Stoties turguje tvyro nerimas – baisu likti be darbo | KaunoDiena.lt

STOTIES TURGUJE TVYRO NERIMAS – BAISU LIKTI BE DARBO

Savivaldybė pradėjo registruoti Stoties turgavietėje esančių pastatų šeimininkus. Tai turėtų išjudinti ledus ir galbūt turgavietė pagaliau sulauks ryškių pasikeitimų.

Ir laukia, ir bijo

Kauno miesto savivaldybė paskelbė, kad iki gruodžio 28 d. bus registruojami visi asmenys, kurie turi nekilnojamojo turto Stoties turgaus aikštėje (M.K.Čiurlionio g. 25B). Į Turto skyrių kauniečiai turi pristatyti dokumentus, liudijančius apie jų nuosavybę. Jų nepateikus, valdininkai kreipsis į teismą ir įvairūs inžineriniai pastatai bus pripažinti neturintys šeimininkų bei perleisti į miesto rankas. Toks savivaldybės skelbimas tarp prekybininkų sukėlė diskusijas, ar tik nenorima Stoties turgaus sunaikinti?

"Bijome permainų. Svarstome, kad galime likti be darbo, nes nuvers mūsų kioskelius. Tai kur mes dėsimės? Šis turgus yra su sava istorija, tad jei rekonstruos etapais, gal bus visai neblogai, laukiame, kad būtų gražu", – sakė penkerius metus Stoties turguje dirbanti Irena.

Kita prekybininkė Zina pritarė kolegei – baisu likti be darbo vietos. "Jei bus nauji paviljonai, prieinamos nuomos kainos, bus geros permainos. Svarbu, kad žmogui patogu būtų", – kalbėjo moteris.

Naujų paviljonų laukia ir Nijolė, prekiaujanti kapinių žvakėmis. Tačiau moteris pastebi, kad permainas bendrovė Stoties turgus žada jau seniai, tačiau niekas nevyksta. Tenka prekiauti po varvančiu stogu ir laukti jos kioskelį atradusių pirkėjų.

"Laukiame, bet žada jau daug metų. Norime, kad normalią turgavietę padarytų ir nebūtų čia šlaistomasi, nes dabar sėdi čia ir geria. Baisiai turgus atrodo. Eina žmonės nosį užsiėmę, nes visur smirda. Pas mus ir stogas kiauras, kibirai padėti, bet nieko neleidžia tvarkytis, ateina – patys remontuoja", – Stoties turgaus vaizdą nupiešė Nijolė.

Visi prekybininkai sutaria – permainos būtinos. Labiausiai norėtųsi švarių, naujų paviljonų. Apklaustų žmonių nuomone, tai gerokai padidintų pirkėjų srautą. Prekybininkai tikisi, kad žmonės pas juos vėl sugrįš, kai po rekonstrukcijos atsidarys Kauno autobusų stotis, nes dabar keleiviams per toli nuo prekybos centro "Akropolis" užsukti į Stoties turgų.

Vizijos nėra

Stoties turgų miestas valdo kartu su dar dviem akcininkais. Iš viso savivaldybė turi 51 proc. šio turgaus akcijų, tačiau miestas dar nežino, kaip turėtų atrodyti atnaujintas turgus. Įmonių valdymo poskyrio vedėjas Mindaugas Kyguolis sakė, kad bendrovės valdybos patvirtintoje strategijoje 2015–2020 m. vienas iš pagrindinių uždavinių – renovuoti turgavietę už daugiau kaip 1,5 mln. eurų, tačiau realūs darbai dar neprasidėję.

Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas tikino, kad kol neaiškūs turgaus aikštės pastatų savininkai, reikalai nejuda.

"Kol kas, kaip turėti civilizuotą turgų, aiškios vizijos neturime, nes nesuformuotas sklypas. Jo formuoti negalime, nes dar yra neįregistruotų statinių. Šiuo metu vyksta standartinės procedūros. Tačiau kiek klausinėjome žmonių, visi įsivaizduoja, kad turgus turi išlikti, bet turėtų būti ne toks koks dabar, o įrengti nauji paviljonai, terasos ar dar kas nors", – sakė G.Petrauskas.

Turto valdymo skyriaus vedėjo pavaduotoja Jolanta Žemaitienė informavo, jog skyriuje kol kas neužregistruotas nė vieno asmens prašymas su dokumentais, įrodančiais nuosavybės teises į inžinerinį statinį – aikštę M.K.Čiurlionio g. 25. Tačiau tikimasi, kad iki gruodžio 28 d. bus įregistruoti visi pastatai. Specialistė sakė, kad kitu atveju, teismui pripažinus inžinerinį statinį bešeimininkiu turtu ir perdavus jį savivaldybei, jis bus registruojamas Nekilnojamojo turto registre. Įregistravus, bus vykdomos žemės sklypo formavimo procedūros minėtam statiniui eksploatuoti.

Parduoda pastatą

Savivaldybės administracijos direktorius G.Petrauskas įvardijo, kad šiuo metu įmonei yra svarbiau parduoti Šiaulių gatvėje esantį pastatą, nes jis ne tik gadina miesto centro vaizdą, bet taip pat yra nereikalingas Stoties turgui. G.Petrauskas tikino, kad šiuo metu vyksta aktyvūs pastato pardavimo procesai. Kol kas yra dvi įmonės, kurios domisi nebaigtos statybos pastatu.

"Bendrovė neturi lėšų baigti šio statinio ir neturės. Pasiskolinti iš bankų galimybės taip pat nėra. Lieka parduoti nebaigtą statybvietę. Šis pastatas miesto tikrai nepuošia, o ir bendrovei tai nenaudinga", – aiškino Stoties turgaus direktorius Saulius Tumonis.

Valdininkai tvirtina, kad šiuo metu daugiau kaip 23 kv. m bendrojo ploto, dviejų aukštų su rūsiu prekybos ir paslaugų kompleksas gali būti panaudojamas nebūtinai turgavietei. Šiaulių gatvėje esančiame pastate gali būti įrengti administraciniai biurai. Savivaldybė pastatą nori parduoti už 3,5 mln. eurų. Dalis pinigų galėtų būti skirta pagrindinės Stoties turgavietės rekonstrukcijos darbams.

GALERIJA

  • Apleistas stoties turgus
  • Apleistas stoties turgus
  • Apleistas stoties turgus
  • Apleistas stoties turgus
  • Apleistas stoties turgus
  • Apleistas stoties turgus
  • Apleistas stoties turgus
  • Apleistas stoties turgus
  • Apleistas stoties turgus
  • Apleistas stoties turgus
  • Apleistas stoties turgus
  • Apleistas stoties turgus
  • Apleistas stoties turgus
  • Apleistas stoties turgus
  • Apleistas stoties turgus
  • Apleistas stoties turgus
  • Apleistas stoties turgus
  • Apleistas stoties turgus
Tomo Raginos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Nesvarbu

Tiesa ta, kad tiek turgus, tiek aplinka(buvę geležinkelininkų pastatai) baisiausia vieta Kaune.Daugiau kaip 90% pastatų turguje yra savavaliai. turgaus 51 procentas akcijų priklauso savivaldybei, 49 savininkam. Atrodo gražu, bet įstatuose yra viena detalė, kad visi sprendimai priimami 75 procentų dauguma ir niekas negali vienpusiškai priimti sprendimų, o savininkus tas "bardakas tenkina. Savivaldybei matyt reikėtų pradėt griaut savavalius pastatus ir reikalai pajudėtų, bet "švogerių" kraštas ir kažkas kurį visi žino matyt turi galios tai stapdyti ir jokios čia kainos ne prie ko. Spauda, pasidomėkit, bet manau Jūsų užduotis dabar kita, kad nieks nesužinotų... Dar baisesnė padėtis Aleksoto turguj, nei praeit nei pravažiuot. Kada šias piktžaizdes panaikinsim. Stovi Aleksote už buvusio Mėsos kombinato 10ha sklypas, perkelit ten Aleksoto turgų ir visiems bus gerai ir patogu,bet matyt taip liks kaip ir su Lakūnų plentu,kur kiekvinas naujas meras žada jį atidaryt ir tuo baigiasi.

Kardas

Kiek esu girdėjęs iš prekeivių,tai mokesčiai už prekyvietę imami dideli,o sąlygos ten dirbantiems-tragiškos.Taigi,ponai valdininkai,turėkit sąžinės ir žiūrėkit už ką mokesčius plėšiat.Argi tokia turi būti turgaus pati aplinka,pagalbinis inventorius ir visa kita.O jau apie valkatas, tai net nekalbu.Padoresnis žmogus į tą turgų užsukti nenori.Aš pvz einu iš bėdos tik todėl,kad ten galimai gausiu pigiau,nei prekybos centruose.O kas kaltas,ar gi ne jūs,juk jūs turgavietę eksploatuojate,gi ne prekybininkai,kurie yra tik nuomotojai.

Zanzibarskis

Sio turgaus, reikia Kaunui :) Kur dar nusipirksi grybu, kitu sezoniniu prekiu pvz braskiu :) As visada vaziuoju tik i stoties turgu :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS