Socialinė iniciatyva – savanoriai teismuose | KaunoDiena.lt

SOCIALINĖ INICIATYVA – SAVANORIAI TEISMUOSE

  • 1

Kaip elgtis, jei mane pakvietė liudyti? Kur ieškoti informacijos? Kur teismo posėdžio salė? Dažnam į teismą užsukusiam žmogui sukasi panašios mintys. Temidės rūmų duris pravėrę liudytojai ir nukentėjusieji dažniausiai stokoja informacijos, ką daryti, kur eiti, kokios procedūros čia laukia. Dažnai pasitaiko ir situacijų, kai teismo lankytojams sudėtinga suprasti ir pačią teisinę kalbą. Matydami šiuos poreikius ir reaguodami į tokias situacijas, Lietuvos teismai jau daugiau nei dvejus metus plėtoja savanorių tinklą.

Patiria mažiau streso

Jo idėja atsirado supratus, kad žmogaus nuomonę formuoja ne tik galutinis teismo sprendimas, bet ir kaip jis jaučiasi teisme, proceso eiga. Atsiradus vienai svarbesnių iniciatyvų – teismo savanoriams, žmogus, atvykęs į teismą jaučiasi saugiau, patiria mažiau streso.

Įkurtame teismų savanorių institute 2017 m. paramą teismo lankytojams teikė 43 savanoriai, dirbę penkiuose teismuose – Kauno apylinkės teisme, Šiaulių apygardos ir apylinkės teismuose, Panevėžio apylinkės ir apygardos teismuose.

Per metus ši tarnyba suteikė įvairiapusę pagalbą daugiau kaip 3 tūkst. teismo lankytojų, o bendras savanoriavimo teismuose laikas siekė daugiau kaip 2 tūkst. valandų.

Svarbi misija

Temidės rūmuose įsikūrę savanoriai sukuria jaukumo ir rūpestingumo jausmą. Atlikdami tarsi psichologo vaidmenį, padeda žmonėms – juos nuramina, papasakoja kaip vyksta teismo posėdis, pasiūlo vandens.

Pasak psichologų, geresnė teismo proceso dalyvių savijauta ne tik sumažina patiriamą stresą, bet ir padeda užtikrinti jų teikiamų parodymų kokybę. Todėl labai svarbu užtikrinti psichologinį ir emocinį saugumą pažeidžiamiems asmenims.

Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų teisėja Sigita Meškauskienė tik patvirtina šios tarnybos svarbą. Pasak teisėjos, savanorystė teismuose pasitarnauja ir kaip būdas bylą išspręsti kuo greičiau, nevilkinti teismo proceso. Dažnai teismo savanorių pagalbos sulaukia ir asmenys, į teismą atvykę su mažamečiais vaikais. Tuomet savanoriai gelbsti prižiūrėdami tėvų atvestas atžalas. Tai prisideda prie teismo darbo spartos, greitesnio teismo proceso.

Tarptautinis apdovanojimas

Šios Lietuvos teismų vykdomos socialinės iniciatyvos, padedančios į teismą atvykstantiems žmonėms patirti kuo mažiau streso ir neigiamų emocijų, buvo įvertintos ir tarptautiniu lygiu. Birželio 1 d. Lisabonoje vykusios Europos teismų tarybų tinklo (ENCJ) Generalinės Asamblėjos metu Lietuvos teismams buvo skirtas prestižinis "Pozityvaus pokyčio" apdovanojimas už socialines iniciatyvas, kuriančias saugesnę psichologinę aplinką teismo proceso dalyviams.

Tokio pobūdžio savanorių tinklai teismuose veikia ne tik Lietuvoje, bet yra pakankamai plačiai vystoma iniciatyva ir Europoje. Vis dėlto Lietuvos teismuose esantis savanorių tinklas yra unikalus tuo, kad iniciatyva kurti savanorių tinklą, atėjo iš pačių teismų. Užsienyje savanorių tinklus dažniausiai koordinuoja įvairios nevyriausybinės organizacijos, universitetai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

NE žmones reikia dresiruot būt nuolankiems prieš jų nerinktą valdžią, tai TEISMAI privalo nors kiek arčiau Tautos nusileist. Nes ir jų galias Konstitucija riboje, kodėl jie visagaliais nori pasijust?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS