Ar tikrai kauniečiai nemėgsta juodaodžių? | KaunoDiena.lt

AR TIKRAI KAUNIEČIAI NEMĖGSTA JUODAODŽIŲ?

Kaune studijuojantys Nigerijos piliečiai vėl išsitraukė prieš pusmetį subliūškusią rasizmo kortą? Tokios prielaidos neatmeta savaitgalio incidentą tiriantys teisėsaugininkai. Kol kas abiejose istorijose – nemažai panašumų.

Pažįstama taktika

26-erių Nigerijos pilietis, kremtantis politikos mokslus Vytauto Didžiojo universitete, nukentėjo naktį į šeštadienį. Mįslingas konfliktas įvyko prie studentų iš užsienio mėgstamo kokteilių baro "Basement", esančio Vilniaus gatvėje.

Prieš pusmetį čia įvyko kitas plačiai nuskambėjęs incidentas tarp šio naktinio klubo lankytojų. Jame taip pat dalyvavo Kaune studijuojantis Nigerijos pilietis, vėliau mynęs teismo slenkstį dėl išpuolių prieš Švedijos studentę, nesutikusią su jo pasiūlymu permiegoti, ir šią gynusį apsaugos darbuotoją.

Tiesa, kaip "Kauno diena" jau rašė, tada šis A.Stulginskio universiteto šeštakursis apsimetė nualpęs, kai baro apsauga bandė uždėti jam antrankius. O kartu buvę draugai iškvietė jam greitąją. Tačiau medikų apgauti nepavyko.

Šį savaitgalį Senamiestyje laiką leidęs studentas iš Nigerijos dėl kaklo sužalojimo atsidūrė Klinikose. Tik vakar teisėsaugininkams pavyko jį apklausti.

Iki tol jis pareigūnams telefonu buvo nepasiekiamas, nors intensyviai bendravo su kai kuriais žiniasklaidos atstovais. Beje, lygiai taip pat, kaip ir jo tautietis iš A.Stulginskio universiteto, bandęs dėtis rasizmo auka.

Klausimų – daugiau

Ir šį savaitgalį naktinio klubo prieigose nukentėjęs studentas iš Nigerijos tikina nukentėjęs dėl savo odos spalvos. Esą užpuolikas laužyta netaisyklinga anglų kalba vadino jį nigeriu ir liepė važiuoti į savo šalį.

Tačiau po įvykio apklausus kartu buvusį jo tautietį, studijuojantį Kauno kolegijoje, šis teigė policijai, kad vienintelis įžeidžiantis epitetas, kuriuo juos pavadino nepažįstamųjų trijulė, buvo "gyvuliai".

Pasak liudytojo,  jis su draugu stovėjo prie baro. Tada prie jų priėjo du vyrai ir mergina. Aršiausiai buvo nusiteikęs vienas vyras. Kitas su mergina jį ramino. Norėdamas išvengti konflikto, jis pasiūlė draugui eiti prie netoliese – Nemuno gatvėje –  pasistatyto automobilio. Tačiau agresyviausias iš trijulės, ištrūkęs iš jį bandžiusių sulaikyti bičiulių rankų, juos pasivijo ir sužalojo draugą.

"Daugiau konflikto aplinkybių neatsimenu. Jas geriau atsimena sužalotas mano draugas", – galiausiai prasitarė šis liudytojas. Nors teisėsaugininkams iš karto kilo įtarimų, kodėl užpultas tik vienas iš juodaodžių, jeigu, tarkim, išpuolio autoriui iš tikrųjų užkliuvo jų odos spalva? O kelti tokį klausimą teisėsaugininkus verčia ankstesnė patirtis tiriant incidentus, susijusius su Kaune studijuojančiais užsieniečiais.

Mėgstama piktnaudžiauti

"Incidentų su juodaodžiais tyrimui esame priversti skirti kur kas daugiau pastangų, negu nukentėjus lietuviams. Nors ne kartą įsitikinome, kad rasizmo korta pernelyg dažnai mojuojama melagingai", – dalijosi patirtimi teisėsaugininkai.

Jie užsiminė, kad tikslios incidento aplinkybės turėtų paaiškėti patikrinus vaizdo kamerų įrašus.

Pareigūnai taip pat prašo atsiliepti daugiau šio incidento liudytojų.

 

Jeigu matėte, kas iš tikrųjų tąnakt įvyko prie Vilniaus gatvės baro "Basement" ir šalia esančioje Nemuno g. automobilių stovėjimo aikštelėje, arba ką nors žinote apie šio incidento aplinkybes, prašom paskambinti nusikaltimą tiriančio pareigūno telefonu – 303 069.

Ikiteisminį tyrimas pradėtas dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo. Anot jį kuruojančios prokurorės, kol kas nėra jokio pagrindo perkvalifikuoti jį į rastinį išpuolį. O perspektyva – jeigu teismo medicinos ekspertai kvalifikuotų Nigerijos piliečio sužeidimą kaip nežymų, tyrimas būtų atliekamas dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Kol kas nukentėjusiojo ir jo draugo parodymuose ne tik nemažai prieštaravimų, bet ir sunkiai suvokiamų bei paaiškinamų dalykų. Pavyzdžiui, nukentėjusysis linkęs teigti atvažiavęs apie penktą valandą nakties su draugu į Senamiestį, nes esą juos kankino nemiga. Ir kažkodėl pasistatė savo automobilį prie naktinio klubo, nors šis jau buvo uždaromas. Nukentėjusysis neneigia buvęs išgėręs taurę vyno draugo namuose. Tačiau negalėjo pasakyti, kada jam buvo sužalotas kaklas. Tai suprato tik po kurio laiko, kai pastebėjo kraują. Nematęs užpuoliko rankose ir jokio peilio, kai šis trenkė jam kumščiu į veidą ir nuėjo savo keliais. Dėl to neatmetama prielaida, kad sužalojimas galėjo būti padarytas ir raktais, laikytais rankoje, ir, pavyzdžiui, kastetu.

Šmeižikiškas spektaklis

Birželio 6-osios paryčiais tame pačiame studentų iš užsienio pamėgtame Senamiesčio kokteilių bare nukentėjo pagal studentų mainų programą Kaune studijavusi Švedijos pilietė. Neblaivus studentas iš Nigerijos, taip pat šventęs čia su draugais mokslo metų pabaigą, pasiūlė šviesiaplaukei skandinavei su juo permiegoti. Jai atsisakius, trenkė per veidą. Po to kumščiu trenkė į veidą ir merginą gynusiam apsaugos darbuotojui.

Nuo gresiančios baudžiamosios atsakomybės chuliganas gynėsi įvairiais būdais: teigė, kad jam kažkas bare į gėrimą specialiai įbėrė narkotikų, kad buvo įžeidinėjamas ir sumuštas dėl odos spalvos, galiausiai – kad, pamiršęs automobilyje akinius, supainiojo švedę su savo mergina, kuri jau buvo išėjusi namo, nes supyko, kad jis per daug geria.

Kauno apylinkės teismas atleido šį Nigerijos pilietį nuo baudžiamosios atsakomybės tik todėl, kad nei švedė, nei apsaugininkas nepareiškė jam jokių pretenzijų ir sutiko taikytis. Švedė – vien todėl, kad nenorėjo jo daugiau matyti akyse. Po tokio teismo sprendimo baudžiamosios atsakomybės išvengęs chuliganas buvo linkęs viską nurašyti Dievo malonei ir piktinosi nauju žiniasklaidos, į kurią iš pradžių pats kreipėsi, dėdamasis rasizmo auka, dėmesiu, paaiškėjus tiesai.

GALERIJA

  • Ar tikrai kauniečiai nemėgsta juodaodžių?
Elijaus Kniežausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (26)

TAIGI

Kaunui DZIN tie juodaodžiai, tik tegul jie patys nekelia čia savo problemų, bet prisitaiko prie vietinių. Nei Londone, nei Maskvoje nepareikšite pretenzijų, kad norite išskirtinumo, bet taikysite prie vietinių. Tai kame čia problema ?????????????

lietuve

Gyvenu JAV 20 metu. Turiu versla namu apartmentu nuoma. Visi savininkai nenori nuomuoti apartmentu ispanu klases zmonems - meksikieciai, kubieciai, Puerto Rico ir kiti kalbantys ispaniskai, o taip pat negrams, nes jie visi netvarkingi, nesvarus, nesaziningi. Jie nieko nevertina, viska lauzo, gadina, o moket nenori. Visa laika ziuri kaip apsukti seimininka.

Anonimas

bezdziones turetu gyventi afrikoje ,o ne cia smirdaliai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS