Šančiškius skaldo konfliktas dėl daugiabučio bendrijos pirmininko | KaunoDiena.lt

ŠANČIŠKIUS SKALDO KONFLIKTAS DĖL DAUGIABUČIO BENDRIJOS PIRMININKO

Vieno Šančių daugiabučio gyventojus suskaldė bendrijos pirmininko rinkimai. Dalis kaimynų tikina, kad naujasis vietą užėmė neteisėtai.

Netikėtai pakeitė

Į "Kauno dieną" kreipėsi daugiabučio namo bendrijos "A.Juozapavičiaus 2325" bendrijos pirmininkas Darius Gimžauskas ir tikino, kad neteisėtais būdais buvo išprašytas iš šio posto. Anot vyro, dabar namą valdantis Gediminas Zakšauskas tik švaisto bendrijos pinigus. Pastarasis priekaištus atmeta.

D.Gimžauskas pasakojo, kad nuo pat bendrijos "A.Juozapavičiaus 2325" įkūrimo jis buvo jos pirmininku.

"Keliems gyventojams nepatiko mano valdymas, nes aš atsisakiau už bendrijos pinigus padaryti jiems buto remontą. Jie tada mane skundė Valstybinei mokesčių inspekcijai, kitoms tarnyboms, vykdavo patikrinimai, aišku, viskas buvo gerai. Tada tyliai suoprganizavo susirinkimą ir išrinko kitą pirmininką.

Aš tiesiog vieną dieną nebegalėjau prisijungti prie bendrijos banko sąskaitos, nes buvo pakeisti slaptažodžiai. Nuėjus į banką, pasakiau, kad negaliu prisijungti, o jie man ir sako, kad jau nesu pirmininkas. Patyriau šoką. Man parodė dokumentus, kad bendrijos pirmininku yra G.Zakšauskas. Paklausiau, kaip jis galėjo pasirašyti sutartį, jei antspaudas yra pas mane, tai bankas pasakė, kad neva dabar antspaudas nereikalingas", – pasakojimą pradėjo D.Gimžauskas.

Kaunietis aiškino, kad pagal galiojančius bendrijos nuostatus pirmininku gali būti tik A.Juozapavičiaus pr. 23-iajame name gyvenantys žmonės, tačiau naujas pirmininkas būstą turi kitur.

Vyras tikino, kad jokių susirinkimo protokolų, kuriais buvo nurodyta, jog pasikeitė bendrijos pirmininkas, jis nematė, todėl negalėjo teisiškai šio dokumento apskųsti.

Tada jis kreipėsi į Registrų centrą prašydamas nurodyti, kokiu pagrindu buvo pakeistas pirmininkas. D.Gimžauskas gavo atsakymą, kad Registrų centrą pasiekė notaro patvirtintas dokumentas, todėl jiems nebuvo jokių abejonių, kad bendrijos pirmininkas galėjo būti išrinktas neteisėtai.

Susimokėjo už pergalę

Registrų centras buvusiam bendrijos pirmininkui pasiūlė kreiptis į teismą. Taip vyras ir padarė. Kauno apylinkės teismas panaikino 2016 m. sausio 6 d. protokolą ir visus nutarimus, kurie buvo tą dieną priimti, taip pat ir pirmininko rinkimus. D.Gimžauskas teisme įrodė savo tiesą, tačiau jam reikėjo už tai susimokėti.

"Bylą laimėjome ir teismas pripažino visus pakeitimus neteisėtais. Vadinasi, pirmininkas negalėjo toliau eiti pareigų. Pralaimėjęs pirmos instancijos teismą G.Zakšauskas kreipėsi į Apeliacinį teismą, samdėsi kitą advokatę, bet šis teismas paliko galioti apylinkės teismo sprendimą", – aiškino buvęs bendrijos pirmininkas.

Jis nurodė, kad LR daugiabučių namų ir kitos paskirties pastatų savininkų bendrijų įstatyme parašyta, kad draudžiama naudoti bendrijos lėšas teisminiuose ginčuose, kurie susiję su valdymo organais ar bendrijų nariais. Kitaip tariant, įstatymas neleidžia naudoti bendrijos pinigų teisininkams, jei bylinėjamasi dėl valdymo.

Tačiau dabartinis "A.Juozapavičiaus 2325" bendrijos pirmininkas advokato išlaidas padengė būtent iš bendrijos pinigų, tad visi bendrijos nariai, įskaitant D.Gimžauską, kuris ir kreipėsi į teismą, turėjo sumokėti advokatui išrašytą sąskaitą.

"Jis nėra mūsų namo gyventojas, mokesčių nemoka, tai jam yra nusispjaut ant išlaidų. Teisme jis iš mūsų pinigų samdėsi advokatą ir bylinėjosi su mumis. Kitaip sakant, 600 eurų iš mūsų pinigų sumokėjo tam, kad dar galėtų gauti algą už pusę metų, nes sprendimas įsigaliojo vėliau. Nėra logikos, kai aš į teismą paduodu tuos žmones, o advokato išlaidas jie padalija visiems bendrijos nariams. Išeina, kad susimokėjau už advokatą, kuris ėjo prieš mane. Dabar planuoju apskaičiuoti visus pinigus, kuriuos jie iš manęs paėmė ir pateikti ieškinį, bet, ko gero, sąnaudas vėl padalys visiems ir aš susimokėsiu. Čia yra nesąmonė", – stebėjosi buvęs pirmininkas.

Teismui nurodžius, kad protokolas panaikintas, reikėjo išrinkti naują pirmininką. D.Gimžauskas pasakojo, kad jo į pirmininko postą negrąžino, nes esą buvo pasibaigęs jo kadencijos laikas. Rinkimai užsitęsė, nes nebuvo aiškios daugumos, kuri palaikytų jį arba G.Zakšauską.

"Dabar jis vėl yra išrinktas, bet man atrodo, kad taip pat neteisėtai, nes į susirinkimą atėjo advokatas, atstovaujantis dešimčiai namo gyventojų. Susirinkimas dar nebuvo prasidėjęs, o advokatas teikė išankstines nuomones. Vėl informavau Registrų centrą, nes nebuvo protokolo. Į teismą nenorėjau vėl kreiptis, nes būtų tekę dar kartą susimokėti", – apie dabartinę situaciją pasakojo D.Gimžauskas.

Nėra logikos, kai į teismą paduodu tuos žmones, o advokato išlaidas jie padalija visiems bendrijos nariams.

Dienraščiui Registrų centras aiškino, kad ši institucija tvarko juridinių asmenų registro duomenis, todėl po teismo priimtos nutarties teisėtas bendrijos pirmininkas turėjo kreiptis į Registrų centrą tam, kad būtų pakeisti pirmininko duomenys ir nurodyti teisinį pagrindą, t.y. teismo nutartį.

"Duomenys Juridinių asmenų registre gali būti keičiami ir teismo nurodymu, bet jei tai nebuvo padaryta, tuomet teismas, matyt, nepateikė Registrų centrui tokio nurodymo", – atsakė Registrų centro atstovai.

Nepatenkinti kaimynai

Naujuoju bendrijos pirmininku skundėsi ir kiti A.Juozapavičiaus pr. 23-iojo namo gyventojai. Kai kurie net pabijojo viešai išsakyti nuomonę, nes tikino, kad pirmininkas po to gali nereaguoti į jų prašymus. Kiti gyventojai atkreipė dėmesį į nelogiškus mokesčius.

"Kai buvo senasis pirmininkas, nereikėjo mokėti už žolės pjovimą, o pernai net lapkritį mokėjome, nors žolė nebeauga ir tokiu metu jos tikrai niekas nepjauna. Prieš metus buvo pakeista spyna, dabar ji vėl išimta, ko gero, vėl sulauksime sąskaitų, nors spynai buvo taikyta garantija", – sakė vienas kaimynas.

Kitas namo gyventojas Stanislovas Blizinskas "Kauno dienai" pasakojo, kad kai namą valdė senasis pirmininkas D.Gimžauskas, namas buvo prižiūrimas, o naujajam pirmininkui nelabai rūpi namo reikalai.

"Aš šiame name nuo pat pastatymo gyvenu, tačiau niekada nebuvo taip blogai kaip dabar. Šis pirmininkas kažkokio negero tikslo siekia. Jis yra kelių bendrijų pirmininkas ir tikisi, kad imsis verslo ir renovuos namus. Jis nesiskaito su žmonėmis. Kai kūrėsi bendrija, aš su žmona daviau sutikimą, kad buveinė būtų nurodyta mano adresu, tačiau kai šis žmogus atėjo, kelis kartus sakiau, kad nebesutinku, jog buveinė būtų nurodyta mano adresu, tačiau adreso nepakeitė", – apie dabartinį bendrijos pirmininką G.Zakšauską dėstė S.Blizinskas.

Bendrijos nariams kliūva ir tai, kad pirmininko niekaip negalima pagauti. Jis turėtų būti penkias valandas per savaitę, tačiau gyventojai tikino, kad neaišku, kokiomis valandomis ir kur jį galima sutikti. Telefonu, anot kaimynų, G.Zakšauskas taip pat retai atsiliepia.

"Jo nesugaudysi. Jis dirba puse etato, tad bent keturias valandas per savaitę turėtų būti kur nors prie mūsų namo, telefonu taip pat nepasiekiamas", – liudijo S.Blizinskas.

Vyras pripažino, kad už advokato išlaidas, kurios buvo reikalingos bylinėjantis su D.Gimžausku, jis mokėti neketina. "Pagal įstatymą pralaimėjusi pusė turėjo išlaidas padengti pati, o ne išskirstyti gyventojams. Aš tos sumos nemokėjau ir nemoku, tai jis liepė buhalterijai tą mokestį perkelti į kaupiamąsias lėšas ir dabar man skaičiuoja delspinigius", – sakė kalbintas A.Juozapavičiaus pr. 23-iojo namo gyventojas.

Seniau namo neprižiūrėjo?

Dabartinis bendrijos pirmininkas G.Zakšauskas tikino, kad visi gyventojai už advokato paslaugas sumokėjo dėl to, kad į teismą buvo paduotas ne jis asmeniškai, o bendrija. Jis pridūrė, kad namas buvo labai apleistas, todėl jam tenka labai daug ką tvarkyti, tad gyventojams dėl to pakilo mokesčiai.

"Taip, nesu to namo gyventojas. Mane susirado iniciatyvūs žmonės, kad kažkas keistųsi, nes buvo nepatenkinti buvusiu pirmininku", – apie tai, kaip keliai atvedė iki A.Juozapavičiaus pr. 23-iojo namo kalbėjo G.Zakšauskas.

"Teismas panaikino protokolą, nes buvo pažeista susirinkimo tvarka. Tuo protokolu ne tik aš buvau skiriamas pirmininku, bet ir keičiami nuostatai. Tai peržiūrėjo notarai, patvirtino ir Registrų centras, tačiau po to surado kažkokių neesminių kabliukų. Keista, kad teismas juos pripažino ir paskelbė protokolą negaliojančiu. Kai teismas taip nusprendė, aš nebuvau pirmininku.

Bandė vėl daryti susirinkimus, bet gyventojai labai susiskaldė ir gal po kokio trečio karto vėl mane išrinko. Šioje bendrijoje mano atlygis yra apie 150 eurų per mėnesį. ir tai yra tik dalelė mano uždirbamų mėnesio pajamų, tad teigti, kad čia yra bandymas išsilaikyti poste ar bandymas gauti dar pajamas už šešis mėnesius yra tiesiog absurdiškai juokingas ir nepagrįstas", – toliau tęsė dabartinis bendrijos pirmininkas.

Pasiteiravus, kodėl teismuose advokatams buvo naudojamos bendrijos lėšos, pirmininkas nieko blogo nematė ir tikino, kad į teismą buvo paduotas ne jis, o bendrija, todėl iš jos kišenės ir buvo padengtos teisininkų konsultacijos.

"Pirmininkai nėra teisininkai, kad galėtų patys ruošti dokumentus teismui. Į teismą padavė bendriją, kuri yra juridinis asmuo, o ne mane kaip asmenį. Kaip bendrija turėtų gintis teisme, jei nesamdytų advokatų? Mūsų advokatė išaiškino ir sakė, kad žmogus tikrai neteisus, nes jei būtų į teismą paduodamas valdymo organas, o ne bendrija, tada būtų galima sakyti, kad turi padengti teisines išlaidas iš savų, o ne iš bendrijos lėšų", – aiškino G.Zakšauskas.

Jis jokių problemų nematė ir dėl bendrijos buveinės adreso pakeitimo. Anot dabartinio pirmininko, gyventojas į jį dėl adreso keitimo niekada nesikreipė, tačiau jei nebenori, kad butų nurodytas jo adresas, užtenka tik parašyti prašymą.

"Tas pirmininkas šešerius metus namo neprižiūrėjo, nieko neorganizavo ir neplanavo, namo būklė tik blogėjo. Visai neseniai vyko valdybos posėdis ir konstatavome, kad namas yra labai nugyventas, todėl reikia pradėti mąstyti apie renovaciją. Dabar yra sukaupta pinigėlių, kurių užtektų nebent pusei stogo, o ką daryti su kitais darbais – niekas nežino. Susirinkimų metu bandome pakelti kaupiamųjų lėšų mokestį, rodome nuotraukas ir specialistų išvadas. Tiesiog šis namas buvo per ilgai neprižiūrėtas", – sakė G.Zakšauskas ir patikino, kad jo nesieja jokie ryšiai su renovacijos administravimu susijusiomis bendrovėmis.

Jis aiškino, kad visos paslaugos, už kurias sumoka gyventojai, tikrai atliekamos. Štai už žolės pjovimą lapkritį reikėjo mokėti dėl to, kad paslauga atlikta gerokai anksčiau, tačiau sąskaita išrašyta vėliau. Pirmininkas patikino, kad namas dabar labai gerai prižiūrimas, jau tvarkytas šilumos punktas ir apšvietimas laiptinėse bei rūsiuose, pasamdyta profesionali buhalterinė įmonė, nes iki tol ne visi dokumentai buvo tvarkomi bei atlikti kiti darbai. Kaip tvirtino G.Zakšauskas, bendrijos pinigų niekas neeikvoja, o kaip tik naudoja tikslingai, tai patvirtina už paslaugas išrašytos sąskaitos faktūros.

GALERIJA

  • Šančiškius skaldo konfliktas dėl daugiabučio bendrijos pirmininko
  • Šančiškius skaldo konfliktas dėl daugiabučio bendrijos pirmininko
  • Šančiškius skaldo konfliktas dėl daugiabučio bendrijos pirmininko
  • Šančiškius skaldo konfliktas dėl daugiabučio bendrijos pirmininko
  • Šančiškius skaldo konfliktas dėl daugiabučio bendrijos pirmininko
  • Šančiškius skaldo konfliktas dėl daugiabučio bendrijos pirmininko
  • Šančiškius skaldo konfliktas dėl daugiabučio bendrijos pirmininko
  • Šančiškius skaldo konfliktas dėl daugiabučio bendrijos pirmininko
  • Šančiškius skaldo konfliktas dėl daugiabučio bendrijos pirmininko
  • Šančiškius skaldo konfliktas dėl daugiabučio bendrijos pirmininko
  • Šančiškius skaldo konfliktas dėl daugiabučio bendrijos pirmininko
  • Šančiškius skaldo konfliktas dėl daugiabučio bendrijos pirmininko
Laimio Steponavičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (32)

Kazkas

Jei atidžiai skaitėte komentarus, turėjote pastebėti, kad pats Gimzauskas rašo, kad Zaksauska į namą atvedė gyventojai ir tai tiesa, o ne pats jis atėjo ir sėdi isitveres darbo. Zaksauskas stebėjosi, kad bendrijai 6 metai, o nėra net pagrindinių dokumentų ir esminių dalykų, kas privalu pagal Bendrijų įstatymą. Komentuojat, kad namas gadina vaizdą, taigi Gimzauskas būdamas pirmininku be gyventojų žinios neva sutvarkė laiptinių langus už kuriuos sumokėjo apie 9 tūkst. Lt, eisit pro šalį atkreipkit dėmesį kaip jie atrodo. Kas neturit pirmininko, tikriausiai jau Masiulio g. namas liko be pirmininko, pasisamdykite Gimzauskas, tada įvertinsite savo turimą pirmininką. Ne visada tikėkite uzsakomaisiais straipsniais, žurnalistai net neatsako už juose pateikiamą informaciją, ir tuo labiau ginkite nesiklause kitos pusės.

Anonimas

Zakšauskas aferistas. Jis darys viską kad prastūmtu renovaciją, o paskui jūsų bėdos. Prieš įsileidžiant į bendriją šitą tipą, pasidomėkite, nes jūs jam būsite neįdomus!!!

Darius Gimžauskas

Nuo 2016 02 bendrija A. Juozapavičiaus 2325 - tai farsas, o ne bendrija. Kuo skiriasi savivaldybės paskirtas administratorius pvz Mano būstas nuo MB Bendrijų valdymas, kurio direktorius yra Zakšauskas? Tuo, kad dėl Mano būstas blogybių gali kreiptis į savivaldybę, o Zakšauskas niekam nepavaldus. Jis taip galvoja. Bet turiu gerą pamoką, kai viena iš Nepatenkintų gyventojų iniciatyvinės grupės kreipėsi dėl mano veiksmų į Seimo kontrolierius. Žemė apvali, todėl atėjo laikas ir man taip padaryti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS