Šv. Jurgio Kankinio bažnyčioje bus pašventintas vitražas | KaunoDiena.lt

ŠV. JURGIO KANKINIO BAŽNYČIOJE BUS PAŠVENTINTAS VITRAŽAS

Šv. Jurgio Kankinio bažnyčioje sekmadienį bus pašventintas vitražas, kuriame pavaizduotas šv. Jurgis, kovojantis su slibinu. Tai Andriaus ir Jurgitos Kupčinskų dovana bažnyčiai, broliams pranciškonams ir miestiečiams.

Vietoj gėlių ir dovanų

"Metai greitai prabėgo. Džiugu, kad idėją pavyko įgyvendinti. Sausio mėnesį jau buvo pagaminta apie 8 tūkst. vitražo stikliukų, kuriuos dar reikėjo sumontuoti į 14 kv. m dydžio lango angą. Gerai, kad oro sąlygos leido viską baigti", – džiaugėsi Kauno miesto tarybos narys Andrius Kupčinskas.

Kovo 20-ąją gimusiam A.Kupčinskui jo žmona Jurgita pernai pasiūlė netradiciškai atšvęsti 40 metų sukaktį. Užuot rengę įprastą pokylį, Kupčinskai svečius pakvietė į Šv. Jurgio Kankinio bažnyčią, kur buvo aukojamos šv. Mišios, surengtas klasikinės muzikos koncertas.

Svečiai buvo įspėti nedovanoti gėlių ir dovanų, o pagal galimybes paaukoti bažnyčios vitražui.

Draugystė su pranciškonais

"Manau, kiekvienam žmogui prieš jubiliejų kyla minčių apie tai, kad reikėtų rengti pokylį, kažkam įsipareigoti, užtat daug kas tų progų vengia. Tokiai žmonos idėjai su malonumu pritariau. Tai būdas įprasminti, atsiminimas visam gyvenimui ir dovana bendruomenei", – prabėgus metams po jubiliejaus kalbėjo A.Kupčinskas.

Anot jo, ši bažnyčia buvo pasirinkta neatsitiktinai, nes draugystė su broliais pranciškonais užsimezgė jau seniai. Kuriant vitražą buvo tariamasi ir su paveldo specialistais, savo žodį tarė ir pranciškonai.

"Svečiai paaukojo kiek daugiau nei trečdalį reikalingos sumos, o mūsų šeima pridėjo, kiek trūko. Visas vitražas kainavo apie 6 tūkst. eurų", – įvardijo A.Kupčinskas. Vitražo autorius – Vilniaus dailės akademijos docentas Bronius Bružas.

Vitražo pašventinimas prasidės šv. Mišiomis Šv. Jurgio Kankinio bažnyčioje sekmadienį, kovo 20 d., 17 val.

Džiaugiasi žmonių parama

"Mums labai džiugu, kad žmonės prisideda tvarkant šią bažnyčią, kuri kyla iš griuvėsių. Tamsoje važiuojant Petro Vileišio tiltu jau iš tikrųjų galima pasigrožėti, kaip šv. Jurgio Kankinio bažnyčia švyti. Atgyja visas tas Senamiesčio kompleksas kartu su Kauno pilimi", – pokyčiais džiaugėsi brolis pranciškonas kun. Paulius Saulius Bytautas.

Anot jo, dabar bažnyčioje jau sutvarkyti septyni langai, o iš viso yra aštuoniolika. Kai kurie – labai dideli, apie 20 kv. m ploto. "Sutvarkyti langai yra iš šiaurinės pusės, todėl ir bažnytėlėje šilčiau, ir žmonės, matydami, kaip ji po truputį gražėja ir atsigauna, turi viltį, kad kada nors šventovė bus visiškai sutvarkyta. Džiaugiamės kiekvieno žmogaus indėliu ir esame dėkingi", – pridūrė brolis pranciškonas.

Vienuoliai bernardinai Kaune įsikūrė 1471 m. Tada ir pradėtas statyti pastatų kompleksas ir gotikinė Šv. Jurgio Kankinio bažnyčia. Ji ne kartą nukentėjo nuo gaisrų, karų ir buvo perstatyta. Sovietmečiu vienuolyne buvo įkurdinta medicinos mokykla. 1993 m. ansamblis grąžintas Lietuvoje veiklą atgaivinusiam Mažesniųjų brolių ordinui. 1995 m. pradėti bažnyčios ir vienuolyno restauravimo darbai. Neseniai bažnyčioje buvo pašventintas restauruotas šv. Onos altorius.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Labai'ui'ui

Kur tamsta matai reklamą ? Nebūk piktas-juk artėja Šv Velykos

Labai' ui

daug žmonių nesireklamuodami daro ne mažiau svarbius darbus ir aukoja valstybei.

Praminga

Su gimtadieniu , Andriau. Graži prasminga šventė.Įspudingas vitražzs:Šv. Jurgis ,nugalintis devyngalvį slibiną...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS