Teatro fabrikui metamas gelbėjimo ratas | KaunoDiena.lt

TEATRO FABRIKUI METAMAS GELBĖJIMO RATAS

Kauno menininkams vėl gimė viltis turėti įvairių menų inkubatorių – Teatro fabriką. Pasklidus kalboms, kad pinigų šiam kultūros projektui nėra, ranką tiesia Vyriausybė. Šią idėją palankiai įvertino ir premjeras Algirdas Butkevičius.

Finansų klausimai

Teatro fabriko idėja visuomenei pristatyta dar birželį, tačiau vėliau pasklido kalbos, kad projektui nebus skirtas finansavimas. Idėja tarsi atgulė į stalčius. Tuomet kalbėta, kad šiam projektui įgyvendinti reiktų 10 mln. eurų, nes tektų sutvarkyti apleistus Nacionalinio Kauno dramos teatro (NKDT) pastatus. Buvo svarstyta, kas reikiami pinigai galėtų būti skiriami iš ES paramos lėšų.

"Mes tikėjomės, kad dalį finansavimo gausime iš ES struktūrinių fondų, skirtų kultūros infrastruktūros programos, kurią skirsto Kultūros ministerija. Tačiau šiai programai skirta suma ypač maža, o kultūros objektų skaičius labai didelis. Žinoma, dar tikimės, kad ir mus įtrauks", – sakė NKDT vadovas Egidijus Stancikas.

Kadangi šios kultūros įstaigos steigėjas yra Kultūros ministerija, vietos savivalda finansavimo klausimais negali prisidėti. E.Stancikas tikisi, kad Kauno jaunųjų menininkų nepamirš ir Vyriausybės atstovai bei skirs finansavimą iš šalies biudžeto.

Išgirdo pažadą

Prieš porą savaičių Kauno dramos teatras atidarė naująjį sezoną. Po pristatymo Teatro fabriko idėja dar kartą pristatyta vyriausybės atstovams. E.Stancikas patvirtino, kad premjeras Algirdas Butkevičius ypač susidomėjo projektu.

"Po rekonstrukcijos šventės turėjome galimybę dar išsamiau padiskutuoti apie Teatro fabriko reikalingumą su ministru pirmininku ir su kultūros ministru Šarūnu Biručiu. Idėja įgavo pozityvų judėjimą į priekį ir projektas turėtų būti įtrauktas į Vyriausybės investicijų programą kaip vienas iš reikalingiausių, sudarantis menininkams plačias kūrybines galimybes. Noriu pabrėžti, kad tai rodo, kad premjeras ir ministras atsakingai suvokia šio projekto svarbą", – teigė NKDT vadovas.

E.Stancikas užiminė artimiausiu metu laukiantis ir raštiško patvirtinimo, kad Vyriausybė ir Kultūros ministerija Teatro fabriko projektą įtraukė į programą.

"Turime iš ministro pirmininko ir kultūros ministro žodinį paliudijimą, kuris buvo išplatintas Kultūros ministerijoje. Dabar  vyriausybės lygiu turėtų atsirasti sprendimas, kad šis objektas yra įtraukiamas į programą", – kalbėjo E.Stancikas.

Nelengva kova

Premjero A.Butkevičiaus patarėja Jūratė Juozaitienė "Kauno dienai" patvirtino, kad yra pritarimas, jog Teatro fabrikas – labai svarbus Kauno objektas, kuris turėtų būti įtrauktas į prioritetinius sąrašus. Ji užsiminė, kad NKDT vadovas turi aiškią strategiją, kaip suvienyti įvairių sričių menininkus ir įgyvendinti projektą. Jei Kaune atsiras Teatro fabrikas, miestas galės išsaugoti jaunuosius menininkus, suteikdamas erdves, kur jie gali save realizuoti.

"Ir idėja, ir investicinis projektas buvo pristatytas premjerui ir Kultūros ministerijai. Visiems mintis labai patiko. Kaunas gali tai padaryti, nes pastaruoju metu čia kuriama daug mažų stebuklų, tačiau, žinoma, viskam svarbu finansavimas, o valstybėje pinigų yra tiek, kiek yra, ir jų neatsiranda iš niekur. Tačiau ypač kultūroje reikalingi tam tikri prioritetai ir jie nebūtinai turi būti per ilgus metus užtarnauti, reikia ir eksperimentų", – pastebėjo premjero patarėja.

J.Juozaitienė užsiminė, kad svarstoma skirti pinigų Teatro fabrikui iš 2017-ųjų valstybės biudžeto. Pradinė suma bus numatyta projektui paruošti. Patarėja neslėpė, kad pati esanti kaunietė ir norinti, kad šis projektas virstų realybe.

"Man atrodo, kad tai yra perspektyvus ir geras sumanymas bei reikalingas Kaunui. Juolab kad siekiama tapti Europos kultūros sostine. Kova už valstybės pinigus yra tikrai nelengva, nes kiekvienas yra įsitikinęs, kad yra reikalingiausias, bet negalima atsisakyti vilties ir paties siekio. Dar galutinės biudžeto eilutės nėra sudėliotos, tad iki gruodžio, kai biudžetą tvirtins Seimas, reikia kovoti", – pastebėjo ministro pirmininko patarėja.

Trūksta erdvių

Kaunas yra Lietuvos kultūros židinys. Čia vienas šalia kito įsikūręs gausus teatrų būrys. Miestą užplūsta ir studentai. Deja, po studijų dauguma jų palieka Kauną ir išvyksta leisti šaknų į kitus miestus.

"Kai visuose universitetuose įteikiami diplomai, mes vėl galvojame, kaip išsaugoti jaunus žmones ir kad jie liktų čia su savo idėjomis bei kūrybinėmis pajėgomis. Pas mus yra erdvės, kurios laukia sprendimo ir finansavimo. Susibūrus vadovams, nutarėme veikti išvien ir sudaryti jauniems žmonėms laisvę saviraiškai", – kalbėjo NKDT vadovas E.Stancikas.

Teatro fabriko projektas būtų Vilniuje įsikūrusios Menų spaustuvės atitikmuo. Naujoji erdvė turėtų gimti mažųjų scenų kiemelių patalpose, kur šiuo metu yra įsikūrusi Dramos teatro mokyklėlė. Tokių erdvių be galo laukia ir jaunieji menininkai.

"Kaune egzistuoja didelė problema, kurios nėra Vilniuje. Ten laisvai samdomi menininkai turi geras galimybes kurti spektaklius. Pas mus to nėra. Kaune labai dažnai atsitinka taip, kad čia teatrai įsileidžia rodyti spektaklius, bet nėra, kur repetuoti, tad su visais aktoriais turiu važiuoti į kitus miestus. Tai paradoksas", – Teatro fabriko idėjos pristatymo renginyje kalbėjo šiuolaikinio šokio šokėjas Marius Pinigis.

Kaip tai veiktų?

Teatro fabrikas būtų į scenos menus orientuotas inkubatorius. E.Stancikas tikino, kad toks pavadinimas pasirinktas dėl to, kad seniau tose patalpose buvo kailių fabrikas, o Jonas Jurašas jį pavertė kultūros ir kūrybos eksperimentine erdve.

"Tegul ta dvasinė archeologija persimeta į jaunąją kartą, kurie, išbandę savo kūrybines jėgas ir pristatę savo spektaklius ar kitas meno sritis ir pasikvietę meno vadovus, galėtų įeiti į didžiąją sceną", – anksčiau yra sakęs E.Stancikas.

Planuojama, kad į Teatro fabriką būtų kviečiami jaunieji talentai, kurie turėtų vietą kurti, repetuoti. Tai veiktų projektinės veiklos principu, kai jaunieji kūrėjai išsako savo mintis, o vadybininkai suranda finansavimą. Taip scenos menų atstovai galėtų įgyti patirties, užsitarnauti vardą ir drąsiai pasirodyti įvairų teatrų scenose.

"Didžiausia svarba yra surinkti jaunuosius ir laisvai samdomus menininkus, kurių yra labai daug. Manau, kad turėtų išlikti panašus veikimo principas, kaip ir Menų spaustuvės, nes daugelyje Europos miestų yra panašus modelis", – tikino šokėjas M.Pinigis.

Už kultūrą atsakingas Kauno vicemeras Simonas Kairys yra sakęs, kad Kaunas iš Europos kultūros sostinės specialistų yra gavęs pastabų dėl to, jog nėra kur repetuoti, todėl Teatro fabrikas svarbus siekiant prestižinio pripažinimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

:) "Kaunas yra Lietuvos kultūros židinys":

"Idėja įgavo pozityvų judėjimą į priekį"

SUSIJUSIOS NAUJIENOS