Vizija – Kauną matyti dar gražesnį | KaunoDiena.lt

VIZIJA – KAUNĄ MATYTI DAR GRAŽESNĮ

  • 5

Miesto veidą keičia nauji pastatai arba senieji su gražesniais viršeliais. Už teigiamus pokyčius pasisako ir Kauno centro būstas – praėjusiais metais pateikęs penkis prašymus tvarkyti fasadus, šiemet daugiabučių administratorius skaičių patrigubino.

Sutelkė visas pajėgas

Dviaukštis Kauno žurnalistų namų kaimynas V.Putvinskio gatvėje, 77-uoju numeriu žymėtas daugiabutis Laisvės alėjoje virš rankinių parduotuvės, kadaise šviežiomis bandelėmis ir cinamonu kvepėjęs kampinis namas Senamiestyje netoli požeminės perėjos – tai tik penktadalis pastatų ir tiek pat paraiškų, kurias daugiabučių administratorius Kauno centro būstas besibaigiant vasariui pateikė Kauno miesto savivaldybės administracijos Kultūros paveldo skyriui, kuruojančiam jau ketvirtus metus vykdomą Paveldotvarkos programą.

Per nustatytą laiką – nuo vasario 12 d. iki kovo 9 d. skyriui iš viso buvo pateikta kone pusšimtis prašymų.

"Praėjusiais metais pateikėme penkis, šiemet – penkiolika", – augančiais skaičiais ir miestiečių sąmoningumu džiaugėsi "Kauno centro būsto" direktorė Jurgita Jurevičiūtė-Balčiūnaitienė.

2017-aisiais pro Kultūros paveldo skyriaus filtrą, anot jos, praėjo trys Kauno centro būsto teikti prašymai. Sėkmingai įgyvendintas vienas projektas – sutvarkytas Gedimino g. 48-ojo daugiaaukščio fasadas. Praėjusių metų lapkritį kartu su "Kauno dienos" žurnalistais aplankęs 2017-ųjų programos dalyvius, atnaujinusius pastatų fasadus ar bebaigiančius tai daryti, Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas minėtą Gedimino gatvės namą ir galutinį rezultatą vadino pavyzdiniu.

"Gaila, po ranka neturiu nuotraukų. Pamatytumėte, kaip iš apačios atrodė balkonai. Galima sakyti, kad jie buvo avarinės būklės", – teigiamais pokyčiais tąsyk džiaugėsi skyriaus vedėjas.

Nepalankios oro sąlygos

Metų pradžioje savivaldybei paskelbus laiko terminus, visi norintieji pasinaudoti finansine parama privalo pateikti programos patvirtintus dokumentus, kuriuos vėliau nagrinėja savivaldybės mero potvarkiu sudaryta speciali darbo grupė.

Tiesa, popieriai ant valdininkų stalo – tik pusiaukelė. Namų fasadų virsmu suinteresuoti gyventojai privalo sukrusti gerokai anksčiau, nei savivaldybės interneto puslapyje ar žiniasklaidoje pasirodo kvietimai dalyvauti programoje.

"Pirmiausia rengiamas darbų tvarkybos projektas. Tai trunka nuo 3 iki 6 mėn. Nepriklausomas sąmatininkas jį įvertina ir pateikia sąmatą, mes gi projektą vėliau deriname su Kultūros paveldo skyriumi", – etapus eilės tvarka vardijo pašnekovė.

Praėjusiais metais Kauno centro būsto administratoriai kartu su gyventojais darbų rangovų ėmė ieškoti tik gegužės pabaigoje, pasirašę Paveldotvarkos programos sutartį, todėl remonto darbai prasidėjo tik besibaigiant vasarai arba ankstyvą rudenį. Supratęs, kad nesuspės pagal numatytą terminą, vienas Kauno centro būsto prižiūrimas namas iš projekto pasitraukė.

"Rangovų paieškos užima nemažai laiko. Juolab norisi ne tik patrauklios kainos, bet ir geros darbų kokybės, – paklausta, ar dažnai tenka susidurti su darbo broku, pašnekovė griovė visuomenę klaidinantį mitą. – Vos tik pamatę naują byrantį fasadą žmonės tuoj pat kaltina darbininkus. Taip, galimos ir jų klaidos, tačiau tikrai ne visuomet. Praėję metai buvo pažymėti lietumi ir vėjais. Darbininkai ir džiovintuvus statė, ir palapines skleidė. Kiti darbus paprasčiausiai užkonservavo. Vienas rangovas suskaičiavo, kad praėjusią vasarą būta vos vienuolika saulėtų dienų, o dirbant prie fasadų oras yra vienas pagrindinių faktorių."

Kalbame su kiekvienu gyventoju atskirai, ieškome priimtiniausių sprendimų. Esame lankstūs ir atviri. Manau, čia ir slypi mūsų sėkmė.

Tikisi palankių sprendimų

Šiuo metu Kauno centro būsto vadovė, kaip ir likusieji prašymų teikėjai, laukia balandžio pabaigos, kai savivaldybė pateiks galutinį projektų dalyvių sąrašą ir sumas, kurias planuoja jiems atriekti iš numatyto 0,5 mln. eurų.

Kiek Kauno centro būsto administruojamų pastatų prašymų šiemet patenkins komisija, J.Jurevičiūtė-Balčiūnaitienė nesiryžo spėlioti, tačiau vylėsi, kad laimė nusišypsos bent pusei jų.

Pagal Paveldotvarkos programos nuostatus, savivaldybės indėlis į kiekvieno fasado sutvarkymą siekia iki 50 proc. visos fasado atnaujinimo sąmatos.

"Tai reiškia, kad gali skirti ir 10 proc. visos darbų sumos, ir maksimumą, – per maža parama, anot pašnekovės, viena priežasčių, lemiančių gyventojų pasitraukimą iš programos. – Taip nutiko su Vilniaus g. 13 namu. Praėjusiais metais numatyta suma žmonių netenkino, todėl pakartotinį prašymą nusprendėme teikti šiemet."

Likusią darbų sumą dengia patys gyventojai. Kauno centro būstas jiems suteikia palankias sąlygas mokėti dalimis.

"Mes atsiskaitome su darbų rangovais ir vykdytojais. Gyventojai pasirašo sutartį per 9 mėn. lygiomis dalimis išsimokėti už suteiktas paslaugas", – išimtiniais atvejais, pasirašius naują sutartį su atitinkamomis sąlygomis ir įsipareigojimais, terminą, anot J.Jurevičiūtės-Balčiūnaitienės galima pratęsti iki šešerių metų. Tiesa, tai pasitaikė gal tik kelis kartus, mat žmonės, besikreipiantys dėl fasadų tvarkymo ar kitų remonto darbų, dažniausiai pasiskaičiuoja galimas išlaidas ir tinkamai paskirsto savo biudžetą.

"Kalbame su kiekvienu gyventoju atskirai, ieškome priimtiniausių sprendimų. Esame lankstūs ir atviri. Manau, čia ir slypi mūsų sėkmė", – bendradarbiavimu su gyventojais ir rezultatais, kurie puošia ne tik namų fasadus, bet ir laiptines ar vidinius kiemus, darsyk pasidžiaugė Kauno centro būsto vadovė.

GALERIJA

  • Nuomonė: J.Jurevičiūtė-Balčiūnaitienė įsitikinusi, kad miesto parama – akstinas miestiečiams imtis iniciatyvos.
  • Laukimas: sėkmės atveju Laisvės al. 77 namas praeivius jau šiemet sveikins dailesniu fasadu.
  • Vejasi: prašymų eilėje drauge su kitais išsirikiavo ir Kauno žurnalistų namų kaimynas.
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

kaunas

bus grazesnis- kai ZALGIRIO ARENOJE KONCERTU METU NESIAUTES ISGERES JAUNIMAS

Pypas

Vizija - turėti viziją. Dišovas straipsnis.

baigsis isgerinejimai

zalgirio arenoje, balandzio 14 i ZALGIRIO ARENOJE VYKSTANTI Festivali- TURESITE PARODYTI ASMES DOKUMENTUS_ KAUNAS TVARKOSI
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS