Privilegijos netenkantis V. Šustauskas: eisime į bunkerius maidanui ruoštis | KaunoDiena.lt

PRIVILEGIJOS NETENKANTIS V. ŠUSTAUSKAS: EISIME Į BUNKERIUS MAIDANUI RUOŠTIS

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Milijonas eurų. Tiek Kauno miesto biudžetui kainavo išskirtinė privilegija – įvairios, net merdinčios partijos nemokamai  naudojosi savivaldybės patalpomis, ir dažniausiai prestižinėse Kauno vietose. Toliau to toleruoti neketinama.

Milijonas – į balą

"Inventorizuojant savivaldybei priklausančias patalpas paaiškėjo, kad partijos – didesnės ar baigiančios išnykti – kone  geriausiose Kauno vietose nemokamai naudojasi patalpomis pagal panaudos sutartis. Net nelabai aišku, kam tos patalpos naudojamos", – neslėpė Kauno savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Savivaldybės duomenimis, partijos Kaune nemokamai yra užėmusios 650 kv. m ploto patalpų, dar 350 kv. m nemokamai suteikta pavieniams Seimo nariams.

"Jeigu partijos šias patalpas būtų iš miesto nuomojusios rinkos sąlygomis, jos visos į miesto biudžetą būtų sumokėjusios beveik 1 mln. eurų. Galima nesunkiai suskaičiuoti, kiek darželių ar mokyklų galėtume sutvarkyti už šiuos pinigus", – skaičiavo G.Petrauskas. Jis neatmetė galimybės nereikalingas savivaldybės veiklai patalpas privatizuoti.

Galima nesunkiai suskaičiuoti, kiek darželių ar mokyklų galėtume sutvarkyti už šiuos pinigus.

Vienas savivaldybės vadovų atkreipė dėmesį, kad anksčiau buvo aiškinama, jog savivaldybės yra įstatymu įpareigotos politinėms partijoms nemokamai suteikti patalpas.

"Tuo pasinaudojo faktiškai visos didžiosios partijos. O pasirodo, kad čia buvo pasakos. Įstatymas savivaldybes įpareigoja suteikti patalpas tik vienmandatėse apygardose išrinktiems Seimo nariams, kad jie turėtų savo priimamuosius bendrauti su žmonėmis. Nemokamomis patalpomis aprūpinti partijas jokio įpareigojimo nėra", – dėstė G.Petrauskas. Anot jo, tik socialdemokratai, įsikūrę Gedimino gatvėje, nesėdi savivaldybei ant sprando – šios partijos Kauno skyriaus būstinė įsikūrusi partijai priklausančiose patalpose.

(Nuotraukoje – G. Petrauskas)

"Aš pats niekada jokiai partijai nepriklausiau, nesu nei kairysis, nei dešinysis. Nesu prieš politines partijas, bet jeigu jos gauna finansavimą iš valstybės biudžeto, kodėl naudojasi miesto patalpomis už dyką ir nelabai aišku, kam?" – svarstė savivaldybės administracijos vadovas.

Turėjo slaptų kėslų?

"Anksčiau visi į savivaldybę žiūrėdavo kaip į melžiamą karvę. Buvo įprasta, kad jei sugebi prieiti prie valdžios, gali ir kelnes numauti. Ir čia kalbu apie visas sritis – ne tik nekilnojamojo turto klausimus, bet ir įstaigų finansavimą, ir visus konkursus, ir sutartis su rangovais. Kol aš būsiu meras, mano ir visos mano komandos garbės reikalas bus niekam neleisti pelnytis iš miesto", – pareiškė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Savivaldybė pastaruoju metu peržiūri visas pagal panaudą suteiktų patalpų sutartis, nuomos sutartis, o sprendimus priims miesto taryba.

Toks jausmas, kad partijos planavo iš miesto pastatus perimti visam laikui.

"Yra gudrūs ir yra gudresni. Išanalizavus visas sutartis, labiausiai nustebino Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Darbo partija ir V.Šustauskas, kurie, senais laikais sudarydami sutartis su savivaldybe, į jas įsidėjo saugiklių, dabar mums apsunkinančių patalpų atsiėmimo procesą. Aišku, mes radome, kaip tuos keblumus išspręsti, bet turėjome papildomo vargo. Toks jausmas, kad partijos planavo iš miesto pastatus perimti visam laikui", – įžvelgė G.Petrauskas.

Yra laisvų salių

G.Petrausko nuomone, leisti nemokamai naudotis patalpomis nėra koks nors pažeidimas. "Tik ar mes privalome suteikti tokias patalpas visiems prašantiesiems? Manau, labiau reikėtų rūpintis tomis organizacijomis, kurios teikia įvairias socialines paslaugas", – užsiminė savivaldybės administracijos vadovas.

Anot jo, ir nuomoti patalpas savivaldybė gali rinkos sąlygomis, o ne mokėti 1 eurą už 1 kv. metrą. "Poliklinikose patalpos nuomojamos vaistinėms. Seniau 30 eurų suma už 1 kv. m atrodė daug, o dabar išnuomojome ir už 108 eurus", – palygino G.Petrauskas.

Jis spėja, kad, nusprendus keisti įsisenėjusią tvarką, bus ir pasipriešinimo, tačiau, pašnekovo nuomone, tai tik požiūrio reikalas.

"Demokratija yra demokratija, ir niekas jos nesiruošia užgniaužti. Partijoms ir politikams atviros savivaldybės salės, kuriomis leidžiame naudotis. Yra mokyklų salės, "Tautos namai", Pedagogų kvalifikacijos centas – prašau, naudokitės, rinkitės, susitikinėkite. Jeigu tose partijų būstinėse partijų veikla vyktų intensyviai nuo ryto iki vakaro, būtų kitaip, o dabar net nežinia, kam jų tokių reikia. Bet čia tikriausiai toks lietuviškas bruožas – būtinai turėti savo atskirą kampelį", – svarstė G.Petrauskas.

Įsikūrę patogiai

Didžiausias pagal panaudą iš savivaldybės gautų patalpų plotas tenka Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams. Pagrindinė šios partijos Kauno skyrių sueigos būstinė įsikūrusi beveik 290 kv. m ploto patalpose Savanorių prospekte. Kiek kuklesnes, beveik 86 kv. m ploto patalpas konservatoriai taip pat turi Šilainiuose, Rasytės gatvėje.

Tame pačiame pastate Rasytės gatvėje beveik 48 kv. m savivaldybės patalpomis neatlygintinai naudojasi ir Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai).

(Nuotraukoje – A. Kupčinskas)

"Užsimota naikinti vietos demokratijos daigus", – rėžė konservatorius Andrius Kupčinskas, paprašytas pakomentuoti miesto valdžios planus iškraustyti partijų būstines iš savivaldybei priklausančių patalpų.

"Šį klausimą jau svarstėme Ekonomikos ir biudžeto komitete. Mes tikrai esame prieš. Manau, kad reikėtų atsižvelgti, ar partija yra gavusi rinkėjų pasitikėjimą, ar ne", – pareiškė A.Kupčinskas.

Anot jo, kol kas partijos skyrių sueiga klausimo dėl patalpų dar nesvarstė, o Savanorių prospekte būstinė jiems suteikta naudotis nemokamai iki 2018-ųjų rugpjūčio.

Šiltuoju metų laiku tikriausiai rinksimės kur nors gamtoje – parkuose, Panemunės šile, o šaltuoju metų laiku – nežinau.

"Partija – ne pelno siekianti organizacija ir su verslu konkuruoti aukcionuose būtų nerealu. Šiltuoju metų laiku tikriausiai rinksimės kur nors gamtoje – parkuose, Panemunės šile, o šaltuoju metų laiku – nežinau. Turbūt grįžta laikai, kai vėl reikės dirbti pogrindyje, rūsiuose", – neslėpė ironijos politikas.

Klausimai supykdė

Kovotojų už Lietuvą sąjunga (buvusi Lietuvos laisvės sąjunga), kurios lyderis Vytautas Šustauskas šiemet partijos vairą perdavė Zigmui Vaišvilai, karaliauja Laisvės alėjoje. Pagal panaudą ši partija naudojasi kone 146 kv. m ploto savivaldybei priklausančiomis patalpomis.

(Nuotraukoje – V. Šustauskas)

"Ką jau čia padarysi, jeigu iš visų partijų atims. Eisime į bunkerius, į padvalus. Mes ir taip maidanui galime ruoštis", – ramiai kalbėjo V.Šustauskas. Pasiteiravus, kaip dažnai partijos nariai renkasi būstinėje ir ką ten veikia, buvęs Kauno meras pratrūko pykčiu.

"Eik velniop! Koks tavo reikalas, kiek mes ten renkamės ir ką darome. Nėra čia ką kalbėti daugiau, padėk rageli, davaj!" – rėkdamas pokalbį baigė V.Šustauskas.

Eik velniop! Koks tavo reikalas, kiek mes ten renkamės ir ką darome. Nėra čia ką kalbėti daugiau, padėk rageli, davaj!

Laisvės alėjoje būstinę taip pat turi ir už patalpų nuomą nieko nemoka partija "Tvarka ir teisingumas" – jie pagal panaudos sutartį naudojasi 57 kv. m ploto patalpomis.

Jaučiasi ramūs

Kukliausiai išsiverčia Liberalų sąjūdis, kurių buveinė Laisvės alėjoje telpa 29 kv. m plote.

"Tokiai miesto krypčiai neprieštaraujame. Mes patys turėjome labai mažytes patalpas, kurių dėl jų mažumo negalėjome normaliai naudoti. Įvertinus tai, kaip savivaldybė anksčiau elgdavosi su miesto turtu, kyla daug klausimų. Pritariame šiam sprendimui. Šiuo klausimu niekas negali būti išimtis – ar tai būtų partija, ar bet kokia kita organizacija", – sakė vicemeras Simonas Kairys, vadovaujantis Liberalų sąjūdžio Kauno skyriui.

Seimo rinkimuose nesėkmę patyrusi, o Kaune niekad populiarumu negalėjusi pasigirti Darbo partija įsikūrusi išskirtinėje vietoje – Rotušės aikštėje. Seniau tose patalpose buvo Naujosios sąjungos (socialliberalų) būstinė, tačiau, 2011 m. liepą šiai politinei jėgai prisijungus prie Darbo partijos, kone 100 kv. m ploto patalpos prestižinėje Kauno vietoje tapo šios partijos štabu.

"Ten mano, kaip Seimo nario, priimamasis buvo pirmajame aukšte, o antrajame – skyriaus būstinė. Dabar prašome mero, kad tas patalpas sujungtų ir tai būtų viena mūsų skyriaus būstinė", – aiškino Darbo partijos Kauno skyriui vadovaujantis Vydas Gedvilas. Jis neslėpė jau žinantis apie Kauno valdžios norą iškraustyti nemokamai patalpomis besinaudojančias partijas, tačiau to nesureikšminantis. "Mano buvusio priimamojo patalpas gal ir atims, bet partijos skyriaus būstinės panaudos sutartis dar galioja iki 2020 m. Aš dabar mažai dalyvauju toje veikloje, Kaune senokai buvau, sirguliuoju, tai nelabai ką ir galiu pakomentuoti", – išsisuko buvęs Seimo narys.

(Nuotraukoje – V. Gedvilas)

Nemokamai gauti savivaldybei priklausančias patalpas mėgo ir Seimo nariai, tačiau daugelis jų, net ir nebeišrinkti į Seimą, neskuba sutvarkyti formalumų. Tik keli Kaune rinkti politikai išsikraustė iš panaudos teise jiems suteiktų kabinetų ir pasirūpino jas perduoti savivaldybės turto valdymo skyriui. Iš kai kurių patalpų buvę Seimo nariai neskuba nei išsikraustyti, nei perduoti patalpas savivaldybei.


Komentaras

Gintarė Meiluvienė, Nekilnojamojo turto agentūros "Capital Kaunas" biuro vadovė

Reikėtų įvertinti, kad partijų naudojamos patalpos dažniausiai nėra labai naujos. Aišku, kad tai ne A lygio biurai, bet 6–8 eurų už 1 kv. m be PVM nuomos kaina būtų normali. Esu kažkada buvusi konservatorių būstinėje Savanorių prospekte. Ten tikrai išnuomoti brangiau kaip už 6 eurusi už 1 kv. m neįmanoma. Rotušės aikštėje galbūt galima išnuomoti ir už 8–10 eurų už 1 kv. m. Daug kas priklauso nuo to, kuriame aukšte tos patalpos – pirmame, antrame ar aukščiau. Naujos patalpos dabar nuomojamos už 10 eurų už 1 kv. m. Savivaldybė galėtų paskaičiuoti, už kiek galėtų išnuomoti tas patalpas, o poreikis visada yra. Norint išsiaiškinti, kiek konkrečiai už kiekvienų patalpų nuomą galima gauti, reikėtų išsamesnės analizės, bet sakyti, kad tų patalpų poreikio nėra, būtų kvaila. Išnuomoti galima be problemų ir gauti už tai pajamų. Dėl patalpų, kuriomis naudojasi partijos, pardavimo jau reikėtų kitaip skaičiuoti, daugiau dalykų įvertinti. Neįsigilinus būtų neprofesionalu komentuoti.

GALERIJA

  • Darbo partija merdi, tačiau V.Gedvilas vis dar tikisi išsaugoti patalpas Senamiestyje.
  • Kaune daugiausia nemokamomis patalpomis nemokamai naudojosi konservatoriai.
  • Išgirdęs klausimą, ką veikė Laisvės alėjoje esančiose patalpose, V.Šustauskas pratrūko: „Eik velniop!“
  • Partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovų Kauno miesto taryboje neliko, tačiau nemokamų patalpų neatsisakyta.
  • Privilegijos netenkantis V. Šustauskas: eisime į bunkerius maidanui ruoštis
DMN archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (77)

taip

teisingas sprendimas.Ką šis žmogus nuveikė tose patalpose?Kaip, beje, ir kiti ,kurie neteks šios privilegijos...

taip

niekas nežemina.Jis pats dažnai save pažemina keikdamas, kitus, propaguodamas netinkamas vertybes.

o

kas eis?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS