Paaiškėjo, kas iš tiesų pražudė žirafą Gudrutį | KaunoDiena.lt

PAAIŠKĖJO, KAS IŠ TIESŲ PRAŽUDĖ ŽIRAFĄ GUDRUTĮ

Paskelbus, kad Lietuvos zoologijos sode laikytas žirafos patinas Gudrutis nugaišo dėl plaučių uždegimo, atlikti išsamesni tyrimai. Nustatyta, kad gyvūną palaužė viduriavimas.

Antrasis žirafos patinas Gudrutis į zoologijos sodą atvyko 2006 metais jau būdamas silpnos sveikatos. Kaip portalui kauno.diena.lt sakė Lietuvos zoologijos sodo direktorius Aurimas Didžiokas, gyvūnas nuolat viduriavo. Apie ligą zoologijos sodas sužinojo tik žirafos atvykimo dieną, apie tai pranešus Lodzės zoologijos sodo (Lenkija), iš kurio atkeliavo žirafa, specialistei.

„Viduriavimui sustabdyti zoologijos sodo specialistai gyvūnui taikė specialias dietas ir gydymą. Taikomos priemonės laikinai pagerindavo gyvūno būklę. Viduriavimas vis atsinaujindavo be priežasčių. Priežastims nustatyti buvo atliekami koprologiniai, šlapimo, išskyrų iš nosies ertmės ir seilių tyrimai, kurie viduriavimų priežasties nustatyti nepadėjo. Taikant nuolatines dietas ir medikamentinį gydymą, gyvūno imuninė sistema nusilpo“, – pasakojo A.Didžiokas.

Po 9 metų išgyventų Lietuvos zoologijos sode gyvūno kritinė sveikatos būklė išryškėjo pernai spalį. Anot zoologijos sodo direktoriaus, šalia viduriavimo prisidėjo virškinimo ir kvėpavimo sistemos sutrikimai. Nepaisant visų taikytų gydymo priemonių, konsultacijų su Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) specialistais, gyvūnas lapkričio 18 d. nugaišo.

LSMU specialistų atliktas skrodimas parodė, kad žirafa sirgo plaučių uždegimu: jai buvo išplitusi smulkiažidininė granuliominė pneumonija. Gudručio skrandyje rasti svetimkūniai, kurie ir galėjo būti nuolatinių viduriavimų priežastimi nuo pat jo atvykimo į Lietuvos zoologijos sodą. Žirafai buvo ir nustatyta sąnarinių kremzlių patologija bei kaulų išretėjimas.

„Dėl viduriavimo nusilpus organizmo imuninei sistemai, gyvūnas susirgo pneumonija. Atlikus laboratorinius tyrimus, nugaišimo priežastis buvo patikslinta. Patologinių pakitimų plaučiuose priežastis – aspergiliozė. Šia liga gyvūnas susirgo tik nusilpus imuninei sistemai“, – aiškino A.Didžiokas. Aspergiliozę sukeliantis grybelis pažeidžia kvėpavimo takus, tačiau šia liga susergama tik nusilpus imunitetui.

Pasak zoologijos sodo Komunikacijos ir edukacijos skyriaus vedėjos Neringos Kirijenkaitės, gyvūno gyvenimo sąlygos tikrai negalėjo turėti blogos įtakos, nes likusi žirafa ir kiti gyvūnai (zebrai, antilopės) laikomi tokiomis pat sąlygomis, jaučiasi gerai.

„Likusios žirafos sveikata šiuo metu yra puiki, gyvūnas nebėra toks nusiminęs, jam skiriam daug prižiūrėtojų dėmesio, jis nuolat lepinamas mėgiamu maistu, užimtumu“, – sakė ji.

Kritus Gudručiui, be gentainių draugijos likęs Griaustinis labai liūdėjo. Šiems gyvūnams būtina tos pačios rūšies gyvūnų kompanija. Zoologijos sodas ruošiasi šiemet vyksiančiai rekonstrukcijai, tad naujų gyvūnų atsigabenti neplanuoja.

Anot zoologijos sodo direktoriaus A.Didžioko, kadangi žirafos yra socialūs gyvūnai, tikslinga įsigyti antrą žirafą arba šios rūšies atsisakyti, iki kol bus pastatytas naujas žirafyno pastatas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Kaunietis

As nesuprantu kodel zurnalistai nesirupina iki galo isviesinti kas vyksta zologijos sode ir kodel niekas nera tvarkoma. Taigi milijonus paramos gavo? O viskas ka siemet maciau tai nugenetus medzius. Nei liutam nei tigram nei zoles, nei laipiot kur nera.. kada pagaliau bus tvarka zoo?

klausimas

tai ar negalėjote padaryti tyrimo, echoskopijos ar kažko pnš, kad nustatyti tuos svetimkūnius ? Prisivežat egzotinių gyvūnų, o prižiūrėti nesugebat. Žmonės aukoja lėšas ne tam, kad gyvūnai būtų nepakankamai prižiūrimi. Darbuotojų pilna, bet ne tų, kurie tiesiogiai prižiūri gyvūnus, o administracijos. Dar drįstu manyti, kad ir maistas, skirtas gyvūnams, nukeliauja ne į jų narvus, o į kažkieno krepšius, ypač vaisiai, daržovės ir mėsa. Kur tik valstybinė įstaiga, ten nėra šeimininko-turtas 'alia valdiškas".

nedekit zirafu nuotrauku

gaila i jas ziureti.kiek jau mire musu zologijos sode ju.jau3 tai kam jas cia vezti jei nera geru priziuretoju ir veterinaru.tegul gyvena kur jas moka priziuret.gaila man ju.kiek ju nugaiso bet nepadaro isvadu/net 2pridiede virviu siene.kas ziurejo pasara.niekas nenubaustas.ar jums negeda.baltojo lolio nesugebejot isgydyt.rudu mesku nera senai.nenoriu i jusu soda eit visai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS