Su korupcija padeda kovoti ir protų mūšis | KaunoDiena.lt

SU KORUPCIJA PADEDA KOVOTI IR PROTŲ MŪŠIS

  • 1

Kaip senovėje buvo kovojama su teisėjų korupcija? Kas nutikdavo senovės Graikijos oratoriams, susirgusiems sidabrine angina? Į tokius klausimus šią savaitę Lietuvos švietimo istorijos muziejuje atsakymų ieškojo Kauno miesto ir rajono gimnazijų moksleiviai.

Jie dalyvavo Tarptautinei antikorupcijos dienai skirtame protų mūšyje, kurį inicijavo Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (AVMI).

Plačiau apie iniciatyvą pasakoja Kauno AVMI viršininkė Judita Stankienė.

– Kaip kilo mintis pakviesti mokinius į protų mūšį?

– Valstybinė mokesčių inspekcija jau antrus metus gruodžio 9-ąją pažymi Antikorupcijos savaitę. Jos metu visuose padaliniuose vyksta įvairių renginių, kuriais į korupciją atkreipiamas visuomenės dėmesys, ugdomas gyventojų sąmoningumas ir skatinama netoleruoti šio reiškinio pasekmių.

Kaune turime besiformuojančią tradiciją Tarptautinę antikorupcijos dieną surenti protų mūšį. Pernai žinias kvietėme pasitikrinti kolegas iš įvairių institucijų. Šį kartą į Tarptautinės antikorupcijos dienos protmūšį pakvietėme Kauno miesto ir rajono gimnazistus.

Jaunosios kartos vertybės formuojasi dar mokyklos suole. Siekiame jaunam žmogui parodyti, kad valstybės gerovė priklauso nuo mūsų visų požiūrio ir pastangų. Džiaugiamės, kad iniciatyva sulaukė didelio susidomėjimo – renginyje dalyvavo vienuolika ugdymo įstaigų, o žinias neįprastoje vietoje ir įdomiu formatu pasitikrino 55 III–IV gimnazinių klasių moksleiviai.

Korupcija jau savaime yra neteisybė kitų atžvilgiu. Jos žala – ne tik padaryti finansiniai nuostoliai.

– Kaip jaunuoliams sekėsi gliaudyti klausimus apie korupciją?

– Iš tiesų, visos komandos pademonstravo puikias žinias. Tai liudija rezultatai – daugelis komandų atsakė į daugiau nei pusę klausimų. Šį kartą geriausiai sekėsi "Toks pamąstymui" komandai iš Kauno Jono Jablonskio gimnazijos, teisingai atsakiusiai net į 42 klausimus iš penkiasdešimties.

Noriu padėkoti pedagogams, skatinusiems savo moksleivius gilinti žinias apie korupciją ir jos žalą, taip pat Kauno miesto ir rajono savivaldybių administracijoms, už palaikymą kviečiant komandas. Visų bendros pastangos keičia visuomenės požiūrį į šį neigiamą reiškinį.

– Kokių pokyčių pastebite visuomenės požiūryje į korupciją?

– Nėra abejonės, kad visuomenės požiūris kinta. Šiemet VMI atlikto Atsparumo korupcijai lygio tyrimo apklausos rezultatai rodo, kad 97 proc. respondentų Kauno AVMI laiko skaidria organizacija. Džiaugiamės aukštu įvertinimu ir siekiame, kad visi gyventojai VMI laikytų skaidria institucija.

– Kaip pavyko pasiekti tokio rezultato?

– Kauno AVMI taikome įvairias priemones, susijusias su korupcijos rizikos mažinimu: "Nulinę dovanų tolerancijos politiką", rengiame apskritojo stalo diskusijas, kuriose darbuotojai mokosi atpažinti bandymus juos neteisėtai paveikti, dalijasi sukaupta patirtimi, aptaria aktualijas.

Nauji darbuotojai dalyvauja specialiuose mokymuose, kuriuose yra supažindinami su korupcija ir jos požymiais, o esamų kolegų žinios nuolat atnaujinamos. Verta pažymėti ir tai, kad vadovų susitikimai su įvairiais asmenimis, vykstantys mokesčių inspekcijos patalpose, yra protokoluojami bei, kaip ir darbotvarkės, skelbiami viešai.

Darbuotojai taip pat fiksuoja ir visus susitikimus su mokesčių mokėtojais. Sudaromos visos sąlygos tiek gyventojams, tiek darbuotojams pranešti apie galimus korupcijos atvejus: visose klientų aptarnavimo vietose įrengtos dėžutės, kuriose galima palikti pranešimą apie netinkamą elgesį, taip pat viešai skelbiami ir pasitikėjimo telefonų numeriai. Apie galimus korupcinius atvejus visuomet raginame pranešti ir Specialiųjų tyrimų tarnybai.

– Koks būtų mūsų visų gyvenimas, jei nesusidurtume su korupcijos padariniais?

– Korupcija jau savaime yra neteisybė kitų atžvilgiu. Jos žala – ne tik padaryti finansiniai nuostoliai, bet ir griaunamas pasitikėjimas valstybe, jos institucijomis bei tarnautojais. Neužtenka vien įgyvendinamų korupcijos prevencijos programų ar planų. Būtinas ir visos visuomenės sąžiningumas ir netolerancija šiam reiškiniui. Išnykus korupcijai gyvensime ne tik turtingiau, bet ir labiau pasitikėdami vieni kitais.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Romas

Kas siai mociutei pataria taip kvailai nusidazyti nagus ...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS