Rumšiškių muziejaus direktorė: stogus lopome plėvele | KaunoDiena.lt

RUMŠIŠKIŲ MUZIEJAUS DIREKTORĖ: STOGUS LOPOME PLĖVELE

Po vasaros pabaigoje kilusio gaisro Lietuvos liaudies buities muziejus prašo lėšų žaibosaugos ir priešgaisrinėms priemonėms įsigyti. Muziejaus vadovė teigia, kad pati įstaiga tam pinigų neturi, net skyles stoguose priversta lopyti plėvele.

„Iš tiesų tragiška padėtis. Patikėkite, jeigu feisbukuose pamatysite, ką mes dabar darome su stogais, kai plėvele iš viršaus tiesiog bandome pridengti klojimų stogų skyles, nesistebėkite“, – šią savaitę per Seimo Kultūros komiteto posėdį kalbėjo Kauno rajone esančio Lietuvos liaudies buities muziejaus direktorė Violeta Reipaitė.

Patikėkite, jeigu feisbukuose pamatysite, ką mes dabar darome su stogais, kai plėvele iš viršaus tiesiog bandome pridengti klojimų stogų skyles, nesistebėkite.

Pasak jos, iš muziejaus gautų pinigų šiemet naujai uždengti septyni stogai.

„Mes su savo pajėgumais galime uždengti 200 kvadratinių metrų ploto stogą, iki 300 kvadratų, o čia jau pairo didieji kluonai, tvartai, daržinės, kur stogo kvadratūra yra apie 500 ir daugiau kvadratinių metrų, – tvirtino direktorė. – Nendrių kaina be PVM yra 50 eurų kvadratinis metras, pasiskaičiuokite, kokios sumos susidaro.“

„Pagrindinis mūsų dalykas yra gelbėti mūsų pastatus, kurių turime 150 ir kurių stogai tiesiog akyse tirpsta“, – pabrėžė ji

Tačiau kitiems metams muziejus papildomai prašo skirti 330 tūkst. eurų ne stogams, o saugumui užtikrinti – žaibosaugos, priešgaisrinei ir vaizdo stebėjimo sistemoms įdiegti.

Muziejaus duomenimis, žaibosaugos sistemos neturi beveik 80 proc. ekspozicinės erdvės. Priešgaisrinę sistemą reikia atnaujinti, o kai kur įrengti papildomai.

Kadangi Rumšiškių muziejaus yra vienas didžiausių etnografijos muziejų Europoje po atviru dangumi, manoma, kad jiems reikėtų ir stebėti savo teritoriją.

„Tas įvykis galėjo įvykti bet kuriuo metu. Teritorija, kaip žinote, yra didžiulė, ir kas joje vaikšto mes nelabai žinome, ir kokios ten gali mintys kilti pirotechnikos mėgėjams“, – prisiminusi garsiai nuskambėjusį gaisrą per muzikos festivalį „Granatos“ sakė V. Reipaitė.

Kultūros komitetas pritarė, kad Liaudies buities muziejui minimos lėšos būtų skirtos, tačiau tam dar turi pritarti Vyriausybė ir Seimas.

Lietuvos liaudies buities muziejus – vienintelis etnografijos muziejus šalyje, pristatantis sumažintą Lietuvą – šalies etnografinius regionus. Jo ekspoziciją sudaro įvairūs gyvenamieji ir ūkiniai pastatai (150 vienetų), perkelti iš įvairių Lietuvos etnografinių regionų. Juose eksponuojama tam tikram laikmečiui būdingų buities daiktų ir įvairios įrangos kolekcija. Muziejų kasmet aplanko daugiau nei 90 tūkst. lankytojų.

Šių metų rugpjūčio pradžioje Rumšiškėse vykęs festivalis „Granatos Live“ baigėsi gaisru, visiškai sudegė du Mažosios Lietuvos – Šilutės rajono Vabalų kaimo – pastatai. Jie į Rumšiškes atgabenti 1988 metais ir dėl pinigų stygiaus nebuvo tvarkomi – atnaujinti pradėti neseniai, spėta tik perdengti stogą.

Pasak direktorės, pasirašytas susitarimas su festivalio organizatoriais dėl žalos atlyginimo. Kadangi festivalis buvo apdraustas, draudimas turėtų padengti sudegusių pastatų atstatymą. Tačiau tai tebus jau kopijos, ne originalūs pastatai.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

......

Yra žmonių kurie nusižiūrėjo Rumšiškių muziejaus teritoriją.Todėl viskas daroma, kad išnyktų tas muziejus.

tadas to visi muziejai

muziejus ne alkoholio gamykla.

suprantama

nes Raudondvario kompleksas svarbesnis
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS