Taikios Kauno studentų akcijos rengėjai atsidūrė teisme | KaunoDiena.lt

TAIKIOS KAUNO STUDENTŲ AKCIJOS RENGĖJAI ATSIDŪRĖ TEISME

Rugsėjo 1-ąją šmaikščią akciją per Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) šventę Laisvės alėjoje surengę dauguma tos pačios aukštosios mokyklos studentų sulaukė antausio ne tik iš teisėsaugos, bet ir iš neseniai inauguruoto rektoriaus.

Rugsėjo 1-ąją šmaikščią akciją per Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) šventę Laisvės alėjoje surengę dauguma tos pačios aukštosios mokyklos studentų sulaukė antausio ne tik iš teisėsaugos, bet ir iš neseniai inauguruoto rektoriaus.

Prašė apginti laisvę

VDU ir kitų aukštųjų mokyklų studentai Rugsėjo 1-ąją, pagaminę laimės ratą, kurį išsukus galima buvo sužinoti savo ateities profesiją, taip sukūrę pakilios nuotaikos foną, kvietė susirinkusiuosius į šventę ir praeivius kritiškai pažvelgti į aukštojo mokslo perspektyvas.

Nors tą dieną akciją bandė sustabdyti policijos pareigūnai, savo veiksmus motyvuodami VDU rektoriaus Jono Augučio valia, renginys įvyko, o rektorius – priešingai – viešai paklaustas, tokią iniciatyvą tik pasveikino.

Vis dėlto po savaitės dviem akcijos dalyviams buvo įteiktas kvietimas į teismą. Vakar studentai, pasivadinę "Aukštojo Moxlo fakultetu", išplatino atvirą laišką VDU rektoriui J.Augučiui, prašydami jį "ne tik žodžiu, bet ir veiksmais palaikyti žodžio laisvę, demokratines vertybes ir artes liberales principus, taip puoselėjamus Vytauto Didžiojo universitete. Pirmiausia – padedant nutraukti studentams iškeltą administracinę bylą."

Buvo šventės dalis

Bylos pagrindas – policijos pareigūnų protokolas, kuriame rašoma, kad du akcijos organizatoriai pažeidė susirinkimo įstatymą apie renginį neinformavę Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus.

Anot "Aukštojo Moxlo fakulteto" studentų, apie akciją savivaldybei nebuvo pranešta, nes jie dalyvavo toje pačioje šventėje. "Mes neorganizavome atskiro susirinkimo. Mes, VDU bei kitų universitetų studentai ir alumni, šventėme Rugsėjo pirmąją kartu su jumis ir VDU bendruomene. Skirtumas tik toks, kad buvome geriau pasiruošę. Vietoje pasyvaus dalyvavimo pozuojant nuotraukai ir optimistiškai mojuojant vėliavėlėmis, ketinome aktyviai atkreipti dėmesį į struktūrines šio ir kitų universitetų, švietimo sistemos ir ją kuriančios ekonomikos problemas", – rašoma atvirame laiške.

Todėl rektoriaus buvo prašoma pripažinti, kad akciją surengę studentai neorganizavo atskiro susirinkimo, nes jie buvo šventės dalis: "Suprantame, kad metame jums iššūkį, tačiau kartu atkreipiame dėmesį į puikią galimybę stoti į teisingumo pusę. Teisinis kritinės minties persekiojimas yra rimtas signalas pilietinei visuomenei, demokratijai ir vienai jos pamatinių vertybių – žodžio laisvei. <...>Jūsų sprendimas galėtų sukurti precedentą ir pavyzdį kitoms akademinėms institucijoms, kai iš apačios susiorganizavusių studentų išradinga kritika ne vien kalbose, o ir realybėje pripažįstama svarbia universitete propaguojamo mąstymo dalimi."

Byla – už minutę

Anot prisistatyti nenorėjusio vieno iš kaltinamųjų, byla iškelta už renginį, trukusį ne visą minutę – tiek vyko akcija, kol jos nesustabdė pareigūnai. "Protokole parašyta, kad policijos pareigūnai paklausė rektoriaus, ar akcija yra renginio dalis. Šis atsakė, kad ne, dėl to buvo surašytas protokolas. Nemanau, kad rektorius pats kvietė pareigūnus. Jie matė, kaip buvo ruošiamasi akcijai, nuėjo pas rektorių, ir tik renginiui prasidėjus, jį nutraukė", – pasakojo vaikinas.

Kaip anksčiau rašė "Kauno diena", kurios žurnalistai patys matė visą šią situaciją, akcijos dalyviai, nesuradę bendros kalbos su policijos pareigūnais, skubiai nuėjo į savivaldybę ir pranešė apie renginį.

"Kas įvyko po to – jau kita kalba, nes pagal įstatymą viskas buvo teisėta. Tačiau tas susirinkimas, už kurį surašytas protokolas ir už kurį gresia bauda, truko ne visą minutę. Turiu vaizdo įrašus, kurie rodo, kad nuo renginio pradžios iki jo sustabdymo tebuvo mažiau nei minutė, tik laikas, įrašytas protokole užsitęsė, nes dešimt minučių diskutavome su policija", – absurdišką situaciją pasakojo doktorantūros studentas.

Kainuoja laiko ir nervų

Tiek laiko užteko tyrėjui, kad byla nukeliautų į teismą, vyksiantį spalio 26 d. "Dėl kažkokių priežasčių tyrėjas pasakė, kad jis į šitą bylą privalo žiūrėti labai rimtai. Nežinau, kodėl", – stebėjosi vienas iš kaltinamųjų, kuriam gresia 144 eurų bauda.

"Įdomus niuansas, kad aš ir kitas kaltinamasis asmuo esame informavę apie renginį savivaldybę. Tai reiškia, kad mes organizavome teisėtą renginį. Tad kodėl būtent mums yra surašytas protokolas, ir kodėl mes keliaujame į teismą, yra didelis klausimas", – teisėsaugininkų užvirta koše negalėjo patikėti vaikinas.

"Pikčiausia ir truputį baisu suprasti, kad už minutės renginį, kuris nepažeidė jokios viešosios tvarkos ir kuriame iš esmės nieko neįvyko, – tiesiog sukūrėme pramogą žmonėms ir privertėme truputį pamąstyti, dabar turime vaikščioti pas tyrėjus ir ruoštis teismui. Manau, demokratinėse šalyse taip neturėtų būti", – sakė šiuo metu daugiausia laiko teisiniams dalykams sugaištantis studentas.

Studentų neužstojo

Pasak jo, viešas laiškas rektoriui buvo skirtas ne tiek dėl pergalės teisme, kiek dėl noro atkreipti visuomenės dėmesį: "Rektorius, kurio universitetas didžiuojasi savo laisve ir artes liberales, turi labai gerą progą viešai užstoti žodžio laisvę ir pasidaryti labai gerą viešąją akciją".

Vis dėlto, kaip vakar paaiškėjo, VDU rektorius J.Augutis pasuko kitu keliu. Atsakydamas į viešą studentų laišką, jis paneigė, kad akcija buvo sudėtinė universiteto šventės dalis.

"Tai būtų netiesa, kadangi apie jūsų dalyvavimą Rugsėjo 1-osios šventėje nieko nežinojome ir šventės scenarijaus su VDU nederinote. Noriu priminti, kad aš asmeniškai ar kiti VDU bendruomenės nariai policijos nekvietė ir nesiskundė jūsų buvimu", – teigė J.Augutis.

Rektorius pasiūlė "Aukštojo Moxlo fakulteto" studentų deklaruojamą kritinę mintį perkelti į kitą lygmenį ir surengti viešąją diskusiją apie Švietimo sistemos dabartines problemas. "Tikiu, kad po "Aukštojo Moxlo fakulteto" pavadinimu slepiasi iniciatyvūs, protingi ir kūrybingi žmonės", – sakė J.Augutis.

GALERIJA

  • Taikios Kauno studentų akcijos rengėjai atsidūrė teisme
  • Taikios Kauno studentų akcijos rengėjai atsidūrė teisme
  • Taikios Kauno studentų akcijos rengėjai atsidūrė teisme
Elijaus Kniežausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Andriukas dviratukas

Esmę parašiau pastabose prie ankstesnio šių žurnaliūgų straipsnio, kurį jie tingėjo nenurodyti, tik paminėjo: http://kauno.diena.lt/naujienos/kaunas/miesto-pulsas/taikia-akcija-norejo-uzciaupti-policija-708169 Tai - mano "humanitarinė", teisinė pagalba mokslų ubagams, kiaurom galvom. Graužkite ir stiprėkite, mažinkite "socialinę atskirtį". Mokslas rengia teisinius beraščius. Kada paskutinį kartą rektoriaus ir Policijos klientai skaitė Konstituciją?

Andriukas dviratukas

Beje, ir policajai kažkada mokslus graužė. Suėdė visą tą Konstituciją ir iškakojo ant tautos. O tauta laiminga tyli... Tyliai sako: kaip gražiai "sninga"... Už tokius pokštus buvęs generalinis komisaras Saulius Skvernelis ir dabartinis Linas Parnavas jau senai turėjo klauptis ant raudono kilimo priešais nusikaltėlę prezidentę Dalią Grybauskaitę. Ji ir pati privalėjo juos kviesti ataskaitai apie tokį blogį. Ji to vengia, nevykdo pareigų. Dar ir paaukštino Saulių Skvernelį į ministrus. Vien už tai ją dera atstatydinti. Priežasčių yra ir daugiau. http://andrius.konferencijos.lt/oficioz#prezidentė%20Grybauskaitė http://andrius.konferencijos.lt/oficioz#prezidentė%20Grybauskaitė%20apkalta http://andrius.konferencijos.lt/oficioz/teise#prezidente%20dangsto%20teisejus Ji yra daug ko kliūtis. Dangsto net smulkiausius valdininkus ir klastas. Reikalaukime, kad Seimo nariai ją atstatydintų.

Mano nuomone

Sarmata, nesugeba apginti jaunimo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS