Tarptautinę priešvėžinę iniciatyvą „Ride4Women“ Kaune palydėjo A. Veryga | KaunoDiena.lt

TARPTAUTINĘ PRIEŠVĖŽINĘ INICIATYVĄ „RIDE4WOMEN“ KAUNE PALYDĖJO A. VERYGA

  • 5

Kaune penktadienį buvo stabtelėjusi tarptautinė priešvėžinė iniciatyva „Ride4Women“ - po bene 200 kilometrų per dieną dviračiais minantys dviratininkai mėgėjai.

Tam, kad atkreiptų dėmesį į liūdinančią moterų sergamumo gimdos kaklelio vėžiu statistiką ir paskatintų moteris imtis prevencinių priemonių - reguliariai tikrintis, skiepytis ir sveikai gyventi.

Paak pranešimo, penktus metus iš eilės organizuojamas dviračių žygis šiemet prasidėjo liepos 2-ąją Taline. Dviratininkai jau buvo sustoję Rygoje, o penktadienio rytą - ir Kaune. Nuo Kauno klinikų apie 15 „Ride4Women“ dviratininkų, kurių dalis - kasdien su vėžio gydymu susiduriantys gydytojai, pajudėjo galutinio savo šių metų kelionės tikslo - Vienos - link, pakeliui prasuks ir pro sostinę Vilnių.

Prie Kauno klinikų į tolesnį žygį „Ride4Women“ komandos palydėti atvyko sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, radęs laiko užimto šventinio savaitgalio darbotvarkėje.

„Labai gražus metas Lietuvoje: švenčiame savo Valstybės šimtmetį, Mindaugo karūnavimą dieną, vyksta Dainų šventė. Ir jūs šią visą gražią puokštę papuošėte tuo, kas yra ne mažiau svarbu negu švęsti. Jūs dalinatės žinia, kuri yra labai svarbi. Jūs esate pilietiški, aktyvūs, neužsidarę ir drąsinate visuomenę rūpintis savo sveikata. Labai džiaugiuosi, kad jūsų maršrutas nusidriekė per Lietuvą. Ir kad atvykote į Kauną, kur yra sveikatos mokslų širdis“, - sakė A. Veryga ir užsiminė, kad mielai pats mintų bent 5 km palaikomąjį žygį kartu su renginio svečiais, tačiau šventinė diena įpareigoja vilkėti kostiumą.

Davęs startą dviratininkų kelionei iš Kauno į Vilnių, sveikatos apsaugos ministras išskubėjo į kitus šventinius renginius.

Prieš penkerius metus iniciatyvą „Ride4Women“ pradėjo gydytojas onkoginekologas Renė Laky iš Austrijos ir jo žmona lietuvė Monika Laky. Jie kasmet organizuoja ilgo maršruto dviračių žygius per skirtingas šalis. Renė ir Monikos Laky teigimu, šių metų žygis skirtas gimdos kaklelio vėžio prevencijai didinti, mat tai viena iš keturių dažniausiai moteris paliečiančių vėžio rūšių.

„Lietuvoje gimdos kaklelio vėžio atvejų skaičius yra vienas didžiausių visoje Europoje. Kiekvieną dieną Lietuvoje kone 2 moterims diagnozuojamas gimdos kaklelio vėžys, kas antrą dieną nuo jo po 1 moterį miršta. Nors anksti diagnozavus ir paskyrus gydymą 93 proc. gimdos kaklelio vėžio atvejų yra išgydomi“, - sako R. Laky. Renginio svečiams jis norėjo įtvirtinti, kad svarbiausia yra ligos prevencija - reguliarūs vizitai pas gydytojus ir skiepai. Tačiau net ir išgirdus teigiamą gimdos kaklelio vėžio diagnozę, jeigu liga pagauta ankstyvojoje stadijoje, ji yra beveik visuomet išgydoma.

R. Laky antrino ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė prof. Rūta Jolanta Nadišauskienė. „Žinios, sveika gyvensena ir profilaktika - vakcina bei reguliari patikra - yra tai, kas gali padėti mums pasivyti šalis, kuriose sergamumas gimdos kaklelio vėžiu yra gerokai mažesnis nei Lietuvoje ar beveik visiškai išnykęs“, - sakė prof. R. Nadišauskienė. Ji ragino moteris nebijoti nei išgirsti diagnozę, nei vakcinų, nes ši liga - įveikiama.

Kauno klinikų gyd. akušeris ginekologas doc. Arnoldas Bartusevičius linkėjo mus pasiekti tikslą - kad 80 proc. moterų bent kas porą metų ateitų pasitikrinti savo sveikatą. Šiuo metų šis rodiklis Lietuvoje siekia tik kiek daugiau nei 60 proc.

Į „Ride4Women“ išlydėtuves iš Kauno ir 5 km palaikomąjį važiavimą buvo kviečiami visi, norintys savo veiksmais palaikyti tarptautinę priešvėžinę iniciatyvą „Ride4Women“. Dalis renginio svečių atėjo tik pažiūrėti, kelios dešimtys žmonių - minti 5 km kartu su dviratininkais mėgėjais iki Nemuno salos, o keli dviračių aistruoliai ryžosi minti ir visus 135 km į Vilnių, „Ride4Women“ komandos sudarytu maršrutu.

Liepos 2-ąją prasidėjęs „Ride4Women“ dviračių žygis truks apie dvi savaites, sakoma pranešime. Jo komanda ketina numinti 1758 km, jų maršrutas driekiasi per devynis Europos miestus: Taliną, Rygą, Kauną, Minską, Liubliną, Kelcus, Budapeštą, Bratislavą ir Vieną. Iniciatyvą „Ride4Women“ remia ir įgyvendinti padeda Europos ginekologų-onkologų draugija (ESGO) ir kompanija „Roche“, lyderiaujanti farmacijos ir diagnostikos srityje, daug dėmesio skirianti onkologinių susirgimų, tarp jų - ir gimdos kaklelio vėžio - prevencijai bei gydymui.

GALERIJA

  • Tarptautinę priešvėžinę iniciatyvą „Ride4Women“ Kaune palydėjo A. Veryga
  • Tarptautinę priešvėžinę iniciatyvą „Ride4Women“ Kaune palydėjo A. Veryga
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Veryga,

tu nelydėk, tu kelis milijonus tiems vėžininkams gydyti, padėk.Ar silpnas esi ir V.Šapokos negali kaip rekiant už giesmės paimt?

petras

Saunuolis ministras ,pagarba ....

Aplamai ką tas ministras veikia

Kad nedirba sveikatos apsaugos srity akivaizdu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS