Šaltis jau braunasi ir į Nemuną | KaunoDiena.lt

ŠALTIS JAU BRAUNASI IR Į NEMUNĄ

Anot sinoptikų,  žiema pradėjo rodyti nagus – ketvirtadienio naktį ir rytą smarkiai atšals, tačiau tai dar nebus rekordinis šios žiemos šaltis, mat pranašaujama dar žemesnė temperatūra. Vadinasi, likusiems pas mus žiemoti vandens paukščiams pakrantėse buvusios iki šiol jiems prieinamos povandeninės ganyklos užsitrauks ledine antklode.

Tai ženklas, kad prasidės baltasis badas, ir gulbėms bus reikalinga mūsų globa.

Kaip ir kasmet, spustelėjus šalčiams, Nemune, ties Žemųjų Šančių Kranto 9-ąja ir 10-ąja gatvėmis bei žemiau Kauno hidroelektrinės susitelkia šimtai neišskridusių gulbių, didžiuliai pulkai ančių. Pakrantės, kur šie vandens paukščiai rasdavo sau augalų šaknų, ūglių, užšalo, todėl pavienės gulbės mėgina jų ieškoti upės viduryje, sukišusios kaklus į ledinį vandenį.

Kaunietė Loreta Kiliotaitienė, jau 15 metų savanoriškai lesinanti gulbes žiemą, apdairiai, iki Nemuną sukaustys ledas, pasirūpino grūdų – jų, kaip jau įprasta, pirmas atvežė Kauno rajono ūkininkas Kazimieras Starkevičius. Grūdų padovanojo ir Adomas Balsys su žmona. "Dėkoju jiems, kasmet atskubantiems į pagalbą. Ačiū ir "Kauno švaros" vadovams, kurie pažadėjo atvežti žvyro, labai reikalingo ant slidaus Nemuno šlaito. Juk man tenka juo lipti žemyn su kibirais grūdų", – apie savo žiemišką kasdienybę pasakojo Žemųjų Šančių gyventoja L.Kiliotaitienė.

Priminsime, kad pastarosiomis žiemomis Žemųjų Šančių gulbių ir ančių lesykla tapo didžiausia Lietuvoje – kiekvieną žiemą čia gulbėms ir antims sulesinama iki 6 tonų grūdų. Atrodo, kad ir šiemet šioje vietoje paukščių netrūks – jau dabar vienu metu pakrantėje telkiasi, pasak Loretos, iki 800 gulbių ir dar daugiau ančių, o kas bus, kai užšals aplinkiniai vandens telkiniai?

Gal pavyks išvengti lesalų trūkumo. Juolab kad pirminė parama grūdais – 2 tonos. "Kiek čia savanoriauja Loreta, tiek aš jai padedu kiekvieną žiemą, nes suprantu, kad negalima palikti laukinių paukščių pražūčiai. O dabar vežu šieno į šalia Rotušės aikštės įrengtą prakartėlę, kurioje šiuo metu gyvena avis su dviem ėriukais. Šią misiją – kasmet pradžiuginti kauniečius prakartėle su gyvais naminiais gyvūnais –  mes su žmona Rasa atliekame jau 18-ą kartą", – sakė K.Starkevičius.

Atrodo, kad Loreta išsivers šią žiemą ir be ornitologų draugijos paramos – jai padeda gyvajai gamtai neabejingi kauniečiai. Per šalčius nelikime abejingi ir mes – pasiūlykime vandens paukščiams grūdų, baltos duonos gaminių, tarkuotų gumbinių daržovių. Jei galite, atvežkite grūdų, paskambinę prieš tai Loretai tel. 8 653 13 945.

GALERIJA

  • Šaltis jau braunasi ir į Nemuną
  • Šaltis jau braunasi ir į Nemuną
  • Šaltis jau braunasi ir į Nemuną
  • Šaltis jau braunasi ir į Nemuną
  • Šaltis jau braunasi ir į Nemuną
  • Šaltis jau braunasi ir į Nemuną
Laimio Steponavičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

herbert

vokietijoje uz maitinima laukiniu gygunu bauda

...

Visi einantys tas gulbes maitint neišvengiamai pasigaus paukščių gripą... neskausmingo jums kojų pakratymo.

cobra

gal ir galima gėrėtis ir žavėtis p.Loretos Kiliotaitienės noru padėti gulbėms ir antims pragyventi žiemą-bet ar vertėjo sugriauti tūkstančius metų egzistavusią ir egzistuojančią paukščių migraciją ir kas nuspės pripratintų žiemoti Nemune ties Šančiais laukinių paukščių likimą-kai nebus jais kam pasirūpinti.Pažvelkime plačiau į ateitį ir nelįskime ten kur nepriklauso.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS