V. Adamkus džiaugiasi Kauno sprendimu priglausti Vytį | KaunoDiena.lt

V. ADAMKUS DŽIAUGIASI KAUNO SPRENDIMU PRIGLAUSTI VYTĮ

Prezidentas Valdas Adamkus įsitikinęs, kad Kaunas išloš iš klaidos, kurią padarė Vilnius, Vytį Lukiškių aikštėje iškeitęs į modernią, bunkerius menančią sieną.

Įdomi, moderni ir šiuolaikiška – taip apie skulptoriaus ir dizainerio Andriaus Labašausko memorialą partizanų bunkerių motyvais pasisakė dauguma vilniečių. Kitų šalies regionų apklaustieji, savo simpatijas atidavė Arūno Sakalausko Vyčiui – „Laisvės kario“ skulptūrai, pastarąją nuo jaunojo menininko idėjos atplėšę 47 balsais. Visuomenės nuomonių dvikovoje lemiamus taškus sudėliojo ekspertai – septyni komisijos nariai savo simpatijas skyrė A.Labašausko memorialui ir tik vienas jų buvo už raitelį Lukiškių aikštėje. Susumavus visuomenės ir komisijos balsus, A. Labašausko idėja surinko 10 balsų iš 16 galimų, Vyčio projektas – tik 4.

Vilniui besišaipant iš raitelio, esą skulptūros modelis – atgyvena, A.Sakalausko Vytį pasišovė priglausti Kaunas. Priešingai nei memorialas Vilniuje, kuris Lukiškių aikštėje turėtų išdygti kitų metų pabaigoje, raitelis Kaune šuoliuos 2018 liepą ir bus tris kartus didesnis, nei numatyta pirminiame plane – vietoje 2 m, bus net 7 m.

Naujasis paminklas dar labiau sustiprins valstybingumą ir pažymės prieš šimtą metų priimtą tautos pasirinkimą skelbti pasauliui, kad esame, būsime laisvi ir ginsime savo laisvę.

„Džiaugiuosi, kad mano gimtasis miestas pasirinko priglausti, tiksliau – įreikšminti paminklą Kaune. Geresnio sprendimo ir negalėjo būti, – Jo Ekscelencija neabejojo, kad A.Sakalausko „Laisvės kario“ skulptūra puikiai įsilies į jau esamų laisvės šauklių ansamblį mieste. – Kaunas turi Laisvės statulą, Nežinomo kareivio kapą. Naujasis paminklas dar labiau sustiprins valstybingumą ir pažymės prieš šimtą metų priimtą tautos pasirinkimą skelbti pasauliui, kad esame, būsime laisvi ir ginsime savo laisvę.“

V.Adamkus neslėpė apmaudo, kad eilinį sykį atėjus apsisprendimo momentui, visuomenė pasiskirstė į dvi stovyklas. Visgi pabrėžė, kad šioje situacijoje laikinoji sostinė gerokai išlošė.

„Kaunui skulptūra tinka. Klausimas, kaip ir kur ją įgyvendinti“, – pasiteiravus dėl vietos „Laisvės kario“ žiniai skelbti, Jo Ekscelencija prasitarė turįs vieną pasiūlymą. V.Adamkus įsitikinęs, kad geresnė vieta nei Kauno pilies pašonė – Aleksotas, kur 1944 metais atsitraukdama vokiečių kariuomenė susprogdino Vytauto Didžiojo universiteto Fizikos-chemijos fakulteto rūmus.

GALERIJA

  • V. Adamkus džiaugiasi Kauno sprendimu priglausti Vytį
  • V. Adamkus džiaugiasi Kauno sprendimu priglausti Vytį
  • V. Adamkus džiaugiasi Kauno sprendimu priglausti Vytį
  • V. Adamkus džiaugiasi Kauno sprendimu priglausti Vytį
Evaldo Šemioto nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (25)

Jurijus SUBOTINAS

BRANGUS KAUNIECIAI, BUTINA SUDARYTI NEPRIKLAUSOMA SPECIALISTU KOMISIJA KURI OBJEKTYVIAI IVERTINTU SAVYKAINA SITO ARKLIO. As netikiu, kad sitas"vytis"kainuotu 685 000 euru. MATIJOSAITI, PRIZADU - AS, Jurijus Subotinas tuo rimtai izsiimsiu. UZTENKA MULKINTI KAUNIECIUS. CIA TAU NE OBHEESniko SIPAVICIAUS KRIMINALINE KONTORA. Skambinkite man, Lietuvos Zmones. Jurijus Subotinas 8 609 48037.

Is Kauno

Man geda del Adamkaus,nors jis ir dziaugiasi. Kaunieciai dziaugemes Meru ir jo komanda. Jie labai daug duoda Kaunui,aciu jiems ir uz Vyti Kaune. O ka padare Adamkus del Lietuvos ? Nieko apart nuostuolius,ka ir dabar daro gyvendamas uz musu pinigus. Kazkada sita privilegija buvo iteisinta bet yra sazine turinciu iskiliu zmoniu ir ja nesinaudos. Pagarba Prezidentei D.Grybauskaitei. Deja to negalima pasakyti apie besidziaugianti ponuli.

Žemaituks

Amerikasosas tai diagnozė!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS