių "Uniqum" atsiskaitinėjo už praėjusį laikotarpį, bet nemokėjo už einamąjį mėnesį. Paskui mokėjimai nutrūko ir skola vėl pradėjo augti.

Galiausiai Kauno savivaldybės Turto skyrius nurodė darželiui išsikraustyti. Paskui pradėjo skaičiuoti dvigubą nuomos mokestį. Galiausiai sustota ties 258 805 litų skola miestui.

Nesitaikstyti su skolose skendinčia įmone "Uniqum" savivaldybės administracijai buvo siūlyta ne kartą, bet buvęs Kauno meras Andrius Kupčinskas kvietė neskubėti ir palaukti.

"Žinau, kad yra susidariusi tam tikra skola, bet reikia suprasti – jauni tėvai ėmėsi iniciatyvos, investavo, nori sukurti geras sąlygas vaikams, todėl ir neskubame priimti sprendimo", – "Kauno dienai" yra sakęs A.Kupčinskas.

Skolos liko nesumokėtos

Gal sutapimas, o gal ir ne, bet tose pačiose patalpose Žeimenos gatvėje veikė privatus darželis "Anima". Ši įstaiga taip pat buvo viena iš nenorėjusių vykdyti komercinių susitarimų su savivaldybe. Savivaldybė dar 2005 m., nepaisydama tėvų protestų, nusprendė uždaryti "Animą".

Kai galiausiai sprendimas po ilgo bylinėjimosi su tėvais ir savivaldybe buvo įgyvendintas, pretendentų išsinuomoti patalpas Žeimenos gatvėje netrūko. Paskelbtą patalpų nuomos konkursą 2010 m. ir laimėjo kūrybinės raiškos centras "Uniqum".

Nepaisant įmonės nenoro vykdyti finansinių įsipareigojimų, jų taip ir nepavyko iškrapštyti iš savivaldybei priklausančių patalpų. Negana to, su "Uniqum" buvo pasirašyta panaudos sutartis.

"Regis, kad jiems kažkas sakė: būkite, nuomokite, jums mokėti nereikės, nurašysime tas skolas, bet buvo apgauti, o paskui tose patalpose liko panaudos pagrindais. Ta pati įmonė vieną kartą bankrutavo, dabar gyvena", – į praeities labirintus nenorėjo grįžti Kauno savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Jis patvirtino, kad kiek "Uniqum" buvo skolinga savivaldybei, tiek ir liko. "Nesinori gilintis į tas senas istorijas, kai žmonės eina į konsensusą. Pati veikla neužkliūva, juolab kad ji vyksta, tik klausimas, kaip ją perkelti į bendradarbiavimo, o ne dovanų lygį", – pernelyg  bendrovės nepeikė G.Petrauskas.

Veikla reikalinga

Pasak savivaldybės administratoriaus, šiai dienai sutartus mokesčius "Uniqum" susimoka, patalpų panaudos sutartis baigsis 2018 m. Tariamasi, kad nuo to laiko už patalpų nuomą bus mokama jau rinkos kaina.

"Mes norime pasirašyti susitarimą, nuo kurios dienos prasideda lengvatinė nuoma. Pagal sutartį, mes turėtume ieškoti toms patalpoms pirkėjo ir, pardavus tas patalpas, jie turėtų išsikelti, arba turime ieškoti susitarimo lengvatinei nuomai iki baigsis panaudos sutartis", – buvusių valdžių palikimu dalijosi G.Petrauskas.

Pati veikla neužkliūva, juolab kad ji vyksta, tik klausimas, kaip ją perkelti į bendradarbiavimo, o ne dovanų lygį.

Administracijos direktorius neabejoja, kad taip buvo galima daryti labai seniai. Kas galėtų paneigti, kad kažkas iš šio verslo visai nenorėjo imti pinigų.

G.Petrauskas sutiko, kad įmonės vykdoma veikla yra reikalinga, miestui vis dar trūksta darželių, o įmonė eina į derybas. Lieka tik susitarti tikslią datą, nuo kada įsigalios naujieji verslo ir miesto susitarimai.

Bylų šleifas

Dar anksti kalbėti, ar lengva bus miesto vadovams pasiekti galutinį susitarimą su "Uniqum", o juolab prognozuoti, kaip seksis bendrovei tvarkingai mokėti sutartus mokesčius. Vieną pamoką miestas jau turėjo.

Prieš metus, 2016 m. vasarį, maitinimą privačiam darželiui tiekusi bendrovė jau turėjo progos teismo keliu išsireikalauti sumokėti "Uniqum" skolas.

Bendrovė "Ankiras" teismui pateiktu ieškiniu prašė priteisti iš asociacijos "Kūrybos kelias" beveik 5 tūkst. eurų skolą, per 1 tūkst. eurų delspinigių, 6 proc. metinių palūkanų nuo priteistos sumos nuo bylos iškėlimo teisme iki teismo sprendimo visiško įvykdymo ir bylinėjimosi išlaidas.

Kauno apylinkės teismas visiškai tenkino maistą tiekusios bendrovės ieškinį, tačiau su tokiu sprendimu nesutiko asociacijos "Kūrybos kelias" atstovai. Sprendimas buvo apskųstas aukštesnės instancijos teismui. Praėjusių metų pradžioje Kauno apygardos teismas pamažino "Ankiro" prašytą sumokėti sumą iki 1737,72 euro skolos ir paliko 6 proc. dydžio metines palūkanas nuo priteistos sumos.

Atitolino bankrotą

Regis, skolos ir bylinėjimasis dėl skolų – kone įprasta "Uniqum" praktika. Dar 2014 m. rugsėjo 11 d. Kauno apygardos teisme buvo priimtas bendrovės "Matipaula" pareiškimas dėl bankroto bylos iškėlimo kūrybinės raiškos centrui "Uniqum".

Motyvuodama prašymą iškelti bankroto bylą "Matipaula" nurodė, kad kūrybinės raiškos centras "Uniqum" neatsiskaitė už suteiktas paslaugas. "Matipaula" nurodė, kad pagal sutartį buvo įsipareigojusi teikti maitinimo paslaugas ir tvirtina šį susitarimą vykdžiusi. Tačiau "Uniqum" neatsiskaitė su maisto tiekėjais.

"Matipaula" nurodė, kad "Uniqum" administracija buvo išrašiusi vekselius 10 tūkst. ir kiek per 9 tūkst. litų, tačiau ir pastarieji liko nesumokėti. Maistą darželiui tiekusi bendrovė suskaičiavo, kad "Uniqum" jai liko skolinga apie 37 tūkst. litų.

Nemokumu kaltintas kūrybinės raiškos centras "Uniqum" paprieštaravo ir nurodė, kad yra moki, be skolų veikianti įstaiga. O santykius su "Matipaula" apibūdino kaip konfliktinius. Esą "Matipaula" netinkamai vykdė savo įsipareigojimus, t.y. tiekiamo maisto porcijos dydis ir energinė vertė neatitiko nurodytame ir iš anksto pateiktame valgiaraštyje. Šį faktą esą nustatė Kauno valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atlikto patikrinimo metu, todėl visi mokėjimai buvo sustabdyti.

Tąsyk teismas nepalaimino prašymo dėl bankroto bylos pradėjimo.

GALERIJA

  • Privatus darželis veikia patikrintu aferos modeliu?
  • Privatus darželis veikia patikrintu aferos modeliu?
  • Privatus darželis veikia patikrintu aferos modeliu?
  • Privatus darželis veikia patikrintu aferos modeliu?
Elijaus Kniežausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (14)

kira

na na, jau kažkas ištiesė savo riestus nagelius į šią teritoriją, kam tie darželiai, ar mokyklos... . Pažiūrėkit, ten jau medžiai iškirsti ir teritorija perpus sumažinta ir aptverta. Mūsų dabartinei valdžiai tik rūpi biznis, o kultūra, socialinė apsauga, švietimas, tai jau tik antraeiliai dalykai. Ką padarysi, koks valdytojas, tokie ir prioritetai.

Kvailumo neišmatuosi...

Straipsnis apie aferystes, mokesčių vogimą, tyčinį bankrotą, o durniai rašo, kad straipsnis užsakytas, leiskime jaunimui dirbti... :)))))) Štai iš tokių gyvena telefoniniai sukčiai :)

taigi..

O ponas Petrauskas tiek prie anos valdzios darba turejo, tiek prie sitos
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS