Apeliacinis teismas: „agurkiniai“ lieka suimti | KaunoDiena.lt

APELIACINIS TEISMAS: „AGURKINIAI“ LIEKA SUIMTI

Daugiau nei ketverius metus už grotų laikomiems „agurkinių“ gaujos nariams suėmimo terminas pratęsiamas pagrįstai, ilgai trunkantis suėmimas atitinka viešąjį interesą, nes „agurkiniai“ kaltinami sunkiais ir labai sunkiais nusikaltimais, trečiadienį paskelbė Apeliacinis teismas.

„Nusveria viešasis interesas, siekiant užtikrinti bylos nagrinėjimą ir užkristi kelią trukdyti procesui, taip pat naujų nusikaltimų darymui“, – paskelbė teisėja Elena Vainienė.

Mišri baudžiamųjų ir civilinių bylų Apeliacinio teismo teisėjų kolegija atmetė keturių suimtų kaltinamųjų gynėjų skundus dėl rugpjūčio 1 dieną priimtų Klaipėdos apygardos teismų nutarčių, kuria suėmimas dar trims mėnesiams pratęstas Sauliui Velečkai, Norbertui Tučkui, Tadui Petrošiui ir Audriui Petkauskui. „Agurkinių“ bylą nagrinėjantis teismas visiems šiems kaltinamiesiems suėmimą pratęsė dar trims mėnesiams. Nesutikdami su tuo, suimtieji parašė skundus.

S.Velečkos gynėjas Kristupas Ašmys mano, kad teismai nepakankamai stropiai atlieka procesinius veiksmus, bylos nagrinėjimas užsitęsė.

„Kolegija pripažįsta, kad Klaipėdos apygardos teismas pakankami motyvavo suėmimo terminą ir sutinka su šiais motyvais. Buvo atsižvelgta, kad sunkūs ir labai sunkūs nusikaltimai. Nors laikomas suimtas ilgą laiką, tačiau sulaikymas neprieštarauja viešajam interesui, atsižvelgta ir į padarytų veikų sunkumą“, – posėdyje sakė nutartis dėl skundų paskelbusi teisėja E.Vainienė.

Apeliacinis teismas konstatavo, kad baudžiamosios bylos procesas yra nevilkinamas, vilkinimo fakto nenustatyta, pertraukos buvo daromos tenkinat gynėjų ir kaltinamųjų prašymus. Pasak teismo, jie kartais buvo teikiami ne laiku – posėdžiuose atsiranda vis naujų prašymų, dėl jų advokata ir kaltinamieji galėjo kreiptis ir anksčiau, tuomet būtų taupomas laikas ir nereiktų daryti pertraukų dėl jų svarstymo.

Advokatas K. Ašmys savo skunde dėl suėmimo pratęsimo klientui priminė Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimą byloje Lisovskis prieš Lietuvą. Dėl žmogžudystės ir kūno sužalojimų išteisintas vienas „lapinų“ grupuotės vadeivų EŽTT laimėjo bylą prieš Lietuvą – EŽTT pripažino, kad Lietuva pažeidė 30-mečio vilniečio teises, nes per ilgai laikė jį už grotų. Valstybė jam turės sumokėti 4700 eurų.

Tačiau Apeliacinis teismas mano, kad negalima  besąlygiškai remtis šiuo EŽTT sprendimu, nes skiriasi abiejų bylų faktinės aplinkybės.

„Kardomoji priemonė skiriama konkrečiam asmeniui“, – sakė teisėja E. Vainienė.

Teismas taip pat atmetė N. Tučkaus, T. Petrošiaus ir A. Petkausko apeliacinius skundus dėl griežčiausios kardomosios priemonės taikymo.

Apeliacinis teismas pažymi, kad pagal pareikštą kaltinimą, vyrams gresia itin griežta laisvės atėmimo bausmė, pati byla yra, sudėtinga, ją sudaro 150 tomų, byloje yra daug kaltinamųjų. Apeliacinis teismas taip pat atkreipė dėmesį, kad dabar teisiami „agurkiniai“ jau anksčiau buvo teisti, tačiau po šių nuosprendžių išvadų nepadarė. A. Petkauskas, įtariama, net 9 metus dalyvavo nusikalstamo susivienijimo veikloje.

Tūkstantinis užstatas

S. Velečka buvo sulaikytas 2013 metų sausio 22 dieną, kitą dieną jam jau skirtas suėmimas. Panašiu metu buvo sulaikyti ir kiti kaltinamieji.

Suėmimo terminas teismų nutartimis buvo tęsiamas iki 2016 metų liepos 22 dienos. Tada Klaipėdos apygardos teismas suėmimą S. Velečkai pakeitė į 30 tūkst. eurų užstatą, dokumentų paėmimą ir intensyvią priežiūrą šešiems mėnesiams, įpareigojant kaltinamąjį dėvėti elektroninį stebėjimo įtaisą ir neišeiti iš namų, jei tai nesusiję su dalyvavimu teismo posėdžiuose.

Lietuvos apeliacinis teismas vėliau panaikino Klaipėdos apygardos teismo nutartį ir S. Velečkai skyrė suėmimą trims mėnesiams.

Dabar nagrinėjant skundą Apeliaciniame teisme S. Velečka į teismo depozitinę sąskaitą taip pat įnešė pinigų.

Įtariama, kad grupuotė buvo įkurta 2005-aisiais, siekiant nusikalstamai praturtėti ir įgyti didelę įtaką Lietuvos ir Kauno nusikalstamo pasaulio atstovams. Grupuotė neteisėtai disponavo dideliais narkotinių, psichotropinių medžiagų ir jų pirmtakų (prekursorių) kiekiais, vertėsi jų kontrabanda. S. Velečka gaujos vadovu buvo 2005-2014 metais.

„Agurkinių“ bylą Klaipėdos apygardos teismas pradėjo nagrinėti 2014 metų lapkritį. Byla artėja prie pabaigos.

Artimiausias posėdis numatytas spalio 6 dieną, daugiau posėdžių suplanuota iki gruodžio 7 dienos.

„Prokuroras jau pasakė baigiamąją kalbą, dabar kalbas sakys kaltinamųjų gynėjai“, – BNS sakė Klaipėdos apygardos teismo atstovė Laima Domarkienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

timas

PAGALIAU PRASVIESEJO TEISESAUGOS PROTAS . BANDITUS IKI GYVOS GALVOS ,KAD SUPUTU NET JU BACILOS

Niekaip nesuprantu

Kokio velnio tas apsiciulpes rasineja, gavai uz lupos tai buk patenkintas

bb

vis nerimsta advokatai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS