V. Matijošaitis ir A. Karalius tapo gatvės meno herojais | KaunoDiena.lt

V. MATIJOŠAITIS IR A. KARALIUS TAPO GATVĖS MENO HEROJAIS

Laisvės alėjoje kauniečiai stebi naujai atsiradusį gatvės piešinį. Ant namo fasado pokalbiui susėdo Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis ir jį dažnai kritikuojantis architektas Audrys Karalius.

Kviečia diskutuoti

Šiomis dienomis ant neseniai restauruoto Laisvės al. 38 pastato fasado atsirado naujas gatvės meno kūrinys. Jame pavaizduoti du prie stato susėdę vyrai – miesto vadovas V. Matijošaitis ir jam kritikos negailintis architektas A. Karalius. Ant piešto staliuko – kavos puodeliai. Kauniečiai užfiksavo, kad kelias dienas ties nauju piešiniu buvo pastatytas ir staliukas su kėdėmis, tad praeiviai galėjo prisėsti šalia piešinio herojų, įsiamžinti ir pakalbėti apie svarbius miesto reikalus. Pagrindinė piešinio idėja – kviesti Kauno valdžią diskutuoti su kauniečiais.

Piešinys pagrindinėje Kauno pėsčiųjų alėjoje atsirado įstaigos „Idėja Kaunui“ iniciatyva. Menininkai tikino, kad tokią meninę išraišką lėmė pastarieji įvykiai su mieste kertamais medžiais ir skirtingomis valdininkų bei miestiečių pozicijomis.

„Idėja kilo pamačius žmonių reakcijas, kad reikia daugiau dialogo. Vienas pagrindinių valdžios atstovų yra būtent meras, o A. Karalius prašosi į diskusijas, laukia dėmesio, tad tai parodo, kad reikia rasti tarpusavio kalbą, neformalioje aplinkoje kalbėtis, o ne raštus siuntinėti“, – kalbėjo „Idėja Kaunui“ narys Dainius Rėklaitis.

Idėja kilo pamačius žmonių reakcijas, kad reikia daugiau dialogo.

Jis viliasi, kad piešinys padės rasti dialogą tarp Kauno valdžios ir miestiečių. Menininkas priminė, kad Vilniuje ant kavinės „Keulė Rūkė“ sienos buvo nupiešti trys Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai – pirmininkas Ramūnas Karbauskis, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė. Jie taip pat įsiamžino prie piešinio ir atkreipė dėmesį į jiems sakomą kritiką.

„Didieji mūsų valdžios atstovai Vilniuje taip pat buvo nupiešti, tad po to pradėjo daugiau diskutuoti, nepamiršo, kam atstovauja, todėl gal ir Kaune susės ir pašnekės valdžia su kauniečiais svarbiais klausimais. Nes kai buvo medžių kirtimas, miesto valdžia šiek tiek sukluso ir įjungė žemesnę pavarą“, – sakė D. Rėklaitis.

Piešinio herojų reakcija

Piešinyje pokalbiui susodinti V. Matijošaitis ir A. Karalius meno kūrinį vertino teigiamai. „Reikėtų padėkoti autoriams – tikrai gražiai nupiešė: ir lieknesnį, ir jauniau atrodantį. Su A. Karaliumi nesu kalbėjęs nė karto – jis niekada nebuvo užsukęs pabendrauti ir padiskutuoti. Bet karaliai yra karaliai – ne visiems jais tenka gimti“, – kalbėjo Kauno meras V. Matijošaitis.

Architektas A. Karalius pasidalijo piešinio nuotrauka socialiniame tinkle „Facebook“ ir pridūrė, kad reikia ieškoti žalio švarko, mat būtent su tokios spalvos drabužiais jis Laisvės alėjoje nutapytas.

Panašu, kad asociacijos "Idėja Kaunui" piešinys tikrai atitiks idėją ir pakvies padiskutuoti. Kauno mero patarėjas Tomas Grigalevičius „Kauno dienai“ patvirtino, kad prie piešinio vyks spontaniški susitikimai su miestiečiais. Pirmasis pasisėdėjimas turėtų įvykti jau šiandien.

„Kauno meras V. Matijošaitis šioje vietoje kartais pakvies kauniečius į spontaniškus susitikimus. Jei Laisvės alėja einantys kauniečiai pamatys prie šio staliuko sėdintį merą, jie galės prisėsti gyvai pabendrauti“, – informavo T. Grigalevičius.

Patiko ne visiems

Naujas piešinys patiko ne visiems. Prieš kelias dienas Kauno miesto Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas socialiniame tinkle „Facebook“ taip pat pasidalijo įrašu, tačiau jis susižavėjimu nedvelkė.

„Ant naujai restauruoto fasado...“, – tokią mintį išreiškė S. Rimas.

Buvo priminta, kad Laisvės al. 38 pastatas visai neseniai sutvarkytas pagal paveldotvarkos programą. Ši programa skatina gyventojus tvarkyti senų pastatų fasadus. Pasinaudojus programa, miestas padengia pusę fasado tvarkymo darbų išlaidų, kitą pusę sumoka pastato savininkai. Kadangi minėtas pastatas stovi paveldosaugos saugomoje teritorijoje, bet kokie veiksmai turi būti suderinti, ne išimtis ir piešiniai ant sienų. Jei valdininkai į naujai atsiradusį piešinį pasižiūrės labai formaliai, jį teks uždažyti. Idėjos iniciatoriai tikino, kad baudos minčių nesustabdys.

„Ką gi, teks jau dabar pradėti rinkti eurus baudai ir meno kūrinio uždažymui, jeigu klerkai sumąstys, jog tai yra negražu ir pažeidžia įstatymus. Baudom neišgąsdins – nesustabdys kultūros upės tėkmės“, – po S. Rimo įrašu komentavo asociacijos „Idėja Kaunui“ atstovai. Jie papildė, kad yra sulaukę Laisvės al. 38-os namo savininkų priekaištų, todėl asociacija, siekdama apginti narių interesus, visą atsakomybę prisiima pati ir ketina, jeigu reikės, sumokėti baudą ir uždažyti piešinį.

GALERIJA

  • V. Matijošaitis ir A. Karalius tapo gatvės meno herojais
  • V. Matijošaitis ir A. Karalius tapo gatvės meno herojais
  • V. Matijošaitis ir A. Karalius tapo gatvės meno herojais
  • V. Matijošaitis ir A. Karalius tapo gatvės meno herojais
  • V. Matijošaitis ir A. Karalius tapo gatvės meno herojais
  • V. Matijošaitis ir A. Karalius tapo gatvės meno herojais
  • V. Matijošaitis ir A. Karalius tapo gatvės meno herojais
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (31)

Henrikas

Sauliau Rimai, kol savo nuomonės nepasakė kauniečiai, patylėk.

jo

Kur menininkas Masiulis?

cha

viena zalgirio arenoje apgyvendinti,kita sportohalej
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS