Sergantieji sunkia liga – ne vieni (Metų kaunietės rinkimai) | KaunoDiena.lt

SERGANTIEJI SUNKIA LIGA – NE VIENI (METŲ KAUNIETĖS RINKIMAI)

  • 1

Kandidates į Metų kaunietės vardą, pristatomas šįkart, jungia žmoniškumas ir nuolatinė kasdienė pagalba, kurią jos teikia aukodamos savo laisvalaikį.

14. Irena Danielienė

Paliatyvios medicinos centro įkūrėja ir direktorė, kartu su bendraminčiais padedanti sunkiai sergantiems žmonėms bei jų artimiesiems ir besistengianti, kad pacientai gyventų kuo produktyvesnį, aktyvesnį ir visavertį gyvenimą iki pat mirties.

"Čia ne mano asmeniniai, o visos komandos kartu nuopelnai", – kuklinosi I. Danielienė.

Jai teko slaugyti savo mamą, tad žinojo, kad namuose esant sunkiam ligoniui labai reikalinga pagalba iš šalies. "Ir fizinė, ir psichologinė, ir medicininė", – pasakojo profesionali psichologė.

Šio centro profesionalių specialistų ir savanorių paslaugos teikiamos nemokamai.

I. Danielienė pasakojo, kad per visus veiklos metus susidūrė su nemažai sunkumų, susijusių su centro veikla, ir galbūt šią misiją būtų apleidusi, jeigu ne tai, kad tokia pagalba visuomenei yra ypač reikalinga.

Čia ne mano asmeniniai, o visos komandos kartu nuopelnai.

Centro darbuotojai akcentuoja, kad dažnai prieš mirtį ateinanti liga yra sudėtinga žmogaus gyvenimo dalis, tačiau ji nereiškia pabaigos. Liga keičia gyvenimą, atneša nerimą, skausmą, dvasinį sutrikimą. Paliatyvios pagalbos tikslas – pagelbėti sergančiam sunkia liga žmogui ir jo artimiesiems išlaikyti geriausią įmanomą gyvenimo kokybę, sprendžiant fizines, psichologines bei dvasines problemas.

Paliatyvios pagalbos specialistai į žmogų žiūri kaip į vertingą iki pat gyvenimo pabaigos ir stengiasi mažinti skausmą bei kitus ligos simptomus, teikia psichologinę ir dvasinę paramą, skatina pacientą gyventi kuo aktyviau, padeda šeimai susidoroti su paciento liga ir netektimi. Gyvenimo kokybės gerinimas gali teigiamai veikti ligos eigą.

Deja, centro bendradarbiai padėti gali ne visiems į jį besikreipiantiems, nors apie tokio centro egzistavimą ir veiklą didelė dalis visuomenės net nežino.

19. Loreta Kiliotaitienė

Ši šančiškė savanorė, kasdien besirūpinanti Kaune žiemojančiomis gulbėmis, prie Nemuno skuba net ir per didžiausius speigus.

Žemuosiuose Šančiuose galima pamatyti apie 500 gulbių ir šimtus ančių, laukiančių, kada L. Kiliotaitienė ir kiti savanoriai atneš lesalo.

Ji pasakojo gyvūnus mylinti nuo pat mažumės. Ši kaunietė inicijavo, kad pavojingos elektros linijos sparnuočiams virš Nemuno būtų perdarytos į paukščiams matomas kliūtis ir taip sumažintų žūvančių gulbių skaičių.

Iš skrendančio didelio gulbių pulko, apie dvylika jų atsitrenkdavo į laidus ir žūdavo.

Pensininkė moteris gyvūnų globai skiria mažiausiai po penkias valandas per dieną. Rūpinasi ne tik gulbėmis, bet ir benamėmis katėmis.

Gyvūnus jai tenka ginti ne tik nuo gamtos ar technikos spąstų, bet ir nuo brakonierių ar chuliganų.

Balsuoti galite:

DIENRAŠTIS

Iš dienraščio išsikirpkite bei užpildykite lapelį ir siųskite adresu: Metų kaunietė, "Kauno dienos" redakcija, I.Kanto g. 18, 44296, Kaunas;

arba atneškite ir įmeskite į specialias dėžes redakcijos skyriuje, I.Kanto g.18, Kaunas.

Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų.

SMS ŽINUTĖS

Balsuoti galite SMS žinutėmis.

Siųskite SMS žinutę (Lietuvoje) tel. 1398 su tekstu MKA XX.

XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio.

SMS kaina – 1 euras.

SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų.

PORTALAS

Portale kauno.diena.lt, rubrikoje "Metų kaunietė". Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Jūsų balsų laukiame iki vasario 10 d. Į kitą etapą pateks dešimt kauniečių, sulaukusių didžiausio jūsų palaikymo.

Daugiau informacijos apie projektą "Metų kaunietė" rasite kauno.diena.lt/mk.

GALERIJA

  • IRENA DANIELIENĖ
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Įtas

Galima balsuoti tiktai jeigu pažįsti žmogų.Galima rašyti ką norima,tačiau balsuoti negalima, jeigu nepažįsti žmogaus. Išrenkami savi žmonės o neverti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS