„Sodra“ ne tik suklaidino kaunietę, bet ir nusiplovė rankas | KaunoDiena.lt

„SODRA“ NE TIK SUKLAIDINO KAUNIETĘ, BET IR NUSIPLOVĖ RANKAS

Kaunietė Vaida V. valstybei prasiskolino beveik 400 eurų. Nors pirkdama verslo liudijimą moteris vadovavosi "Sodros" skaičiuokle ir konsultavosi šios įstaigos skyriuje Kaune, vis tiek liko kalta.

Įtikino lengvata

Vaida V. (pavardė redakcijai žinoma)  daugelį metų dirbo įmonėje pagal darbo sutartį ir kartu pirkdavo verslo liudijimą. Pernai kaunietė dirbo puse etato ir šešis kartus pirko verslo liudijimą. Kadangi nuo 2017 m. sausio 1 d. buvo pristatytos mokesčių naujovės, tarp kurių – ir naujai atsiradęs Valstybinio socialinio draudimo (VSD) mokestis įsigijusiems verslo liudijimą, moteris daug domėjosi ir ieškojo informacijos.

"Visuose informaciniuose šaltiniuose buvo minima, kad perkant verslo liudijimą ir turint darbo santykius VSD įmokų mokėti nereikės – tik privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas. Apsiskaičiavau pagal "Sodros" pateiktą mokesčių skaičiuoklę, kuri taip pat parodė, kad reikia mokėti tik privalomojo sveikatos draudimo įmokas", – pasakojo moteris.

2017-ujų pavasarį dėl nedarbingumo pažymėjimo nuėjusi į "Sodros" skyrių Kaune, Vaida V. tos pačios konsultantės paklausė, ar tikrai nereikės jai mokėti VSD įmokų. Moteris sulaukė tokio paties atsakymo: dirbantiesiems pagal darbo sutartį priklauso mokėti tik PSD. "Tačiau manęs nepaklausė, ar aš dirbu visu etatu, ar puse, ar uždirbu minimalų atlyginimą (MMA), ar ne. Tai, kaip vėliau paaiškėjo, yra labai svarbi informacija", – sakė kaunietė.

Kiekvienais metais priimama daugybė pataisų, kuriose, akivaizdu, pati "Sodra" nesusigaudo, tad ką jau kalbėti apie paprastus žmones.

Išaugo skola

Šių metų pavasarį moteris ramia sąžine deklaravo savo pajamas ir susimokėjo PSD įmokas. Įsiskolinimų nerodė nei deklaracija, nei "Sodros" draudėjų portalas, kuriame buvo aiškiai išskirta už 2017 metus mokėtina 140 eurų PSD įmokų suma. Susimokėjusi, kaip tuomet atrodė, visus mokesčius, Vaida V. gegužės pradžioje netikėtai, be jokio išankstinio laiško, sulaukė skambučio iš "Sodros". Moteriai buvo pranešta, kad ji yra skolinga 110,67 eurų VSD įmokų už 2017 metus.

"Paklaususi, iš kur atsirado įsiskolinimas, nors nelabai supratau paaiškinimą, maniau, kad tai nuo nepilnos MMA atsiradęs skirtumas, todėl nesiginčijau ir skolą sumokėjau iš karto", – atsiskaityti iš karto nusprendusi moteris to paties pokalbio metu buvo patikinta, kad daugiau įsiskolinimų neturi.

Nepaisant to, rugpjūčio mėnesį prisijungusi prie "Mano VMI" sistemos, kur planavo įsigyti verslo liudijimą, Vaida V. pamatė, kad yra dar vienas įsiskolinimas už VSD įmokas, siekiantis beveik 300 eurų. Dėl jo "Sodra" su moterimi nesusisiekė nei telefonu, nei paštu.

Panaikinti negali

Šįkart nusprendusi skolos iš karto nemokėti, kaunietė ėmė aiškintis pati. "Pasirodo, ne visi pagal darbo sutartį dirbantys ir verslo liudijimą įsigiję asmenys gali nemokėti VSD. Yra viena išlyga: jei per metus neuždirbai MMA, VSD įmokas mokėti privalai. Apie tai nebuvo užsiminta nei informaciniuose pranešimuose, nei "Sodros" skaičiuoklėje, atrodo, kad nieko nežinojo ir specialistė Kauno "Sodros" skyriuje", – nesulaukusi daugiau jokių žinių dėl skolos, Vaida V. pati parašė "Sodrai".

"Prašiau išnagrinėti galimybes panaikinti man priskaičiuotą papildomą įsiskolinimą, nes pirkdama verslo liudijimą buvau klaidinama ir, žinoma, dėl to patyriau žalą", – "Sodra" kaunietei atsakė, kad socialinio draudimo įmokas galima perskaičiuoti, tačiau jų panaikinimas teisės aktais nenumatytas. Netikėtai nuo 100 iki beveik 400 eurų išaugusi skola, "Sodros" aiškinimu, atsirado dėl informacinės sistemos programinės įrangos sutrikimų.

Vaida V. "Sodrai" parašė ne vieną laišką, kuriame išdėstė ne tik savo problemą, bet ir prašė specialistų atkreipti dėmesį į klaidinančią verslo liudijimo mokesčių skaičiuoklę. Nors šiųmetė skaičiuoklė veikia gerai – minėtos mokestinės lengvatos nuo 2018 m. neliko, skaičiuojant 2017 metų mokesčius vis dar yra ta pati klaida. Pasirinkus kategoriją "Dirbu (pagal darbo sutartį, esu valstybės tarnautojas) arba esu draudžiamas VSD ir PSD valstybės lėšomis", rezultatas rodomas toks, kaip ir Vaidai V.: privaloma mokėti tik PSD įmokas.

Patyrė nuostolių

"Suprantama, nežinojimas nuo atsakomybės neatleidžia, tačiau aš domėjausi ir kreipiausi, bet man buvo suteikta klaidinga informacija. Vadinasi, aš turėjau žinoti, nors manęs niekas apie tai neinformavo. Kiekvienais metais priimama daugybė pataisų, kuriose, akivaizdu, pati "Sodra" nesusigaudo, tad ką jau kalbėti apie paprastus žmones", – piktinosi moteris.

Anot jos, patirta žala yra akivaizdi, nes 400 eurų vis dėlto nemenki pinigai: "Sodra" planuoja savo biudžetą, bet aš taip pat planuoju savąjį. Būčiau žinojusi, kad reikės mokėti tiek mokesčių, būčiau dirbusi daugiau, kad galėčiau susimokėti."

Nors moteris vis dar negavo "Sodros" atsakymo į paskutinį savo skundą, sulaukė įspėjimo, kad jei skola nebus sumokėta iki spalio mėn. 31 d., ji bus išieškota prievarta. Todėl nerizikuodama išsiuntė dar vieną laišką – prašydama skolą atidėti.


Komentaras

Saulius Jarmalis

"Sodros" komunikacijos skyriaus vedėjas

Savarankiškai dirbančiam gyventojui pačiam tenka pareiga teisingai apsiskaičiuoti ir sumokėti socialinio draudimo įmokas.

2017 m. galiojusio Valstybinio socialinio draudimo įstatymo 11 straipsnio 2 dalies 5 punkte sakoma, jog asmenys, kurie verčiasi individualia veikla turėdami verslo liudijimą, socialinio draudimo įmokų gali nemokėti, jeigu yra draudžiami socialiniu draudimu pagal šalies įstatymus sutampančiomis socialinio draudimo rūšimis nuo sumos, ne mažesnės kaip minimalioji mėnesinė alga.

Visuomenę ir savarankiškai dirbančius bei įmokomis besidominčius klientus "Sodra" informavo, kad verslo liudijimo turėtojai gali nemokėti socialinio draudimo įmokų tik tuo atveju, jeigu uždirba ne mažesnę nei minimalią algą.

Kiekviena konsultacija, suteikiama žmogui, yra individuali bei priklauso nuo to, kokia sritimi gyventojas domisi ir kokius klausimus užduoda, o skaičiuoklė, kaip nurodoma, yra rekomendacinio pobūdžio ir joje gali būti neatsižvelgiama į visas individualias gyventojų situacijas.

Taip pat pasitaiko atvejų, kai dėl sistemų sutrikimo gyventojams pateikiama galbūt netiksli informacija apie socialinio draudimo įmokų skolas. Dėl tokių atvejų atsiprašome ir nedelsdami šaliname pastebėtus trūkumus. Nepaisant to, įstatymuose numatytos gyventojų pareigos visuomenei neišnyksta.

Kiekvienas gyventojas yra laisvas pasirinkti – ar dirbti samdomą darbą, ar imtis savarankiškos veiklos. "Sodros" pareiga yra užtikrinti, kad visos priklausančios įmokos būtų sumokėtos.

Tai yra ne "Sodros", o visuomenės pinigai, kurie skiriami sergantiems asmenims, mažylius auginančioms mamoms ir tėčiams, pensininkams. Jeigu savo pareigos neatliktume tinkamai, būtų pažeisti visuomenės interesai – gyventojų teisės gauti išmokas.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Sąžiningai dirbantys

Tikrai, šitoj šalyje su tokia mokesčiu politika, baisu gyventi. Dirbi ir nežinai kad po keliu metu būsi skolininkas. Baigia paskutines kelnias numauti tiems kurie dar kabinasi ir bando išgyventi...Sodra daznai klaidina zmones, taip mulkina kad susirinktų pinigus. Labai liūdna kad darbingi zmones emigruoja, o čia likusius dar daugiau smaugia.

tik

kreiptis į teismą ir įrodyti Sodros aferą.

Povilas

Sodra vis tiek savo stiliuje: straipsnis apie tai, kad informacijos apie mokėtinus mokesčius negavo, o Jarmalis teigia jog Sodra informavo? Vėl eilinis vartymasis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS