Žiežmarių gyventojams – nekokybiškas geriamas vanduo | KaunoDiena.lt

ŽIEŽMARIŲ GYVENTOJAMS – NEKOKYBIŠKAS GERIAMAS VANDUO

  • 1

Kaišiadorių Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) sustabdė viešai tiekiamo geriamojo vandens tiekimą.

Vanduo gyventojams sustabdytas iš bendrovės „Kaišiadorių vandenys“ valdomos Žiežmarių melioracijos statybos valdybos (MSV) vandenvietės (Kaišiadorių r. sav.).

Atlikus viešai tiekiamo geriamojo vandens tyrimus paaiškėjo, kad Žiežmarių MSV vandenvietės tiekiamame geriamajame vandenyje yra padidintas boro kiekis (1,87 ± 0,27 mg/l, kai leistina norma – ne daugiau kaip 1,0 mg/l).

Kaišiadorių VMVT perspėjo Žiežmarių melioratorių gyvenvietės gyventojus negerti šio vandens ir nenaudoti maisto gamybai. Pagal turimą informaciją, Žiežmarių MSV vandenvietės tiekiamu geriamuoju vandeniu aprūpinami daugiau kaip 960 gyventojų. Rekomenduota gyventojams naudoti fasuotą geriamąjį vandenį. Buitinėms reikmėms vandens vartojimas neribojamas.

Žiežmarių MSV vandenvietės atsakingi darbuotojai įpareigoti imtis visų priemonių, kad kaip galima greičiau būtų išspręsta susidariusi situacija, rašoma VMVT pranešime.

Boro žmogaus organizmas gauna su geriamuoju vandeniu ir augaliniu maistu. Geriamajame vandenyje boras yra beskonis, bekvapis, bespalvis. Didžiausia šios cheminės medžiagos koncentracija aptinkama riešutuose (iki 14 mg/kg), vaisiuose (apie 2,4–3,4 mg/kg), žaliose daržovėse (iki 2 mg/kg), bulvėse ir kitose daržovėse (apie 1,2–1,4 mg/kg). Žuvis, mėsa ir pieno produktai turi labai mažai boro.

Vandenį, kuriame boro kiekis viršija leidžiamas normas, atsargiai turėtų vartoti nėščios moterys, kad nepakenktų vaisiaus vystymuisi. Europos Sąjungoje nustatyta viršutinė riba suaugusiems žmonėms – 0,16 mg boro/kg kūno svorio per parą arba vidutiniškai apie 10 mg boro per parą.

Nėra daug duomenų apie neigiamą boro poveikį žmonių sveikatai. Boro junginiai yra toksiški tik esant didelėms dozėms – dideli jo kiekiai gali sukelti apsinuodijimus. Nustatyta, kad suaugusiam žmogui jo gaunant daugiau kaip 20 mg per parą, gali atsirasti toksiškumo požymių. Pagrindinis nustatytas lėtinio toksiškumo poveikis yra žmonių vystymuisi ir reprodukcijai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Gintaras Raulinaitis

MIELIEJI, JEIGU VIRINATE VANDENĮ, DAR NENUGARINĘ DEZINFEKUOJANČIOJO CHLORAMINO BENT 25 MINUTES, JŪS IŠSIVERDATE KENKSMINGĄ SVEIKATAI DIOKSINĄ. GERKITE TIK ŠVARIAUSIĄ GRĘŽINIO VANDENĮ "AKVILĖ".

SUSIJUSIOS NAUJIENOS