Tarptautinių vaikų žaidynių miestelis įsikurs Kauno rajone | KaunoDiena.lt

TARPTAUTINIŲ VAIKŲ ŽAIDYNIŲ MIESTELIS ĮSIKURS KAUNO RAJONE

  • 0

Akademijos miestelyje esančiame Aleksandro Stulginskio universitete (ASU) ką tik baigėsi mokslo metai ir nuvilnijo diplomų šiųmečiams absolventams įteikimo šventė. Tačiau tyla truks labai trumpai – jau liepos 4-9 dienomis čia laukiama ypatingų svečių – Tarptautinių vaikų žaidynių (International Children's Games) dalyvių.

Kaunas yra pirmasis miestas Lietuvoje ir Baltijos šalyse, kuriame vyks toks sporto renginys. Jame laukiama apie 1500 dalyvių iš visų pasaulio kontinentų. Tad ASU Studentų reikalų tarnybai, atsakingai už tvarką studentų bendrabučiuose, kurie netrukus pereis vaikų žinion, dabar įtemptas darbymetis.

„ASU infrastruktūra sportininkams apgyvendinti pasirinkta viešojo konkurso būdu. Ir toks žaidynių organizacinio komiteto bei Kauno miesto savivaldybės sprendimas nestebina – universitetas yra sukaupę didelės patirties organizuojant masinius renginius, mat mūsų teritorijoje kasmet vyksta grandiozinės tarptautinės žemės ūkio parodos. Turime gražią aplinką, modernią krepšinio salę, lauko teniso, krepšinio aikštynus, patogų susisiekimą visomis autotransporto kryptimis. Be to, vaikai yra vaikai, o mūsų teritorija atokiau nuo miesto centro, taigi joje ir norėdamas nepasiklysi. Sportininkai užims visus mūsų bendrabučius, žemės ūkio parodų ekspozicijoms skirti paviljonai bus pritaikyti valgyklai, bagažo saugyklai, parke priešais ASU centrinius rūmus numatyta surengti ir Tarptautinių vaikų žaidynių dalyvių draugystės pikniką“, – pasirengimo darbus komentavo Studentų reikalų tarnybos vadovas Vaidas Bartusevičius.

Pašnekovas neslėpė, kad šio universiteto, kaip ir kitų šalies aukštųjų mokyklų, „Achilo kulnas“ yra bendrabučių būklė. Tik vienas šios paskirties ASU pastatas finansuojant Žemės ūkio ministerijai buvo visiškai renovuotas 2007-aisiais, kai Lietuva organizavo Pasaulio arimo varžybas ir jų dalyviai taip pat buvo apgyvendinti universitete. O kelių bendrabučių statybų pabaigtuvės švęstos dar 1965 m., t.y. tuo metu, kai tuometė Lietuvos žemės ūkio akademija iš Dotnuvos buvo perkelta į Kauno priemiestį.

„Pagal to meto standartus visi bendrabučių kambariai buvo įrengti triviečiai, su ankštomis virtuvėmis, o vos dvi dušų patalpos rūsiuose turėjo tenkinti 300 – 350 žmonių poreikius. Pagal tada galiojusias higienos normas lovos privalėjo būti metalinės, su sieto pagrindu, kad ant jų klojamus vatinius čiužinius kartais būtų galima lengvai pakeisti. Džiugu, kad šios lovos iš mūsų studentų kambarių iškeliavo dar prieš gerą dešimtmetį. O pastaraisiais metais iš dalies renovuotos bendrabučių bendrojo naudojimo patalpos, suremontuotos virtuvės, nupirkta šiuolaikiška buitinė technika, įrengti nauji sanitariniai mazgai ir, svarbiausia, – visuose aukštuose nauji dušai. Ką tik pasibaigę mokslo metai buvo pirmieji, kai mūsų studentai galėjo gyventi patogiau“, – pasakojo V. Bartusevičius.

Jo teigimu, ASU į bendrabučių infrastruktūrą dedamomis investicijomis šiuo metu netgi pirmauja tarp kitų šalies aukštųjų mokyklų ir laikosi kryptingos strategijos atnaujinti pastatų bendrojo naudojimo patalpas bei studentų gyvenamuosius kambarius. Visiška vieno pastato renovacija, įskaičiuojant ir naujų baldų kainą, atsieitų 3,5 mln. eurų. Tačiau tokių resursų universitetas, deja, neturi.

„Pernai teko lankytis Čekijos žemės ūkio mokslų universitete ir, sakyčiau, studentų gyvenimo sąlygos kai kuriuose bendrabučiuose ten netgi prastesnės, o kaina už bendrabutį iki pustrečio karto aukštesnė. Pas mus pagal ERASMUS mainų programą nuolat atvyksta studentų iš kitų ES šalių, ir gyvenimo sąlygomis jie nesiskundžia. Tikimės, kad jos tiks ir Tarptautinių vaikų sporto žaidynių dalyviams. Tiesa, mūsiškiams studentams, likusiems gyventi per vasarą, teks trumpam susiglausti, į specialiai užsakytas dėžes susipakuoti asmeninius daiktus. Tačiau laukiant svečių tam tikrų nepatogumų šeimininkams turbūt niekada nepavyksta išvengti, – teigė Studentų reikalų tarnybos vadovas. – Iš tiesų apčiuopiamos materialinės naudos, atverdamas savo duris jauniesiems sportininkams, kurie susimokės tik už komunalines paslaugas, universitetas praktiškai neturės. Tai vertiname kaip suteiktą garbę Lietuvai, Kauno miestui ir ASU bendruomenei, galėjusiai ateiti į pagalbą savo partnerei, Kauno miesto savivaldybei, kuri prisiėmė iššūkį surengti svarbiausią šiais metais šalies sporto renginį. O mes savo ruožtu galbūt ateityje iš užsienio šalių sulauksime naujų studentų, kurie būdami vaikai turi progą susipažinti su mūsų universitetu“.

Teisę rengti Tarptautines vaikų žaidynes Kaunas iškovojo prieš dvejus metus Australijoje vykusiose tokiose žaidynėse. Šiųmečio renginio veidu ir ambasadore sutiko tapti Lietuvos olimpinė čempionė Rūta Meilutytė, kurios žvaigždė pirmą kartą sužibo būtent šiose varžybose, 2010 m. vykusiose Bahreino mieste Manamoje.

Kaune vaikai rungsis krepšinio, mažojo futbolo, paplūdimio tinklinio, lengvosios atletikos, dziudo, plaukimo, stalo teniso ir buriavimo varžybose.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS