Svetingumo ir kūrybiškumo ambasadorės (Metų kaunietės rinkimai) | KaunoDiena.lt

SVETINGUMO IR KŪRYBIŠKUMO AMBASADORĖS (METŲ KAUNIETĖS RINKIMAI)

  • 3

Vizualusis ir bendravimo menas, draugiškumas turi galių jungti žmones, net ir bendruomenes, esančias skirtinguose žemynuose. Apie tai iš savo patirties pasakoja dvi kitos projekto "Metų kaunietė" kandidatės.

02. Asta Kavaliauskaitė

Verslininkė, užmezgusi ryšius su Japonija ir tapusi savotiška neoficialia Lietuvos ambasadore Japonijoje, lino gaminiais, menininkų kūriniais pristatanti Lietuvą ir Kauną japonams, skatinanti turizmą Lietuvoje.

"Jeigu koncentruosiesi tik į savo versliuką – liūdesys. Tikiu, kad jeigu imsimės didesnių darbų, mažesni darbai išsispręs žymiai greičiau ir įdomiau", – patarė visiems į gyvenimą žvelgti globaliau A. Kavaliauskaitė, salono "Jaukūs namai" viena iš savininkių.

Anot jos, draugai pasaulyje yra labai reikalingi. Jie padeda išplėsti asmenybės ribas. "Pažintis su skirtingomis kultūromis labai praturtina, priverčia pasitempti, daug ko išmokti – tobulėti", – A. Kavaliauskaitė pasakojo apie asmeninę naudą, kurią gauna bendraudama su japonais.

Bendravimo malonumas yra viena, tačiau turistai miestui ir šaliai duoda materialinės naudos. "Kiekvienas turistas, išsiveždamas malonių įspūdžių, kiekvienas žmogus, kuris apie Lietuvą į pasaulį skleidžia pozityvumą, tampa savotišku mūsų šalies ambasadoriumi. Įspūdžiais dalijasi su savo pažįstamais, taip vis plačiau skleidžiasi žinia", – kalbėjo A. Kavaliauskaitė.

Pažintis su skirtingomis kultūromis labai praturtina, priverčia pasitempti, daug ko išmokti – tobulėti.

Tad dalyvaudama įvairiose parodose užsienyje svečiams niekada nepradeda pasakoti apie tai, kuo prekiauja, o pasakoja apie tai, iš kur atvyko. "Visuomet būna staliukas su bukletais apie Kauną, Lietuvą. Apie Lietuvą nežino dar tiek daug žmonių. Bet žinau, kad jiems čia būtų labai įdomu. Ir gamta, ir maistas, ir kultūra, architektūra. Susidomėjusiesiems pasiūlome su mumis susisiekti, jeigu norėtų pagalbos, draugijos atvykę į Lietuvą. Ir tokių nemažai sulaukiame", – pridūrė kaunietė, taip pat padedanti Vytauto Didžiojo universiteto Azijos studijų centrui organizuoti Lietuvos ir Japonijos kultūros dienas.

10. Evelina Šimkutė

Metusi darbą Londone menininkė grįžo į gimtinę, kad paskatintų kauniečius ieškoti po kojomis besimėtančių perlų – atsigręžti į nuvertintus mikrorajonus. Praėjusią vasarą ji inicijavo "Šilainių projektą", į jį įtraukė ir vietinių gyventojų, ir užsienio menininkų. Šį projektą tęsia ir toliau.

"Po tiek metų pertraukos grįžti gyventi į Kauną ir užsiimti bendruomenes įtraukiančiu menu – tai turbūt buvo vienas beprotiškiausių mano kada nors priimtų sprendimų. Labai džiaugiuosi tuo, ką pavyko pasiekti, ypač besiplėtojančiais šiltais žmogiškais ryšiais ir kūrybiškumo skatinimu gimtajame rajone", – sakė E. Šimkutė.

Anot jos, menininkui labai svarbu jausti, pažinti aplinką, kurioje jis gyvena, taip pat svarbu žinoti savo šaknis. "Tai formuoja mus pačius. Vieta, kurioje užaugau, mane įkvepia. Manyčiau, kad tai svarbu kiekvienam žmogui", – svarstė menininkė.

Po tiek metų pertraukos grįžti gyventi į Kauną ir užsiimti bendruomenes įtraukiančiu menu – tai turbūt buvo vienas beprotiškiausių mano kada nors priimtų sprendimų.

Ji yra sakiusi, kad ieškodama naujų temų ir idėjų sugrįždavo į Šilainius. Tačiau iki šiol tik trumpam. Šįkart – su trenksmu ir neapibrėžtam laikui. Londone baigusi "Central Saint Martins" menų koledžą jame liko dirbti. Dėl Šilainių projekto ji atsisakė ir nuolatinio gerai apmokamo darbo, ir Londone per dvylika metų susikurto gyvenimo.

Daugiausia sentimentų jai sukelia tarp namų esančios atviros viešosios erdvės su kalniukais, krepšinio aikštelėmis. "Vidiniai kiemai yra saugumo oazės, fantastiškos vietos žaisti vaikams ir vasarą, ir žiemą. Pavyzdžiui, pamenu, kaip paauglystės metais atsiguldavau ant kalniuko, apaugusio dobilais, ir žvelgdavau į žvaigždėtą dangų", – prisiminė E. Šimkutė.

Šis projektas gimė ne todėl, kad menininkė norėjo jo imtis, o todėl, kad negalėjo jo nesiimti. Šio projekto, kuris galėtų paskatinti 50 tūkst. žmonių gyvenamą miegamąjį rajoną pavirsti kultūros, įvairios kitokios veiklos kupina miesto dalimi, idėja brendo apie ketverius metus.

Balsuoti galite:

DIENRAŠTIS

Iš dienraščio išsikirpkite bei užpildykite lapelį ir siųskite adresu: Metų kaunietė, "Kauno dienos" redakcija, I. Kanto g. 18, 44296, Kaunas;

arba atneškite ir įmeskite į specialias dėžes redakcijos skyriuje, I.Kanto g.18, Kaunas.

Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų.

SMS ŽINUTĖS

Balsuoti galite SMS žinutėmis.

Siųskite SMS žinutę (Lietuvoje) tel. 1398 su tekstu MKA XX.

XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio.

SMS kaina – 1 euras.

SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų.

PORTALAS

Portale kauno.diena.lt, rubrikoje "Metų kaunietė". Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Jūsų balsų laukiame iki vasario 10 d. Į kitą etapą pateks dešimt kauniečių, sulaukusių didžiausio jūsų palaikymo.

Daugiau informacijos apie projektą "Metų kaunietė" rasite kauno.diena.lt/mk.

GALERIJA

  • ASTA KAVALIAUSKAITĖ
Asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

biski nusisneki tu edo paziurek kaip zmones balsuoja ir tada sprek

Edo

Savi ,savus renka .Nei vienas pilietis nebalsuoja o būna išrinkti.

AR

GRĮŽTI TĖVYNĖN- beprotiškiausia idėja ,ar PATRIOTIŠKUMAS ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS